Brexitul, temă de dezbatere universitară internaţională cu ocazia Zilelor UAIC

luni, 28 octombrie 2019, 02:56
2 MIN
 Brexitul, temă de dezbatere universitară internaţională cu ocazia Zilelor UAIC

În cadul Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost semnată o declaraţie comună de către rectorii, prorectorii şi reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior din Europa prezente la Iaşi. Declaraţia se referă la provocările actuale ale universităţilor europene.

„Documentul reprezintă o poziţie comună a instituţiilor semnatare, care se angajează să continue demersul de a promova spiritul înţelegerii şi respectului faţă de identităţi sociale diferite, în contextul intoleranţei care se manifestă din ce în ce mai intens în societăţile europene. De asemenea, declaraţia presupune şi asumarea fermă a misiunii universităţilor de a căuta si apăra adevărul şi spiritul critic în opoziţie cu propagarea post-adevărului. De asemenea, în documentul semnat la Iaşi se stipulează credinţa că universităţile britanice ar trebui să îşi păstreze eligibilitatea în programele educaţionale şi de cercetare europene, indiferent de cum va avea loc «Brexit»-ul“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Universităţile semnatare sunt membre ale Grupului Coimbra, Reţelei Utrecht, Consorţiului „Universitaria“ şi ale Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova, România şi Ucraina, precum şi Universitatea din Konstanz şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Declaraţia s-a semnat în cadrul Seminarului „Universities in a Changing Europe: 30 years since the Fall of the Iron Curtain“, care a avut loc la UAIC în perioada 24-26 octombrie, şi care şi-a propus dezbateri pe tema provocărilor cu care se confruntă universităţile europene în prezent, în special cele legate de Brexit, răspândirea populismului şi dezvoltarea tendinţelor post-adevăr.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii