Au venit banii! Zeci de milioane de euro, daţi cash ieşenilor. Lista este una lungă!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Au venit banii! Zeci de milioane de euro, daţi cash ieşenilor. Lista este una lungă!

GALERIE
restituire taxa auto
  • restituire taxa auto
- +

După ani de zile de procese în instanţă, statul român, prin direcţiile de Finanţe judeţene, au început să înapoieze toate formele de taxă sau timbru de mediu plătite din 2007 până în 2017. La Iaşi s-au plătit deja 12 milioane de lei, numai în ultimele trei luni. Fondurile vor trebui să ajungă în buzunarele a câtorva zeci de mii de ieşeni. Unii au de primit sume relativ mici, de câteva sute sau chiar zeci de euro, sunt însă alţii care vor primi de la stat sume considerabile.

Statul român s-a folosit de banii ieşenilor ani la rândul! În ultimii zece ani, unul din zece ieşeni au plătit taxa auto, bani pe care statul român a restituit doar o parte. “Ziarul de Iaşi” a alcătuit topul sumelor pe care le-au achitat ieşenii în fiecare an, în contul acestei taxe colectate de către Fisc. Din fondurile strânse de stat, au fost restituite, în ultimele trei luni, 12 milioane de lei. Citiţi în continuare ce sumă de bani datorează statul român către ieşeni şi câţi dintre ei şi-au primit deja banii înapoi.

Clasamentul pe ani

Taxa auto a avut mai multe denumiri în decursul celor zece ani de când a fost instituită: taxa de mediu, taxa de poluare, taxa de primă înmatriculare şi ultima, taxa de timbru. În total, ieşenii au plătit în contul acestei taxe auto, din anul 2007 şi până la începutul anului trecut, suma totală de 212,9 milioane lei. Adică aproape 50 de milioane de euro. Taxa a fost achitată de un număr de 95.621 de ieşeni, adică unul din zece locuitori ai judeţului Iaşi. De exemplu, în anul 2016 ieşenii au achitat cei mai mulţi bani în contul taxei auto: 15.613 ieşeni au plătit suma de 26 milioane lei. De asemenea, în anul 2016, 11.585 de contribuabili din Iaşi au scos din buzunare 21,5 milioane lei iar în 2014, 10.662 de persoane fizice au plătit în contul taxei suma de 22,3 milioane de lei. În anul 2013, 8,566 de persoane au dat 21,3 milioane lei, în anul 2012, un număr de 7.777 au achitat 20,5 milioane lei, iar în 2011, 4.997 de persoane au achitat suma de 12,1 milioane lei. În anul 2010, un număr de 8.080 de persoane au plătit suma de 23 milioane lei, în 2009 – 6.378 au dat 19,5 milioane lei, iar în 2008, 8.450 de contribuabili care au dat 20 milioane lei. În anul 2007, Fiscul a colectat 15,5 milioane lei de la 8.257 de ieşeni. Cei mai puţini bani au fost încasaţi de către Fisc în anul 2017, atunci când taxa a fost eliminată. Anul trecut, numai 397 de ieşeni au achitat suma de 373.905 lei pentru taxa de timbru. În cei zece ani de la instituirea acestei taxe auto, au mai existat perioade când a fost restituiţi banii colectaţi, de obicei atunci când se schimba denumirea impozitului. De exemplu, după ce taxa de poluare a devenit taxa de mediu, Guvernul a decis restituirea celor care achitase vechea taxă.

Care este procedura

O parte dintre ieşenii care au achitat taxa de primă înmatriculare, de mediu sau de poluare a început să-şi primească banii în conturi. În ultimile trei luni, 12.500 de ieşeni şi-au primit banii deja banii înapoi, adică aproximativ 12,5 milioane lei. Cei care au făcut cerere la Fisc este dată mai departe către Fondul de Mediu iar aceştia alocă banii într-o lună de zile iar în etapa finală, sumele sunt virate în conturile contribuabililor. Evident, Fiscul va reţine o parte din bani dacă contribuabilul are datorii la stat şi îi va vira diferenţa de bani. Ieşenii au timp să îşi ceară banii înapoi până în august, iar sumele cuvenite ar trebui restituite în întregime până în martie 2019. Autorităţile spun că taxele auto pot fi recuperate chiar dacă proprietarii şi-au vândut autoturismele între timp cât şi cei care au câştigat înapoierea sumelor prin intermediul instanţelor judecătoreşti. De asemenea, banii din taxa auto vor fi înapoiaţi cu dobândă, bani care vor veni ulterior virării sumei principale a taxei, de la Fondul de Mediu. De asemenea, trebuie să fiţi foarte atenţi ca, la completarea cererii de restituire a taxei să scrieţi corect contului bancar în care vor fi viraţi banii. 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.