Chiar este nevoie de parcare subterană în centrul istoric?

miercuri, 02 martie 2016, 16:07
2 MIN
 Chiar este nevoie de parcare subterană în centrul istoric?

Iniţial, Parcul Horia, Cloşca şi Crişan era cunoscut sub numele de Parcul Bicaz ori Parcul Guliver. În anul 1999, comandantul Corpului 10 de Armată „Ştefan cel Mare“ a propus amenajarea b-ului Carol I drept o Alee a Mareşalilor, prin amplasarea busturilor lui Alexandru Averescu, Constantin Prezan şi Ion Antonescu, în locul busturilor lui Horia, Cloşca şi Crişan. Atunci, Primăria a modernizat Parcul Bicaz (Guliver) şi a amplasat aici busturile lui Horia, Cloşca şi Crişan, conducătorii răscoalei din 1784-1785. Mai târziu, în 2008, Primăria a amenajat aici şi un spaţiu de joacă. 

Reacţiile societăţii civile:

– în Iaşi au fost amenajate două parcări subterane care sunt aproape goale,

– de ce nu s-a amenajat o parcare subterană în Piaţa Unirii atunci când aceasta se afla în reparaţii?

– în urmă cu 3-4 ani, Primăria a demolat toate parcările din cartiere promiţând amenajarea altora ce n-au mai fost construite,

– ar fi fost de dorit nişte piste pentru biciclişti ca în Olanda,

– în noul PUG, aici era prevăzut un pasaj auto subteran.

Dl. Mihai Chirica: „Nu există nici un proiect pentru Parcul Guliver…“

Că nu există încă un astfel de proiect am putea crede, dar că n-au şi ceva idei despre tăierea arborilor şi executarea săpăturilor nu mai putem crede, având în vedere antecedentele edilitare.

Cum arată spaţiul verde instalat peste parcarea din str. Vasile Alecsandri poate observa toată lumea: în prezent acesta poate asigura doar 4% din ecoprotecţia umană oferită de către vechiul parc. Calculul a fost făcut pe baza suprafeţei foliare la diferite vârste ale arborilor, după Giurgiu-Decei-Drăghiciu: Metode şi tabele dendrometrice, 2004 (p. 37-43).

Cum poate fi protejat Parcul Horia, Cloşca şi Crişan

Din păcate acest parc nu a fost studiat sub aspect dendrologic, ornitologic şi al protecţiei împotriva radiaţiilor electromagnetice, carenţe pe care le vom rezolva la apariţia frunzelor. De asemenea, parcul este aproape lipsit de mobilier de parc, lucru menţionat şi de către societatea civilă.

În perioada 2007-2014, Primăria a avut sarcină de la Guvern să achiziţioneze terenuri libere în intravilan, până la atingerea normei de 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor. Lucru nerealizat la Iaşi.

Concluzia finală a fost formulată de către societatea civilă, nu de către autorul articolului: şoferii ieşeni nu se prea înghesuie în parcurile subterane! 

 

Ing.dr. I. Lupu,

Aociaţia 

Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu“ Iaşi

Comentarii