De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copiii cu pielea albastruie au defecte ale inimii si vaselor de singe

marți, 05 decembrie 2006, 19:21
3 MIN
 Copiii cu pielea albastruie au defecte ale inimii si vaselor de singe

Conf.dr. Constantin Iordache, medic cardiolog in cadrul Clinicii I Pediatrie a Spitalului de Copii „Sf. Maria" Iasi:

„Este posibil ca micutul dumneavoastra sa sufere de o malformatie cardiaca congenitala, denumita in limbaj popular «gauri in inima». Asta nu inseamna ca dumneavoastra nu v-ati ingrijit bine copilul. Cunostintele actuale despre cauzele malformatiilor congenitale ale aparatului cardiovascular scot in evidenta faptul ca o parte sint genetice (8%), alta parte sint determinate de factorii de mediu (2%), iar cea mai mare parte sint produse prin actiunea combinata a factorilor genetici si de mediu (90%), asa-numita transmitere multifactoriala.

In ceea ce priveste cauzele genetice, este vorba de anomalii ale unor cromozomi care pot afecta unele structuri ale inimii si vaselor de singe inca din perioada embrionara. De asemenea, o serie de factori de mediu intervin in producerea malformatiilor cardiace congenitale intre a 3-a si a 8-a saptamina de viata embrionara; acesti factori de mediu sint reprezentati de factori fizici (radiatiile, hipoxia etc), factori chimici (carentele alimentare in proteine si vitamine din primele luni de sarcina).

O alta cauza a aparitiei acestor malformatii o reprezinta folosirea abuziva cronica de catre mama a unor droguri cum ar fi alcoolul. Mai trebuie spus si ca unele medicamente au fost citate ca avind rol de producere a malformatiilor cardiace congenitale: administrarea in primele 3-8 saptamini de sarcina a unor medicamente cum ar fi: fenobarbitalul, fenitoinul, aspirina, indometacin, antiparazitare, chinina, contraceptive orale, anticoagulantele etc.

Si o serie de boli ale mamei pot constitui factori de risc in producerea malformatiilor cardiace; astfel, gravidele cu diabet zaharat, lupus eritematos, poliatrita reumatoida au un mare risc de a naste copii cu malformatii congenitale de cord. De asemenea, rubeola, herpesul, sifilisul etc. aparute in timpul sarcinii pot determina la fat inclusiv malformatii cardiace congenitale.

Bolile congenitale ale aparatului cardiovascular la copil se impart in mare in necianogene – cind nu apare culoarea albastruie a pielii (defect septal atrial, defect septal ventricular) si cianogene (tetralogia Fallot, stenoza pulmonara, boala Ebstein, transpozitie de vase mari). Este posibil ca baietelul dumneavoastra sa sufere de una din bolile cianogenice, cum ar fi tetralogia Fallot, adica are patru defecte ale inimii si vaselor.

Simptomele bolii pot aparea si la citiva ani de la nastere

Simptomele bolii pot aparea si la citiva ani de la nastere si acestea pot fi: copilul este cianotic – pielea capata o culoarea albastruie la cel mai mic efort; de asemenea, copilul poate obosi la cel mai mic efort, face infectii respiratorii repetate si prezinta dificultati in alimentatie.

Insa, pentru diagnosticarea bolii, copilul trebuie adus la un control la un specialist in cardiologie pediatrica. In prezent, diagnosticul malformatiilor de cord se pune destul de rapid, un rol esential avindu-l ecocardiografia. Nu trebuie sa va speriati ca micutul dumneavoastra nu va trai.

Copiii cu astfel de probleme pot avea o viata indelungata daca li se acorda atentia si tratamentul necesar pentru dezvoltarea fizica si psihica. Bineinteles, copilul trebuie operat. Dar medicul pediatru cardiolog este cel care indruma si ingrijeste copilul pre si post operator.

Operatia se poate face la Clinica de chirurgie cardiovasculara in Iasi, dar cind este oportuna interventia o va decide medicul cardiolog pediatru in colaborare cu chirurgul. De aceea, cred ca cel mai bine este sa nu intrati in panica. Veniti cu copilul la un control si abia dupa aceea vom putea spune care este starea micutului si ce este mai bine de facut pentru el".

Comentarii