Ce mai spun sondajele

luni, 17 aprilie 2006, 19:46
3 MIN
 Ce mai spun sondajele

In urmatoarele luni se vor inmulti sondajele de opinie; nu de alta, dar daca vom asista, cum se crede prin mediile politice, la alegeri anticipate, la inceputul lui 2007, fiecare partid va dori sa vada cum sta in topul preferintelor electorale. Dincolo de toate „intoxicarile”, premeditate sau nu, introduse in rezultatele finale de catre operatorii sondajelor de azi, ramin citeva informatii utile referitoare la evolutia formatiunilor politice. Sa le luam pe rind.
In pofida unui mandat deloc linistit, Alianta DA ramine preferata alegatorilor. Cu un scor probabil situat undeva intre 40-50%, cartelul format din PNL si PD ar cistiga, fara mari emotii, un scrutin care s-ar desfasura intr-un viitor apropiat. Din pacate pentru actualii guvernanti, problemele lor nu se afla in afara Aliantei, ci in chiar miezul acesteia. Contrele tot mai dure dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu si dintre PD si PNL au subminat atit mariajul dintre cele doua formatiuni, cit si – mai ales – credibilitatea PNL.
In acest moment, democratii sint cu citeva puncte electorale bune inaintea liberalilor. Totusi, PNL a dovedit, de fiecare data, ca stie sa-si revina si din cele mai negre recesiuni.
De cealalta parte, principalul partid de opozitie – PSD – este creditat cu un scor intre 20-30%, neasteptat de mic pentru un asemenea (fost?) colos politic. Daca „generatia vanghelistilor” isi va continua ascensiunea in PSD, iar scandalurile de coruptie in care vor fi implicati pesedisti de marca vor deveni o obisnuinta, este de asteptat ca formatiunea lui Mircea Geoana sa decada in continuare. De prabusirea PSD va profita, cel mai probabil, PC, care ii va primi cu bratele deschise pe pesedistii ratacitori. Cind se vor simti suficient de puternici, poate ca tocmai conservatorii vor forta anticipatele. Acum, formatiunea lui Voiculescu a trecut de punctul critic de 5% – cota electorala, aspect care-i face mai increzatori in fortele proprii. Daca PC a crescut, PRM a ramas pe loc sau chiar a dat putin inapoi. 10-12% – acesta este suportul electoral al formatiunii lui C.V. Tudor si pare ca va ramine maximum-ul posibil pentru PRM. De ce? Pentru ca vine Becali!
Marea surpriza din toate sondajele opinie este reprezentata de ascensiunea lui Gigi Becali. E fals ca partidul finantatorului echipei Steaua – PNG – a ajuns pe la 10%. Totusi, invizibilii penegisti (la Iasi, au tras obloanele de mult) au in jur de 5%, fata de 2% in 2004. Explicatia acestei neasteptate si ingrijoratoare mariri este bulversanta: traseul european al echipei Steaua, plus ridicarea unui cartier de case pentru sinistratii de anul trecut, plus imaginea de „justitiar” a lui Becali, care imparte dreptatea cu o bita intr-o mina si cu crucea in cealalta. Nimic din cele de mai sus nu-l recomanda pe Gigi Becali drept un mare politician. Dimpotriva. Dincolo de toate, latifundiarul din Pipera ramine un individ marginit, traznit de citeva idei, putine dar fixe, agramat si murdar la vorba.
Exact acest din urma amanunt va face din Becali un adversar redutabil in perspectiva alegerilor viitoare. Cu limbajul sau suburban, seful PNG va improsca si in stinga, si in dreapta. Tratindu-i ca pe niste gindaci pe toti inamicii politici, Becali va ciupi procente electorate cam de peste tot; de la PSD si PRM pentru ca se va arata mai „justitiar” decit justitiarii lor; de la PNL si (eventual) PD pentru ca se va prezenta mai incoruptibil decit coruptii lor. In acelasi timp, „discursul” sau ditirambic va mobiliza o zona a electoratului tinar dar cam imbecil a carui unica pasiune este spartul semintelor intre dinti si a capetelor microbistilor din celelate galerii, pe stadioane sau printre blocuri.
In cazul anticipatelor, se prefigureaza, astfel, un scenariu in care Becali va juca rolul unei arme „secrete”, dar nu prin noutatea arsenalului folosit, ci prin stilul sau inconfundabil de a „secreta” tot felul de otravuri in nasul adversarilor. Intrebarea este cui ii va folosi aceasta exhibitie politica? Romaniei, in nici un caz.

Comentarii