De Sănătate

Punem punctul pe știi

Virozele digestive la copii: lipsa poftei de mincare nu se rezolva cu vitamine!

marți, 15 iunie 2010, 18:12
4 MIN
 Virozele digestive la copii: lipsa poftei de mincare nu se rezolva cu  vitamine!

Dr. Catalina Ionescu, Unitatea de Primire Urgente, Spitalul de Copii "Sf. Maria" Iasi: "Enterovirozele, de cele mai multe ori, sint date de un virus numit rotavirus. Insa, in aceasta perioada copiii fac viroze digestive si de la microbii din mediul extern: pun mina in parc pe tot felul de jucarii sau se joaca in nisip si baga degetele in gura.

Simptomele care apar sint: varsaturi, scaune diareice, dureri de burta. Uneori se poate instala si febra. In mod normal, trebuie luate  coprocitograma si coprocultura pentru a fi eliminata o cauza infectioasa bacteriana.

Rezultatul coprocitogramei fiind gata mai repede, ne poate arata daca e nevoie sau nu de antibiotic. Insa, de cele mai multe ori, nu e nevoie de antibiotice, fiind probleme de natura virala. In astfel de cazuri cel mai important este regimul alimentar.

Bineinteles si pentru virozele digestive de natura virala exista diverse tratamente cu actiune pe tubul digestiv. Dar, intotdeauna o astfel de medicatie trebuie administrata doar la indicatia medicului. Subliniez faptul ca in cazul enterovirozelor (n.r. – viroza digestiva de natura virala, nu infectioasa) daca nu se tine regim,  nu are efect doar tratamentul cu diverse medicamente (de exemplu – medicatie pentru diaree sau pentru eliminarea senzatiei de greata etc).

Ce inseamna regim alimentar

Pentru un copil mai mic de un an care are viroza digestiva, regimul alimentar include orez fiert (eventual mucilagiu), morcov fiert, carne fiarta, brinza de vaci, banana. La copiii alimentati la sin, alaptarea nu se intrerupe. La copiii hraniti cu lapte praf, acesta se inlocuieste cu mucilagiu de orez. La copii de peste un an se pot da in plus biscuiti uscati, grisine.

Indiferent de virsta, sint interzise: laptele praf, laptele de vaca, dulciurile, cartofii, sucurile, bauturile acidulate, fructele – orice aliment care fermenteaza. Acest regim alimentar trebuie tinut minimum trei zile. Dupa care se introduc treptat alte alimente: cartof copt, oul fiert tare, brinza de vaci, o supa fara rosii.

Daca apar alte scaune proaste, se revine la regim. Ultimul aliment introdus dupa un astfel de regim trebuie sa fie laptele.

Cum se hidrateaza corect copilul

Simptomele unei viroze digestive pot dura 5-7 zile, timp in care copilul poate prezenta varsaturi, diaree, dureri de burta. Daca copilul nu se hidrateaza cum trebuie, fie refuza lichidele, fie ca varsa, parintii trebuie sa-l aduca pe copil la spital. Copiii se pot deshidrata foarte repede si atunci trebuie perfuzati pentru a primi lichide corespunzator.

In ceea ce priveste administrarea de lichide acasa, exista sarurile de rehidratare care pot fi cumparate din  farmacii. De preferat este ca acestea sa fie administrate in prima zi in care au aparut simptomele. Apoi, in a doua zi, sa se combine aceste saruri cu ceai indulcit cu glucoza. Altfel se poate ajunge la un dezechilibru, pliculetele  respective fiind foarte bogate in saruri. Deci, in prima zi in care au parut simptomele se dau doar saruri de rehidratare. A doua zi, din aportul de lichide necesar, o treime o reprezinta sarurile de rehidratare dizolvate in apa fiarta si racita si doua treimi trebuie sa fie ceaiurile indulcite cu glucoza.

Subliniez: se indulceste ceaiul cu glucoza ca sa existe si aport de glucide; nu cu zahar, nu cu miere de albine. Exista glucoza pulbere in farmacii si se poate pune o lingurita la 100 ml de lichid – de ceai. In ceea ce priveste necesarul de lichide zilnic, acesta este de 100-150 ml pe kilogram/corp.

De exemplu, un copil de 10 kilograme trebuie sa bea zilnic 1-1,5 litri de lichide. Atentie: din cauza starii generale proaste copilul va refuza atit lichidele cit si mincarea. De aceea, mamele trebuie sa aiba rabdare cu micutul bolnav. Lichidele se dau cu lingurita, in cantitati mici. Copilul nu trebuie fortat, dar trebuie convins sa inghita cite o lingurita cu lichid, din sfert in sfert de ora. La fel si cu mincarea: copilul nu trebuie fortat sa manince ca inainte. Rontaie ceva acum si mai maninca iar putin peste citeva ore. Parintii trebuie sa aiba multa rabdare.

Pofta de mincare revine in timp fara sa fie necesara administrarea de vitamine 

Pe parcursul evolutiei bolii copilul nu va avea pofta de mincare. Mai mult, poate ramine cu aceasta inapetenta o perioada mai mare de 7-10 zile. Cind copilul nu maninca nimic trebuie sa se vina la spital.

Dar, in general, ei maninca, chiar daca mult mai putin decit inainte – rontaie acum un covrigel, apoi peste citeva ore jumatate de banana, apoi citeva lingurite de orez – si pe parcursul zilei primesc aportul necesar. Chiar daca isi doreste sa-l vada mincind mai mult sau asa cum minca inainte de episodul de viroza digestiva, mama ar trebui sa aiba rabdare.

Lipsa poftei de mincare poate persista o perioada; dar in timp copilul isi va reveni la normal. Si in nici un caz nu trebuie administrate vitamine. Acestea nu rezolva inapetenta. Sint un supliment alimentar, iar in cazul copiilor trebuie cintarita cu grija administrarea lor. Repet si subliniez: administrarea de vitamine nu rezolva lipsa poftei de mincare cu care copilul ramine dupa o viroza digestiva.

–––

Cind mergem la medic

Este bine ca atunci cind apar simptomele digestive – varsaturi, scaun diareic, dureri de burta, febra – sa va adresati medicului de familie. In functie de aspectul clinic, medicul se poate orienta si poate suspecta o enteroviroza (n.r. – o banala viroza digestiva) sau o infectie bacterinaa (n.r. – salmonella).

In functie de simptomatologia copilului, medicul poate recomanda un anumit tratament, o coprocitograma sau o coprocultura etc.

Important este insa ca parintii sa inceapa regimul imediat ce apar primele simptome, inainte de a se ajunge la medic si de a se incepe administrarea medicatiei.

De exemplu, daca seara sau dimineata apar la copil scaune diareeice sau varsaturi, nu continuui sa-i dai mincare obisnuita pina mergi la medicul de familie, ci se incepe regimul cu orez fiert sau mucilagiu de orez.

Comentarii