Cea mai mare pensie din Iași: 8.000 de euro/lună. Cine o încasează?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Cea mai mare pensie din Iași: 8.000 de euro/lună. Cine o încasează?

GALERIE
pensionar fericit
  • pensionar fericit
- +

Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, transmise „Ziarului de Iaşi“, în judeţul nostru există în prezent cel puţin 333 de persoane care beneficiază de o pensie specială.

Unui ieşean îi intră lună de lună în cont peste 8.000 de euro, fără să fie nevoit să meargă o zi la serviciu. Este vorba despre un fost magistrat, el alăturându-se altor 258 de persoane din judeţul Iaşi care au activat în sistemul judiciar şi care beneficiază, la rândul lor, de o pensie specială la fel de consistentă.

Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, transmise „Ziarului de Iaşi“, în judeţul nostru există în prezent cel puţin 333 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Dintre aceşti beneficiari, 259 sunt foşti magistraţi, numărul lor explodând faţă de anul 2019, când erau „doar“ 195 de persoane în baza de date.

Cea mai mare pensie de serviciu a unui magistrat atinge, la Iaşi, suma de 41.606 de lei (8.670 euro), arată şefii CJP Iaşi, care spun că nu pot oferi informaţii despre identitatea oamenilor „binecuvântaţi“ cu aceste sume pe viaţă. Pensiile militare nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Pensionari săraci

Pe de altă parte, statisticile Casei de Pensii arată că, în timp ce unii cetăţeni sunt privilegiaţi şi încasează sume colosale, mii de ieşeni se zbat în sărăcie, cu nişte pensii derizorii. Aproape 39.300 de pensionari din judeţul Iaşi sunt beneficiari ai indemnizaţiei sociale minim garantate, care întregeşte veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei (146 euro).

Printre beneficiarii pensiilor speciale (de serviciu) se numără judecătorii, procurorii, grefierii, cât şi personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, dar şi parlamentarii. Aceste drepturi sunt reglementate prin statute şi legi speciale, care le oferă acestor oameni şansa de a obţine drepturi net superioare faţă de marea masă a contribuabililor sistemului public de pensie.

Totalul pensiilor speciale în plată în luna august 2020 cu cei 259 foşti magistraţi din judeţul Iaşi sunt suportate într-o proporţie covârşitoare de la bugetul de stat şi se ridică la 20,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Magistraţii au pensiile reglementate prin legea 303/2004, care stabileşte un „cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării“.

În anii trecuţi, în presă s-au prezentat date din care reiese că cea mai mare pensie este trecută în dreptul fostului procuror Gheorghe Şuhan. Acesta a ieşit la pensie în 2005 iar în 2009 a câştigat în instanţă primul proces intentat Casei de Pensii Iaşi, pentru sporuri de vechime şi suprasolicitare. Ieşeanul a devenit cunoscut la nivel naţional în dosarul „Zahărului“, pe acea vreme fiind procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi. Ulterior, datorită acestei speţe a ajuns numărul doi în DNA la nivel naţional. Din dosarul „Zahărului“ s-a ales praful, persoanele trimise în judecată fiind achitate, iar unele dintre ele au cerut şi despăgubiri. Printre foștii magistrați din Iaşi cu pensie mare se numără şi rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“, Tudorel Toader.

Aviatorii completează clasamentul

Şi ieşenii care au muncit în domeniul aeronautic primesc de la stat, lună de lună, câte o mică avere pe baza legii 83/2015 pentru completarea legii 223/2007, iar numărul lor nu este deloc de neglijat. Valoarea celei mai mari pensii de serviciu care intră în buzunarele unuia dintre ei este de 19.913 lei (4.150 euro). Nu-i rău deloc, şi-au spus probabil aviatorii, judecând după numărul celor din breaslă care au decis să se pensioneze din 2019 şi până în 2020, mai precis 13. Astfel, în prezent, există 52 de beneficiari de pensii speciale din categoria menţionată, faţă de 39 anul precedent. Suma totală în plată în luna august 2020 cu pensiile lor speciale se ridică la 1,85 milioane lei, un echivalent de circa 387.000 euro, bani tot de la bugetul de stat.

Cine vine din urmă?

De o bătrâneţe îndestulată au parte şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, 21 la număr, ei completând podiumul pensionarilor de lux din judeţul Iaşi. Cea mai mare pensie pe care o ridică un concetăţean este de 12.839 lei (2.680 euro). Ca să facem puţin haz de necaz, în contrast cu celelalte, valoarea poate părea uşor „modestă“. Pentru aceşti auditori care au trudit în trecut la Curtea de Conturi, suma în plată pe luna august 2020 din bugetul de stat este de 760.900 lei (158.500 euro).

Pe lista beneficiarilor de pensii speciale din judeţul Iaşi regăsim şi un fost funcţionar public care primeşte, lună de lună, un talon de pensie pe care scrie 13.652 lei (2.850 euro). Un mare norocos, suma oferindu-i şansa să ducă un trai mai mult decât decent, depăşind cu mult pensiile care ajung în buzunarele altor pensionari ieşeni.

Cea mai mare pensie din România

Fostul procuror comunist Gheorghe Bălăşoiu încasează cea mai mare pensie din România: 73.890 lei brut, 66.701 lei net, potrivit informaţiilor Bugetul.ro. Sub guvernarea PSD, pensia fostului comandant al Penitenciarului Colibaşi s-a dublat, de la 34.700 lei la peste 66.000 lei lunar net (adică 667 de milioane lei vechi!). Conform sursei citate, şi în 2019, Gheorghe Bălăşoiu, fostul comandant al Penitenciarului Colibaşi a fost cel mai bine plătit pensionar din România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.