De Sănătate

Punem punctul pe știi

Primul ajutor in caz de insolatie, arsuri sau lesin

Subtitlu

marți, 12 iunie 2007, 14:07
5 MIN
 Primul ajutor in caz de insolatie, arsuri sau lesin

Lesinul cauzat de arsita

Statul prea mult in soare cind este foarte cald poate provoca ameteli si chiar pierderea cunostintei. Persoana care lesina este lipsita de forta, transpira abundent, are tensiunea arteriala scazuta. 

* Ce este de facut? – „Persoana in cauza trebuie transportata la umbra si asezata culcat, cu picioarele mai sus decit restul corpului (cu 20-30 cm). Nu se asaza nimic sub cap. De asemenea, trebuie sa i se aplice comprese reci pe frunte si ceafa. Daca isi recapata cunostinta, este recomandat sa i se dea de baut apa minerala sau apa usor sarata (o lingurita de sare la un litru). Daca starea persoanei afectate nu se imbunatateste, este obligatoriu sa fie chemat de urgenta un medic", spune dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente din Cadrul Spitalului de Urgente Iasi. 

* Cum poate fi prevenit? – Cea mai buna modalitate de prevenire este sa se evite statul prea mult in soare si sa se consume multe lichide (de preferinta apa minerala si sucuri proaspete de legume sau fructe).

Alergia solara

Chiar si dupa o expunere la soare de mai scurta durata sau dupa o plimbare se poate intimpla sa apara o eruptie cutanata, iar pielea sa devina rosie, iritata si sa arda. Eruptia cuprinde in special zona decolteului si bratele. Alergia solara apare mai frecvent la femeile cu virste cuprinse intre 25 si 35 de ani.

* Ce este de facut? Antihistaminice si vitamina C (0,2 g). In zonele afectate, pielea se spala cu apa moale sau solutii antialergice. Medicul trebuie consultat daca: se instaleaza tusea, apar stari de sufocare sau eruptia nu dispare in urmatoarele zile (specialistul poate recomanda utilizarea unui unguent antialergic). 

* Cum poate fi prevenita? – Persoanele la care aceste simptome s-au manifestat in repetate cazuri ar trebui sa evite soarele. De obicei nu este de ajuns sa se foloseasca produse cosmetice cu filtru UV; persoanele vizate ar trebui sa stea vara la umbra sau penumbra. Se recomanda imbracamintea lejera, pentru ca pielea sa respire in voie (transpiratia favorizeaza eruptia).

Cind soarele iti arde pielea

Iritatia se instaleaza pe nesimtite. Abia dupa citeva ore pielea incepe sa se inroseasca si devine foarte sensibila la atingere. Din fericire, de cele mai multe ori, este vorba doar de o arsura usoara, care nu afecteaza decit stratul superior al epidermei. Uneori insa, pielea este atinsa in profunzime, iar atunci durerea este intensa, pot aparea chiar basicute cu lichid si stari febrile. In aceasta situatie, avem de-a face cu arsura de gradul II. 

* Ce este de facut? „In cazul in care arsura nu este grava, se aplica comprese pe locurile afectate. Se foloseste pentru asta un prosop umezit cu apa rece, comprese de tifon inmuiate. Daca s-au format basicute, in nici un caz nu incercati sa le spargeti, caci se pot infecta. De asemenea, nu aplicati plasturi pe ele (pielea trebuie sa respire). Spalati usor zonele in cauza cu apa cu sapun si dupa aceea consultati un medic. Este recomandabil sa evitati expunerea la soare in urmatoarele 48 de ore", arata dr. Tudor Ciuhodaru. 

* Cum pot fi prevenite? -Inainte cu doua ore de a te expune la soare, foloseste din abundenta o crema de plaja, avind grija ca pielea sa fie bine impregnata. La plaja este bine sa te ungi la fiecare 2-3 ore cu o crema cu filtru UV ridicat (grad de protectie 24 – 30).

