De Sănătate

Punem punctul pe știi

A V-a Conferinta Nationala de Scleroza Multipla cu Participare Internationala

marți, 09 noiembrie 2010, 19:53
4 MIN
 A V-a  Conferinta Nationala de Scleroza Multipla  cu Participare Internationala

In perioada 18-20 noiembrie, la Iasi se va desfasura cea de A V-a  Conferinta Nationala de Scleroza Multipla cu Participare Internationala. Conferinta se organizeaza pentru a cincea oara la Iasi, centru recunoscut in tara  pentru experienta in tratamentul Sclerozei Multiple (SM) dar si pentru ospitalitatea demonstrata cu ocazia evenimentelor stiintifice anterioare. Manifestarea si-a propus abordarea patologiei demielinizante a maduvei spinarii si tratamentul recuperator al sclerozei multiple.

"Sint inscrisi cu lucrari specialisti atit din tara cit si din strainatate. Vor participa cu lucrari specialisti de la centrele de tratament ale SM din  Bucuresti, Tirgu Mures, Iasi, Cluj si Timisoara la care se adauga colegi cu specializari in investigatii imagistice, electrofiziologice si ale lichidului cefalorahidian. Centrul care functioneaza la Iasi are o experienta de 7 ani in domeniul diagnosticului si tratamentului in SM. Ma refer la terapia cu imunomodulatoare, cu interferon, cu glatiramer acetat dar si la cea care a aparut mai recent si anume anticorpii monoclonali. Mai trebuie spus ca in decursul acestor 7 ani s-au constituit sisteme de diagnosticare si urmarire a evolutiei bolii prin colaborarea intre neurologi, oftalmologi, specialisti in imagistica si psihologi", a declarat prof. dr. Cristian Dinu Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi, presedintele conferintei.

Lucraile se vor desfasura pe parcursul a doua zile, iar debutul va avea loc joi, 18 noiembrie, la ora 13, la Hotel "Astoria", Sala "Mihai Eminescu" cind se vor deschide oficial lucrarile conferintei. Se vor prezenta referate de mare importanta pentru patologia aflata in discutie referitoare la diagnosticul diferential al afectiunilor medulare acute, la tehnici de examinare prin RMN a maduvei spinarii, la modificarile anatomo-patologice specifice demielinizarii, la metodele electrofiziologice de explorare a maduvei spinarii in totalitatea ei, dar si probleme legate de importanta analizei lichidului cefalo-rahidian in diagnosticarea bolii.

Dizabilitatile cauzate de SM pot fi contracarate prin  asocierea unui tratament eficient cu  proceduri recuperatorii

"Este foarte importanta precizarea diagnosticului de SM dar si a formei evolutive deoarece medicatia are indicatii si efecte favorabile doar in unele dintre acestea. In a doua sectiune a primei zile se va aborda patologia demielinizanta a maduvei spinarii avind printre autori colegii nostri  din Tirgu Mures, Bucuresti si Timisoara. Tot atunci va avea loc o prima interventie a unui invitat din strainatate – profesorul S. Belachew de la Centrul din Liege care va prezenta experienta proprie in recuperarea pacientilor cu SM. Vor participa cu lucrari si colegii nostri de la spitalul Obregia din Bucuresti unde s-a infiintat primul centru de tratament al SM la copii. Se vor desfasura simpozioane satelit ale producatorilor de imunomodulatoare subliniindu-se ultimile noutati legate de aceasta terapie, dar si descoperirile recente privind utilizarea rezonantei magnetice nucleare de ultima generatie prin care se pot evidentia leziuni minime inca de la debutul SM", completeaza prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

Vineri, 19 noiembrie, se va continua dezbaterea patologiei demielinizante a maduvei spinarii dupa care va urma abordarea componentei recuperatorie implicata in ameliorarea tabloului clinic al bolnavilor. Dizabilitatile cauzate de SM pot fi contracarate prin  asocierea unui tratament eficient cu  proceduri recuperatorii, urmarindu-se mentinerea unei  autonomii de mers si autoservire cit mai indelungata.

Medicatie cu efecte favorabile la pacienti cu dizabilitati mari cauzate de SM

La conferinta vor participa specialisti din Austria, Belgia, Germania, Elvetia si Israel care vor transmite experienta centrelor pe care le reprezinta. "De curind Romania utilizeaza un anticorp  monoclonal foarte eficient in terapia SM, produs care isi face simtit efectul favorabil la pacienti cu dizabilitati mari cauzate de SM. Deoarece in Romania utilizam acest tratament doar de 2 ani, informatiile pe care le vom primi de la colegii din strainatate care trateaza de mai mult timp un numar mai mare de pacienti, ne vor  ajuta. Astfel, vom gasi cele mai bune indicatii si vom reusi sa ne apropiem de eficienta acestui tratament complex, dar care poate da uneori si complicatii. De asemenea, vor fi prezentate lucrari care vor incerca sa aduca clarificari in ceea ce priveste diagnosticulul SM cu impact medular si  oftalmoneuromielita – o afectiune care  are foarte multe asemanari cu SM, dar care nu reactioneaza favorabil la acelasi tip de tratament", completeaza prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

De asemenea, in ultima zi a conferintei se va analiza si evolutia celor aproape 1.900 de pacienti aflati in Programul national de tratament al SM, dintre care  274  sint din Iasi. "Ca noutate a doua tema este legata de recuperarea SM, domeniu in care noi, la Iasi, avem o experienta bogata practicind procedurile recuperatorii de multi ani la pacientii nostri. Am constatat ca doar combinatia intre un  tratament eficient si procedurile recuperatorii conduc la o autonomie individuala crescuta si extinsa pe multi ani ceea ce este foarte important pentru calitatea vietii pacientilor cu SM. Neurologii din Iasi, incluzind atit medici rezidenti cit si pe cei consacrati, vor fi prezenti cu lucrari in toate sectiunile, valorificind experienta si cercetarile proprii, colaborarea cu alte specialitati medicale dar si  implicarea psihologilor, kinetoterapeutilor si fizioterapeutilor. Succesul nu poate fi obtinut decit lucrind in echipa, avind colaborarea pacientului si sustinere din partea familiei", a incheiat prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

Comentarii