Costel Alexe şi-a dat cu “Arca” în cap. Familia sa are probleme la autorizarea complexului deja construit de la Sculeni

marți, 29 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN

Familia șefului județului are probleme cu obținerea avizelor necesare pentru a-și autoriza lucrări făcute în afara cadrului legal la Sculeni. Așa cum „Ziarul de Iași” a dezvăluit luna trecută, complexul „Arcaland” de la Sculeni, construit de familia lui Costel Alexe, a fost amenajat fără autorizație. 

Între timp, firma Corporex SRL, deținută de fosta soție a președintelui Consilului Județean (CJ), a început demersurile pentru intrarea în legalitate. Dar, primele solicitări depuse la instituții de resort nu au fost soldate cu succes: documentațiile au fost respinse.

Surse ZDI spun că problemele țin de unele neconcordanțe în proiectul propus. Amintim că, acum câțiva ani, au început lucrările de amenajare a unei zone de agrement în apropiere de vama Sculeni, fără autorizație de construire.

CITESTE SI: Ca pe vremea lui Noe: “Arca lui Alexe” de la Sculeni a fost făcută fără autorizaţie de construire

În timp ce Costel Alexe evită să se mai pronunțe pe tema Sculeni, fosta soție a acestuia nu a răspuns ieri la mesajele ZDI. Chiar dacă nu este autorizat, complexul cunoscut drept „Arca lui Alexe” este deschis publicului larg de două luni.

Inadvertențe între planșele proiectului: trebuie corectate

În luna octombrie, Corporex a depus la Comisia zonală a monumentelor istorice trei solicitări pentru avizarea lucrărilor de la Sculeni, pas premergător obținerii autorizației de intrare în legalitate. În ședința de luna trecută, membrii Comisiei au solicitat mai multe clarificări privind proiectul și nu au dat o decizie de respingere sau aprobare a documentațiilor.

În această lună, Corporex a revenit cu o singură solicitare, respectiv de avizare a intervențiilor făcute pentru modernizarea și reconversia uneia dintre clădiri în pensiune. Potrivit surselor ZDI, Comisia zonală a respins documentația întrucât există neconcordanțe între planșele proiectului, fiind necesare mai multe corecții.

Procedural, Corporex poate reveni cu proiectul într-o ședință viitoare a Comisiei pentru o nouă decizie.

De remarcat că, deocamdată, firma nu a revenit cu o solicitare pentru aviz și în cazul celorlalte intervenții de la complex: „renovare, reabilitare la nivelul fondului construit existent (amenajări interioare pentru bucătărie de vară, magazie şi spaţii de depozitare) pentru clădire C1 – construcţie anexă şi construire anexă gospodărească” şi „reconstruire, reparare a anexelor gospodăreşti ale exploataţiilor agricole în scopul protejării maşinilor agricole, animalelor şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul lucrărilor agricole”.

Toate aceste tipuri de lucrări au fost efectuate fără autorizație.

„Arca lui Alexe” e plină de bivoli, struţi, cerbi, căprioare, mufloni sau ciute

ZDI a prezentat pe larg proiectul de la Sculeni la finalul lunii august 2022, în contextul în care, în mediul online şi offline, fusese lansată o campanie care anunţa inaugurarea fermei-parc de lângă frontieră. Între timp, în septembrie, complexul a fost deschis publicului larg. La faţa locului, reporterii ZDI au observat peste 30 de animale şi zeci de specii de păsări.

Printre animalele care populează zona de agrement se numără bivoli, cerbi lopătari, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi. În ceea ce priveşte păsările, în fermă sunt struţi, emu, fazani, păuni, găini (diverse specii), porumbei, raţe şi altele.

CITESTE SI: VIDEO – Arca lui Alexe s-a umplut: bivoli, struţi, cerbi, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi

Aşa cum relatam în luna august, pe latura nordică a amplasamentului a fost realizat un pârâu care înconjoară o insuliţă, pe care se poate ajunge pe un podeţ, iar în imediata apropiere este o pisicină de mari dimensiuni, flancată de o corabie din lemn şi o moară de vânt, amenajate pentru petreceri tematice.

O „piesă de rezistenţă” a parcului, cel puţin în ceea ce priveşte activităţile pentru copii, este o construcţie pe cadru metalic, placată cu lemn, care va găzdui un loc de joacă de tip „western”. În apropierea locului a fost amenajat un cort indian de mari dimensiuni.

În ferma-parc mai există şi alte construcţii, iar fiecare sală de evenimente are amenajări exterioare cu terase sau alte locuri de relaxare, iar, în unele cazuri, sunt situate lângă cuşti în care vieţuiesc papagali sau alte specii de păsări.

Șeful județului s-a delimitat de investiție

Costel Alexe a declarat, în august, pentru ZDI, că ferma-parc este o iniţiativă a fostei soţii și a negat vreo implicare. Totuşi, şeful judeţului este unic asociat al firmei Domeniul Arca SRL, cu sediul la Sculeni, societate înfiinţată la doi ani (2019) după ce ZDI a scris pentru prima dată despre intenţia lui Costel Alexe de a amenaja o fermă în localitatea de frontieră.

În acelaşi timp, zona de agrement poartă numele „Arcaland”. Ferma-parc de la Sculeni apare în dosarul „Tabla”, în care Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pe motiv că ar fi luat mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Potrivit rechizitoriului făcut de procurori, tabla ar fi fost folosită pentru amenajări la complexul din Sculeni, în prima parte a anului 2020, înainte de divorţul celor doi. Costel Alexe a respins, în mai multe rânduri, acuzaţiile DNA.

CITESTE SI: Alexe, la judecată în dosarul "Tabla". Înalta Curte va decide. El neagă tot

În luna octombrie, fosta soţie a şefului judeţului a arătat, într-un punct de vedere trimis ZDI, că, după momentul achiziţionării proprietății imobiliare de la Sculeni, au fost executate lucrări de reparaţii, modernizare şi zugrăveli, fără a se interveni asupra structurii de rezistenţă sau a caracteristicilor iniţiale ale construcţiilor, astfel încât nu ar fi fost necesară solicitarea autorizării.

Ea a precizat că, ulterior executării acestor lucrări, ar fi aflat de faptul că ar fi trebuit autorizate, cel puţin parte din ele. În final, complexul de la Sculeni trebuie autorizat chiar de către instituția condusă de Costel Alexe întrucât comuna Victoria, pe raza căreia este complexul, nu are compartiment de urbanism, iar avizele urbanistice sunt emise de către administrația județeană. 

Comentarii