Insolatia

„Insolatiile (supraincalziri ale organismului) apar atunci cind stam prea mult la soare. Care este cauza? Organismul nu isi mai poate regla singur temperatura. Simptomele se instaleaza, de cele mai multe ori, brusc: dureri de cap si ameteli, piele uscata si fierbinte, respiratie sacadata, puls accelerat, temperatura foarte mare. In formele grave se poate ajunge la pierderea cunostintei", atentioneaza dr. Tudor Ciuhodaru. 

* Ce este de facut? „Trebuie consultat imediat medicul. Daca bolnavul are o temperatura foarte mare, inainte de venirea medicului este neaparat nevoie sa se scada temperatura corpului (la 41°C sau chiar mai mult, viata pacientului este pusa in pericol). Bolnavul trebuie infasurat intr-un cearsaf umezit cu apa rece sau chiar cufundat in apa rece (puteti incerca sa ii aplicati comprese reci pe frunte si pe git sau sa-i administrati un medicament impotriva febrei, dar aceste metode nu sint foarte eficiente).

Atentie! Scaderea foarte brusca a temperaturii nu este, de asemenea, indicata. De aceea, temperatura trebuie controlata la fiecare 10 minute. Cind scade sub 38,5°C, trebuie incetate masurile de racire a corpului. Cei mai expusi insolatiilor sint copiii, batrinii, persoanele corpolente si cele care desfasoara activitati ce necesita efort mare in soare (au o munca fizica grea, alearga pe plaja)", mentioneaza dr. Tudor Ciuhodaru. 

* Cum pot fi prevenite? – Nu stati multa vreme in soare sau arsita. Beti cit mai multa apa minerala sau apa cu supliment de sare (1 lingurita la un litru). Evitati alcoolul (grabeste deshidratarea, marind riscul de insolatie). Acoperiti-va capul cu o palarie sau cu o sapca si imbracati-va cu haine lejere, de preferinta din bumbac sau in.

Deshidratarea

„Deshidratarea este cauzata de transpiratia excesiva, de pierderea apei si a electrolitilor care regleaza administrarea apei in organism, adica sodiul si potasiul. Uneori, deshidratarea nu se anunta prin semne clare. Prima manifestare, pe care cei mai multi dintre noi o neglijeaza, este setea intensa. Ulterior pot aparea: stari de slabiciune, lipsa de concentrare si de coordonare a miscarilor, iritabilitate, dureri de cap si chiar lesin. Si atentie: epuizarea cauzata de caldura poate afecta pe oricine. Netratata, conduce la insolatie", subliniaza dr. Tudor Ciuhodaru. 

* Ce este de facut? – Persoana deshidratata trebuie sa stea intr-un loc racoros si umbrit, sa bea cit mai multa apa minerala sau apa cu adaos de sare (1 lingurita la un litru). Daca neglijeaza simptomele si nu ia imediat masurile amintite, bolnavul isi poate pierde cunostinta, caz in care este necesara consultarea imediata a medicului. 

* Cum poate fi prevenita? – Cea mai eficienta metoda de prevenire a deshidratarii este consumul mare de lichide. Trebuie sa se bea 2-3 litri pe zi de apa minerala sau apa rece usor sarata, adica un pahar la fiecare ora.

„Nu trebuie ignorat un lucru foarte important: trebuie sa beti lichide chiar daca nu aveti senzatie de sete", incheie dr. Tudor Ciuhodaru.

La munte, puterea ultravioletelor creste 

* Culoarea parului determina in general sensibilitatea pielii la soare. Astfel, persoanele cu parul blond sau roscat au o piele deschisa la culoare si, deci, mai expusa actiunii razelor solare. 

* La munte, la o altitudine de 300 metri, ultravioletele cresc cu 4%, iar la 3.000 metri acestea sint cu 30% mai mari decit cele de la mare. Asadar, daca iti faci concediul la munte este bine sa ai in vedere acest aspect. 

* Te poti trezi cu pielea inrosita si dureroasa chiar daca ai stat numai sub umbra unui copac sau a umbrelei. Asta pentru ca: nisipul reflecta peste 17% din razele ultraviolete, apa – 5%, iarba – 3%. Riscurile unei arsuri solare sau a unei insolatii nu sint deloc de neglijat.

Comentarii