Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A avut loc prima ediție a Conferinței Naționale pentru Digitalizarea Sectorului Medical (P)

GALERIE
Afis-1
  • Afis-1
- +

Pe 26 mai 2022, s-a desfășurat în format online Conferința Națională pentru Digitalizarea Sectorului Medical, aflată la prima sa ediție, temele principale fiind etapele transformării digitale și asigurarea securității cibernetice pentru organizațiile sanitare din România. Evenimentul a fost organizat de compania Quartz Matrix împreună cu Asociația Smart Health Cluster, partenerul principal fiind producătorul de soluții de backup Veeam. Alți parteneri ai evenimentului au fost Fortinet, BRD și Școala Informală de IT.

Avem nevoie de digitalizare în sectorul medical? Cum putem adopta tehnologiile prezentului pentru îmbunătățirea siguranței, securității, mediului de lucru și relației pacient-cadru medical? Care sunt cele mai importante aspecte de luat în calcul când vorbim despre digitalizarea sectorului medical? Sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns specialiștii care au susținut prezentări în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale pentru Digitalizarea Sectorului Medical.

Prin acest eveniment, Quartz Matrix și Asociația Smart Health Cluster au dorit să aducă în prim plan importanța utilizării transformării digitale și tehnologiilor de securitate cibernetică pentru organizațiile sanitare din România. Au fost prezentate soluții de digitalizare pentru domeniul medical, dezvoltate de departamentului R&D al Quartz Matrix, soluții de protecție a datelor și de securitate cibernetică pentru instituțiile medicale, soluții pentru digitalizarea datelor statistice necesare epidemiologilor, modalități de finanțare a proiectelor de digitalizare și studii de caz privind pașii către digitalizare făcuți deja de organizații sanitare.

Participanții au avut ocazia să evalueze importanța unor aspecte privind digitalizarea sectorului medical din perspectiva lor, iar concluziile au fost următoarele: pe primul loc sunt la egalitate protecția datelor și securitatea rețelelor, urmate de instruirea personalului medical și de soluțiile pentru automatizarea proceselor. Fondurile disponibile se situează pe locul 5 în viziunea participanților, iar pe ultima poziție se regăsesc platformele e-Learning. Totuși, toate cele șase aspecte au fost considerate a fi importante și foarte importante.

În privința necesității de digitalizare în sectorul medical, 94% dintre cei prezenți consideră că este o nevoie în această direcție, 6% spun că este oarecum necesară și niciunul dintre participanți nu a răspuns că nu există această nevoie.

Prezentările au fost susținute de Bogdan Bălănică (Manager departament R&D @ Quartz Matrix), Traian Popovici (Director Arhitecturi de Sisteme & Transformare Digitală @ Quartz Matrix), Cornel Popescu (Senior System Engineer @ Veeam Software), Silviu Pufan (Senior Systems Engineer @ Fortinet), Dr. Mihai Mleșnițe (Manager @ Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Cluj-Napoca), Dr. Sergiu Sângeorzan (Președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor) și Marius Răzvan Bulgaru (CEO @ Smart Health Cluster).

În deschiderea evenimentului, pe lângă organizatori, a luat cuvântul și Dan Dumitrescu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a subliniat nevoia de digitalizare în domeniul sănătății și a evidențiat oportunitățile pe care le au spitalele în perioada următoare pentru dezvoltarea de proiecte de digitalizare.

Bogdan Bălănică a prezentat beneficiile platformelor de e-Learning în sectorul medical, precum economiile financiare, creșterea productivității, reducerea costurilor operaționale, generarea rapidă de rapoarte sau îmbunătățirea timpului dedicat predării și notării. A intervenit și Dr. Maria Alexandra Cucu, Director CNEPSS la Institului Național de Sănătate Publică, pentru a descrie modul în care este folosită platforma e-Learning în cadrul INSP și eficiența colaborării cu echipa Quartz Matrix. Despre sistemul pentru trasabilitatea și controlul sterilizării instrumentarului medical – MediScan – s-a constatat de către toți cei prezenți că este absolut necesar în mediul spitalicesc pentru a evita erorile umane și complicațiile care ar putea apărea postoperator. De asemenea, s-a vorbit și despre ușurința cu care se poate realiza managementul integrat al clădirii printr-un Building Management System și cum pot administratorii să controleze și să coordoneze dintr-un singur loc toți parametrii.

Traian Popovici a adus în prim-plan obligativitatea implementării măsurilor de securitate a rețelelor și sistemelor informatice de către companiile și instituțiile care dețin statutul de operator de servicii esențiale, conform Legii nr. 362/28.12.2018. De asemenea, au fost prezentate și cerințele minime pentru respectarea normelor europene.

Cornel Popescu a explicat importanța segmentării rețelelor de calcul din instituțiile medicale, motivând că atacatorii pot defecta sistemele critice (reprezentate de echipamentele care țin pacienții în viață), dar și necesitatea setării unor parole complexe, care să ofere protecție datelor pacienților și personalului medical.

Silviu Pufan a prezentat soluțiile din portofoliul Fortinet care răspund la provocările pe care le întâmpină administratorii de sisteme IT&C din cadrul instituțiilor medicale, cea mai întâlnită fiind existența unei extensii permanente asupra suprafeței de atac.

Dr. Mihai Mleșnițe a descris amănunțit provocările prin care a trecut institutul pe care îl conduce în drumul către digitalizare din 2006 până în 2022, explicând că este unul anevoios și care încă necesită îmbunătățiri.

Dr. Sergiu Sîngeorzan a prezentat utilitatea digitalizării datelor statistice necesare epidemiologilor, utilitate care a crescut exponențial în contextul pandemiei de COVID-19.

Marius Răzvan Bulgaru a vorbit despre posibilitățile de a aceesa fonduri de finanțare pentru digitalizare și securitate cibernetică prin axele și programele puse la dispoziție de către Guvernul României special pentru organizațiile sanitare.

Dacă doriți să descoperiți mai multe detalii despre prezentările din cadrul evenimentului, accesați pagina dedicată Conferinței Naționale pentru Digitalizarea Sectorului Medical. Informații suplimentare pot fi obținute și prin trimiterea unui mesaj pe office@quartzmatrix.ro.

 

Compania Quartz Matrix oferă soluții integrate pentru digitalizare, dezvoltate pe baza experienței de mai bine de un sfert de secol pe piața B2B din România, combinată cu cea a partenerilor și colaboratorilor săi. Organizațiile care aleg colaborarea cu Quartz Matrix se bucură de o serie de avantaje, printre care centrul autorizat de service și o echipă tehnică certificată. Din 2020, Quartz Matrix a devenit membru al Asociației Smart Health Cluster, cu care împărtășește același scop – de a aduce tehnologii moderne cât mai aproape de medicină.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri