TOPUL SĂRĂCIEI - Clasamentul comunelor ieşene după bugetul propriu. Jumătate din ele nu îşi pot plăti nici angajaţii
Dintre aceste 93 de UAT-uri, 4 au venituri proprii sub un milion de lei, în schimb bugetul de (...)
citeste totmarti, 31.01.2023
Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, transmise „Ziarului de Iaşi“, în judeţul nostru există în prezent cel puţin 333 de persoane care beneficiază de o pensie specială.
Unui ieşean îi intră lună de lună în cont peste 8.000 de euro, fără să fie nevoit să meargă o zi la serviciu. Este vorba despre un fost magistrat, el alăturându-se altor 258 de persoane din judeţul Iaşi care au activat în sistemul judiciar şi care beneficiază, la rândul lor, de o pensie specială la fel de consistentă.
Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, transmise „Ziarului de Iaşi“, în judeţul nostru există în prezent cel puţin 333 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Dintre aceşti beneficiari, 259 sunt foşti magistraţi, numărul lor explodând faţă de anul 2019, când erau „doar“ 195 de persoane în baza de date.
Cea mai mare pensie de serviciu a unui magistrat atinge, la Iaşi, suma de 41.606 de lei (8.670 euro), arată şefii CJP Iaşi, care spun că nu pot oferi informaţii despre identitatea oamenilor „binecuvântaţi“ cu aceste sume pe viaţă. Pensiile militare nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.
Pensionari săraci
Pe de altă parte, statisticile Casei de Pensii arată că, în timp ce unii cetăţeni sunt privilegiaţi şi încasează sume colosale, mii de ieşeni se zbat în sărăcie, cu nişte pensii derizorii. Aproape 39.300 de pensionari din judeţul Iaşi sunt beneficiari ai indemnizaţiei sociale minim garantate, care întregeşte veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei (146 euro).
Printre beneficiarii pensiilor speciale (de serviciu) se numără judecătorii, procurorii, grefierii, cât şi personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, dar şi parlamentarii. Aceste drepturi sunt reglementate prin statute şi legi speciale, care le oferă acestor oameni şansa de a obţine drepturi net superioare faţă de marea masă a contribuabililor sistemului public de pensie.
Totalul pensiilor speciale în plată în luna august 2020 cu cei 259 foşti magistraţi din judeţul Iaşi sunt suportate într-o proporţie covârşitoare de la bugetul de stat şi se ridică la 20,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Magistraţii au pensiile reglementate prin legea 303/2004, care stabileşte un „cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării“.
În anii trecuţi, în presă s-au prezentat date din care reiese că cea mai mare pensie este trecută în dreptul fostului procuror Gheorghe Şuhan. Acesta a ieşit la pensie în 2005 iar în 2009 a câştigat în instanţă primul proces intentat Casei de Pensii Iaşi, pentru sporuri de vechime şi suprasolicitare. Ieşeanul a devenit cunoscut la nivel naţional în dosarul „Zahărului“, pe acea vreme fiind procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi. Ulterior, datorită acestei speţe a ajuns numărul doi în DNA la nivel naţional. Din dosarul „Zahărului“ s-a ales praful, persoanele trimise în judecată fiind achitate, iar unele dintre ele au cerut şi despăgubiri. Printre foștii magistrați din Iaşi cu pensie mare se numără şi rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“, Tudorel Toader.
Aviatorii completează clasamentul
Şi ieşenii care au muncit în domeniul aeronautic primesc de la stat, lună de lună, câte o mică avere pe baza legii 83/2015 pentru completarea legii 223/2007, iar numărul lor nu este deloc de neglijat. Valoarea celei mai mari pensii de serviciu care intră în buzunarele unuia dintre ei este de 19.913 lei (4.150 euro). Nu-i rău deloc, şi-au spus probabil aviatorii, judecând după numărul celor din breaslă care au decis să se pensioneze din 2019 şi până în 2020, mai precis 13. Astfel, în prezent, există 52 de beneficiari de pensii speciale din categoria menţionată, faţă de 39 anul precedent. Suma totală în plată în luna august 2020 cu pensiile lor speciale se ridică la 1,85 milioane lei, un echivalent de circa 387.000 euro, bani tot de la bugetul de stat.
Cine vine din urmă?
De o bătrâneţe îndestulată au parte şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, 21 la număr, ei completând podiumul pensionarilor de lux din judeţul Iaşi. Cea mai mare pensie pe care o ridică un concetăţean este de 12.839 lei (2.680 euro). Ca să facem puţin haz de necaz, în contrast cu celelalte, valoarea poate părea uşor „modestă“. Pentru aceşti auditori care au trudit în trecut la Curtea de Conturi, suma în plată pe luna august 2020 din bugetul de stat este de 760.900 lei (158.500 euro).
Pe lista beneficiarilor de pensii speciale din judeţul Iaşi regăsim şi un fost funcţionar public care primeşte, lună de lună, un talon de pensie pe care scrie 13.652 lei (2.850 euro). Un mare norocos, suma oferindu-i şansa să ducă un trai mai mult decât decent, depăşind cu mult pensiile care ajung în buzunarele altor pensionari ieşeni.
Cea mai mare pensie din România
Fostul procuror comunist Gheorghe Bălăşoiu încasează cea mai mare pensie din România: 73.890 lei brut, 66.701 lei net, potrivit informaţiilor Bugetul.ro. Sub guvernarea PSD, pensia fostului comandant al Penitenciarului Colibaşi s-a dublat, de la 34.700 lei la peste 66.000 lei lunar net (adică 667 de milioane lei vechi!). Conform sursei citate, şi în 2019, Gheorghe Bălăşoiu, fostul comandant al Penitenciarului Colibaşi a fost cel mai bine plătit pensionar din România.
Cuvinte cheie: + pensie iași, pensii speciale
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
“Un urs pe Marte?” NASA publică o fotografie neobişnuită surprinsă pe Planeta Roşie
Sibiu: Un cerşetor a fost răpit de pe stradă după ce a câştigat la păcănele
Comisia Europeană a decis: OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate - surse
CUM SE FACTUREAZĂ CONSUMUL DE ENERGIE ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2023 (P)
Tragedie: Trei copii au murit în urma unui incendiu din Bucureşti. Le-a luat foc patul
Priscilla Presley contestă validitatea testamentului fiicei ei, Lisa Marie Presley
Un cuplu rus a fost arestat pentru o conversaţie anti-război într-un restaurant
Cum arată biroul anului 2023? Topul tendințelor care vor modela cererea de spații pentru birouri
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?
Mâine, Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Manifestările de la Iaşi
Consilii de administraţie noi la două societăţi importante ale Primăriei
Site nou: Primăria îşi schimbă faţa pe on-line. Să vedem cum va sta cu năravurile!
Proiect educaţional lansat în Franţa, găzduit mâine de Colegiul “Racoviţă”
Programul Teatrului Luceafărul din această săptămână. Cât costă biletul?
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III) |
Briscan ZARAO lume fără SUA |
Cristina DANILOVNefericitul |
Mihai DORINUnificatori şi dezbinatori (I) |
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.