De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ore in sir in fata calculatorului – probleme cu vederea si dureri de cap!

Subtitlu

marți, 27 iulie 2010, 19:51
4 MIN
 Ore in sir in fata calculatorului – probleme cu vederea si dureri de cap!

Prof. dr. Danut Costin, seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iasi: "Scaderea acuitatii vizuale, durerile de cap, ametelile sint probleme cu care se pot confrunta persoanele care lucreaza ore in sir la calculator. Se produc doua fenomene: un fenomen de epuizare, daca lucrezi mai mult timp in fata ecranului, cu o luminozitate mai mare; al doilea fenomen este un "atac" al radiatiilor asupra celulelor receptoare. Aceste celule cu "con" sint protejate de un pigment. Cu cit stam mai mult in fata calculatorului, fara pauze, acest pigment se consuma si nu are timp sa se refaca. Si atunci celula este expusa radiatiilor. Retina este o membrana nervoasa formata din mai multe straturi de celule, celule senzoriale sau receptorii vizuali (conuri si bastonase). Celulele cu bastonase se afla la periferie, iar celulele cu con se afla in macula. Aceste celule cu "con" vor fi expuse in timp radiatiilor. In final, mor si vederea scade.

Ochelari cu filtru "antireflex"

*Corectarea viciilor de refractie este primul pas privind preventia. Majoritatea dintre noi avem vicii de refractie (miopie, hipermetropie etc.). Dar pentru ca tinerii lucreaza cel mai adesea la calculator, ei pot compensa viciile de refractie mici. Si de aceea nu se adreseaza la timp oftalmologului.

*Ochelarii trebuie prevazuti cu un filtru antireflex. Nu e vorba de lentile heliomate, ci de lentile speciale antireflex. Chiar si cei care nu poarta ochelari pot folosi cit lucreaza la calculator ochelari fara dioptrii, dar cu lentile antireflexie.

Cum lucram corect la calculator!  

*Trebuie sa se stea la o distanta de aproximativ trei ori diagonala monitorului la care se lucreaza. Daca monitorul are diagonala de 15 cm, atunci trebuie sa ne pozitionam la o distanta de 45-50 de cm distanta de monitor.

*De asemenea, nu trebuie sa  existe o luminozitate foarte puternica a ecranului. Calculatorul trebuie amplasat intr-o zona de lumina care sa nu fie proiectata pe ecran si sa dea reflexie.

*Se lucreaza la calculator cel mult 50 si 90 de minute,  apoi obligatoriu trebuie sa se ia pauza timp de 15-20 de minute, vreme in care trebuie sa ne mutam ochii de pe ecranul calculatorului.  

*Ar fi indicat sa nu se lucreze mai mult de 6-8 ore pe zi la calculator. Sint persoane care lucreaza si 16 ore pe zi – de exemplu  programatorii. Acestia trebuie sa respecte obligatoriu igiena de lucru la calculator.

*Alimentele au si ele un rol esential Trebuie consumate foarte multe fructe cu coaja verde, zarzavaturi verzi, care ajuta la refacerea pigmentilor.

*E indicat sa se consume cit mai putin bauturi gen coca-cola, energizante. Sucul de fructe este insa permis. La fel, ar fi bine sa se reduca din carne rosie si sa se consume mai multa carne alba.

* Exercitiile ortoptice pot ajuta, mai ales daca se constata ca exista diverse probleme ale motilitatii oculare. De exemplu, persoana nu poate tine ochii in convergenta. Din cauza oboselii pot aparea  diverse tulburari ale vederii binoculare care pot fi ameliorate cu ajutorul exercitiilor ortoptice.

Tratament preventiv pentru cei obligati sa lucreze ore in sir in fata ecranului computerului

Pentru cei care prin natura serviciului sint nevoiti sa lucreze mai mult in fata ecranului, exista tratamente de preventie care ajuta celula receptoare, medicamente ce contin luteina si zeaxantina. Luteina si zeaxantina compun asa-numitul "pigment macular"- un filtru al luminii si un sistem de protectie pentru macula. Luteina si zeaxantina ajuta la mentinerea sanatatii maculei, aceasta fiind esentiala vederii. Cei care lucreaza zi de zi, ore in sir in fata ecranului calculatorului, pot lua zilnic cite o pilula care sa contina acesti micro-nutrienti si care ajuta la refacerea pigmentului. Nu exista un termen limitat pentru un astfel de tratament. Cei care stau mult la calculator pot lua fara intrerupere, zi de zi, cite o astfel de pilula. Exista acum pe piata diverse medicamente care contin atit acesti micro-nutrienti, dar si zinc, cupru, vitamina C, E. Acest complex poate fi de mare ajutor in refacerea pigmentului care protejeaza celulele receptoare ale ochiului.

Ce trebuie sa facem cind apar probleme de acuitate vizuala, dureri de cap, ameteli

In primul rind persoana in cauza trebuie sa se adreseze unui specialist oftalmolog. Nu unui optometrist. Optometristii nu sint medici, ei pot sa faca ochelari. Dar nu au competenta sa decida daca pacientul nu vede bine din cauza unui viciu de refractie sau din cauza unei leziuni oculare mai grave. Este foarte important ca pacientul sa se adreseze unui oftalmolog calificat care in urma unui bilant oftalmologc complet poate pune un diagnostic corect. Poate fi vorba si de un viciu de refractie mic, dar si de o alta afectiune mai grava. Daca pacientul nu e diagnosticat corect si primeste doar ochelari pentru corectarea viciului mic de refractie, un timp poate se va simti mai bine, dar apoi simptomele vor reveni cu mai mare intensitate. De aceea, repet, este bine sa ne adresam unui specialist oftalmolog. Iar oamenii ar trebui sa inteleaga ca nu mergi la oftalmolog doar ca sa-ti prescrie ochelari. Ci mergi la un oftalmog pentru o examinare completa si un diagnostic corect. Iar tratamentul poate fi complex".

Ce presupune o examinare oftalmologica completa

•·        se incepe cu testarea acuitatii vizuale;

•·        examenul biomicroscopic – cu un aparat special se vede segmentul anterior al ochiului, urmeaza examenul "fundului de ochi" pentru a se cerceta starea vaselor de singe, nervul optic, macula.

•·         se masoara  presiunea intraoculara.

Comentarii