A V-a Conferinta Nationala de Scleroza Multipla cu Participare Internationala
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

A V-a Conferinta Nationala de Scleroza Multipla cu Participare Internationala

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In perioada 18-20 noiembrie, la Iasi se va desfasura cea de A V-a  Conferinta Nationala de Scleroza Multipla cu Participare Internationala. Conferinta se organizeaza pentru a cincea oara la Iasi, centru recunoscut in tara  pentru experienta in tratamentul Sclerozei Multiple (SM) dar si pentru ospitalitatea demonstrata cu ocazia evenimentelor stiintifice anterioare. Manifestarea si-a propus abordarea patologiei demielinizante a maduvei spinarii si tratamentul recuperator al sclerozei multiple.

  "Sint inscrisi cu lucrari specialisti atit din tara cit si din strainatate. Vor participa cu lucrari specialisti de la centrele de tratament ale SM din  Bucuresti, Tirgu Mures, Iasi, Cluj si Timisoara la care se adauga colegi cu specializari in investigatii imagistice, electrofiziologice si ale lichidului cefalorahidian. Centrul care functioneaza la Iasi are o experienta de 7 ani in domeniul diagnosticului si tratamentului in SM. Ma refer la terapia cu imunomodulatoare, cu interferon, cu glatiramer acetat dar si la cea care a aparut mai recent si anume anticorpii monoclonali. Mai trebuie spus ca in decursul acestor 7 ani s-au constituit sisteme de diagnosticare si urmarire a evolutiei bolii prin colaborarea intre neurologi, oftalmologi, specialisti in imagistica si psihologi", a declarat prof. dr. Cristian Dinu Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi, presedintele conferintei.

  Lucraile se vor desfasura pe parcursul a doua zile, iar debutul va avea loc joi, 18 noiembrie, la ora 13, la Hotel "Astoria", Sala "Mihai Eminescu" cind se vor deschide oficial lucrarile conferintei. Se vor prezenta referate de mare importanta pentru patologia aflata in discutie referitoare la diagnosticul diferential al afectiunilor medulare acute, la tehnici de examinare prin RMN a maduvei spinarii, la modificarile anatomo-patologice specifice demielinizarii, la metodele electrofiziologice de explorare a maduvei spinarii in totalitatea ei, dar si probleme legate de importanta analizei lichidului cefalo-rahidian in diagnosticarea bolii.

  Dizabilitatile cauzate de SM pot fi contracarate prin  asocierea unui tratament eficient cu  proceduri recuperatorii

  "Este foarte importanta precizarea diagnosticului de SM dar si a formei evolutive deoarece medicatia are indicatii si efecte favorabile doar in unele dintre acestea. In a doua sectiune a primei zile se va aborda patologia demielinizanta a maduvei spinarii avind printre autori colegii nostri  din Tirgu Mures, Bucuresti si Timisoara. Tot atunci va avea loc o prima interventie a unui invitat din strainatate - profesorul S. Belachew de la Centrul din Liege care va prezenta experienta proprie in recuperarea pacientilor cu SM. Vor participa cu lucrari si colegii nostri de la spitalul Obregia din Bucuresti unde s-a infiintat primul centru de tratament al SM la copii. Se vor desfasura simpozioane satelit ale producatorilor de imunomodulatoare subliniindu-se ultimile noutati legate de aceasta terapie, dar si descoperirile recente privind utilizarea rezonantei magnetice nucleare de ultima generatie prin care se pot evidentia leziuni minime inca de la debutul SM", completeaza prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

  Vineri, 19 noiembrie, se va continua dezbaterea patologiei demielinizante a maduvei spinarii dupa care va urma abordarea componentei recuperatorie implicata in ameliorarea tabloului clinic al bolnavilor. Dizabilitatile cauzate de SM pot fi contracarate prin  asocierea unui tratament eficient cu  proceduri recuperatorii, urmarindu-se mentinerea unei  autonomii de mers si autoservire cit mai indelungata.

  Medicatie cu efecte favorabile la pacienti cu dizabilitati mari cauzate de SM

  La conferinta vor participa specialisti din Austria, Belgia, Germania, Elvetia si Israel care vor transmite experienta centrelor pe care le reprezinta. "De curind Romania utilizeaza un anticorp  monoclonal foarte eficient in terapia SM, produs care isi face simtit efectul favorabil la pacienti cu dizabilitati mari cauzate de SM. Deoarece in Romania utilizam acest tratament doar de 2 ani, informatiile pe care le vom primi de la colegii din strainatate care trateaza de mai mult timp un numar mai mare de pacienti, ne vor  ajuta. Astfel, vom gasi cele mai bune indicatii si vom reusi sa ne apropiem de eficienta acestui tratament complex, dar care poate da uneori si complicatii. De asemenea, vor fi prezentate lucrari care vor incerca sa aduca clarificari in ceea ce priveste diagnosticulul SM cu impact medular si  oftalmoneuromielita - o afectiune care  are foarte multe asemanari cu SM, dar care nu reactioneaza favorabil la acelasi tip de tratament", completeaza prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

  De asemenea, in ultima zi a conferintei se va analiza si evolutia celor aproape 1.900 de pacienti aflati in Programul national de tratament al SM, dintre care  274  sint din Iasi. "Ca noutate a doua tema este legata de recuperarea SM, domeniu in care noi, la Iasi, avem o experienta bogata practicind procedurile recuperatorii de multi ani la pacientii nostri. Am constatat ca doar combinatia intre un  tratament eficient si procedurile recuperatorii conduc la o autonomie individuala crescuta si extinsa pe multi ani ceea ce este foarte important pentru calitatea vietii pacientilor cu SM. Neurologii din Iasi, incluzind atit medici rezidenti cit si pe cei consacrati, vor fi prezenti cu lucrari in toate sectiunile, valorificind experienta si cercetarile proprii, colaborarea cu alte specialitati medicale dar si  implicarea psihologilor, kinetoterapeutilor si fizioterapeutilor. Succesul nu poate fi obtinut decit lucrind in echipa, avind colaborarea pacientului si sustinere din partea familiei", a incheiat prof. dr. Cristian Dinu Popescu.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Berbecii care plătesc şi decid

  Nicolae GRECU

  Berbecii care plătesc şi decid

  Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

  Creştinul şi concediul*

  pr. Constantin STURZU

  Creştinul şi concediul*

  Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  arh. Ionel OANCEA

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

  pulspulspuls

  Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

  Redacția

  Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

  Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

  Caricatura zilei

  Bumerang

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.