De Sănătate

Punem punctul pe știi

Complicaţii ce pot apărea după un chiuretaj

miercuri, 16 septembrie 2015, 20:05
2 MIN
 Complicaţii ce pot apărea după un chiuretaj

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi:

„În general, o complicaţie după un chiuretaj poate să apară în primele zece zile, generând o sângerare, durere pelvină, febra şi atunci femeia trebuie să se întoarcă la ginecolog. De asemenea, depinde şi de atitudinea fiecărui medic: sunt ginecologi care, după chiuretaj, le dau pacientelor reţeta în mână (cu precizarea: „In caz că apare ceva, urmezi această reţetă.“) sau ginecologi care le cheamă la control. Din nefericire însă, când se vede scăpată de problemă, femeia nu prea mai revine la control. Astfel, trecem cu vederea foarte multe complicaţii, nu le tratăm corect şi de aici apar altele mai grave.

După chiuretaj, femeia nu trebuie să mai sângereze, nu trebuie să aibă dureri abdominale sau temperatură. Primele semne de genul: dureri abdominale, febră, scurgeri vaginale mai ciudate înseamnă o problemă şi trebuie să se apeleze numaidecât la un medic. Menstruaţia revine într-un interval cuprins între 21 şi 42 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atât nu înseamnă menstruaţie, ci mai degrabă o endometrită, o sângerare ca urmare a chiuretajului. Contactele sexuale sunt permise după trecerea a cel puţin 14 zile de repaus sexual, pentru că totuşi acolo a fost o manevră chirurgicală. O femeie care a efectuat un avort trebuie să ştie că după şapte zile de la chiuretaj există riscul de a rămâne însărcinată, în cazul în care nu a folosit metode de contracepţie moderne.

Avortul nu este nicidecum o metodă contraceptivă. Metodele de contracepţie pot fi iniţiate a doua zi după avort, nu există nici un pericol. Dacă a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai mulţi factori. Însă, dacă pacienta este sănătoasă nu ar trebui să întâmpine mari probleme. Se poate iniţia o metodă, deoarece chiar dacă apare o complicaţie imediată, cum ar fi o infecţie care se numeşte endometrită, ea poate folosi o metodă contraceptivă şi să facă şi tratament pentru endometrită. Cam în 11 zile se poate matura un folicul ovarian, de aceea se spune că la şapte zile de la chiuretaj femeia riscă să rămână gravidă. Se poate începe folosirea unei metode de contracepţie imediat sau la câteva zile după avort, dacă doreşti“.

 

Comentarii