Ce se întâmplă la Iaşi şi în ţară? Spitalele se umplu iar de cazuri COVID: secţia ATI, aproape plină. Există însă tratament: scapi în 36 de ore

sâmbătă, 01 aprilie 2023, 01:52
4 MIN
 Ce se întâmplă la Iaşi şi în ţară? Spitalele se umplu iar de cazuri COVID: secţia ATI, aproape plină. Există însă tratament: scapi în 36 de ore

Chiar dacă în declaraţiile publice ale politicienilor pandemia a fost învinsă de mai bine de jumătate de an, numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere de mai bine de o lună. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că această creştere constantă înregistrată de o lună de zile s-a transformat într-una deosebit de accelerată în ultimele două săptămâni.

Zeci de persoane trec zilnic prin triajul unităţii medicale, iar peste 100 sunt internate pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. De altfel, conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică, pentru prima dată de la valul Omicron, secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase este aproape plină: sunt şase persoane internate cu forme severe, în timp ce un alt caz de ATI este tratat la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„Este evident că se resimte această creştere la nivelul spitalului nostru, sunt destul de multe prezentări la boli infecţioase, vorbim de pacienţi care prezintă forme de viroză respiratorie. Noi avem capacitatea în cadrul laboratorului de a face trei tipuri de teste dintr-o singură probă: identificăm virusul gripal, SARS-CoV-2 şi virusul respirator sinciţial. Astfel încât diagnosticul este unul precoce. Dar, într-adevăr, în ultimele două săptămâni creşterea pe care am remarcat-o s-a transformat în una accelerată la COVID-19”, a declarat dr. Florin Roşu.

Avem un tratament funcţional pentru COVID-19: Molnupiravir

Pacienţii care sunt depistaţi cu COVID-19 prezintă dureri de cap, o durere puternică în gât, diferite dureri musculare şi aproape toţi au o stare de moleşeală şi de oboseală precum cea dată de gripă. Simptomatologia s-a schimbat, explică managerul, de aceea este important un triplu test precum cel administrat la spital, pentru ca vedea dacă este vorba de o infecţie sau de ceva mai grav.

„Cei pe care îi avem în momentul de faţă internaţi prezintă forme medii de boală, reacţionează bine la tratament; avem mai multe scheme în funcţie de gravitatea bolii şi de comorbidităţile pacienţilor. Este foarte important, am militat şi militez în continuare pentru asta, să nu temporizăm prezenţa la spital când apare o modificare în starea de bine, având diagnosticul pozitiv stabilit de COVID-19”, a precizat managerul.

Acesta a spus că pacienţii pozitivi se pot prezenta la un centru de evaluare şi tratament care funcţionează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase: acolo sunt consultaţi de un medic specializat, li se fac analize de sânge şi investigaţii imagistice. În urma acestora li se pune la dispoziţie un tratament asigura de spital.

În momentul de faţă, cel mai folosit medicament este antiviralul descoperit în timpul pandemiei – Molnupiravir, despre care managerul spune că dă rezultate foarte bune. Tratamentul creat de Pfizer – Paxlovid, care avea un răspuns de două ori mai bun în teste, nu a fost aprobat în România. Astfel, pacienţii primesc acasă Molnupiravir, pe care trebui să îl ia pentru cinci zile.

„Este un tratament într-adevăr potent pe SARS-CoV-2, în 36 de ore simptomatologia dispare, după cinci zile pacientul nu mai este pozitiv, iar după trei zile de tratament nu mai este contagios. Este un progres major faţă de valurile anterioare”, a punctat dr. Florin Roşu.

La Terapie Intensivă, doar cei cu comorbidităţi

Deşi cazurile s-au înmulţit, faţă de primele valuri ale pandemiei, când boala îi afecta şi pe cei tineri şi aparent sănătoşi, în momentul de faţă decesele şi formele severe, de ATI, se înregistrează doar la persoanele cu boli cronice sau alte comorbidităţi.

„Avem pacienţi la Terapie Intensivă, dar nu cu probleme respiratorii în principal, ca în trecut, ci decompensează bolile cronice. Toţi care sunt în momentul de faţă în ATI sunt cu comorbidităţi importante, iar virusul le decompensează bolile de bază. Discutăm de pacienţi cu diabet zaharat dezechilibrat, patologii cardiovasculare, patologii pulmonare, pacienţi cu probleme oncologice. Practic, e la fel ca în cazul virusului gripal”, a mai explicat dr. Florin Roşu.

Mai sunt locuri în momentul de faţă în unitatea medicală şi nu se pune problema transferarea pacienţilor către alte spitale, dar asta şi pentru că există în momentul de faţă un ordin de ministru care spune că fiecare spital rezervă 5% din paturi pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Astfel, ei nu mai sunt transferaţi la Boli Infecţioase decât în cazuri severe, ci sunt trataţi deja acolo unde sunt internaţi, cu consultul medicilor infecţionişti.

„Sigur şi diferenţele de temperatură de la o zi la alta au fost un factor important în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri, s-a înregistrat o scădere a imunităţii în rândul populaţiei din cauza trecerii de la sezonul rece la cel cald. Mereu primăvara sau toamna organismul se resimte şi apar virozele respiratorii”, a mai explicat dr. Florin Roşu.

Comentarii