De Sănătate

Punem punctul pe știi

Criză demografică și de natalitate în Iași: se nasc tot mai puțini copii și mamele sunt din ce în ce mai în vârstă

miercuri, 17 aprilie 2024, 03:08
3 MIN
 Criză demografică și de natalitate în Iași: se nasc tot mai puțini copii și mamele sunt din ce în ce mai în vârstă

Dezbatem unul dintre subiectele care ne vor afecta cel mai mult pe termen mediu, în acest număr al „Ziarului de Sănătate”: cum a evoluat natalitatea în județul Iași după momentul pandemiei.

În ciuda unei creșteri așteptate de specialiști și intuită în statisticile existente la nivel mondial, numărul de copii născuți în 2023 la Iași este semnificativ mai mic decât în urmă cu 5 ani și cu 40% mai redus față de acum 10-15 ani. Medicii ne vor explica cum a evoluat natalitatea în România și în lume în ultimii ani, care este profilul pacientelor care vin să nască la cele trei maternități din Iași și care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a urmări cât mai îndeaproape o sarcină.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

În cadrul acestei ample analize, „Ziarul de Iași” vă propune următoarele materiale:

7.401 copii s-au născut în anul 2023 la cele trei maternități din Iași: „Cuza Vodă”, „Elena Doamna” și Arcadia. „Ziarul de Iași” a discutat cu medici de la cele trei unități medicale pentru a înțelege dacă s-a modificat profilul pacientului în anii post-pandemici, dacă mamele care ajung să nască în unitățile medicale din Iași se orientează diferit față de ideea întemeierii unei familie.

Un studiu ale cărui rezultate produce îngrijorare arată că 155 din cele 204 țări și teritorii din întreaga lume, adică 76%, vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire a populației până în 2050. Acest lucru înseamnă că numărul nașterilor nu va putea acoperi numărul deceselor.

Refugiaţii ucraineni care au ajuns să fie pacienţi ai spitalelor din Iaşi încă de la declanşarea conflictului din acest an s-au confruntat cu o temere suplimentară: că nu vor reuşi să se înţeleagă cu personalul medical care îi tratează decât prin semne. Mai ales că mulţi dintre ei vorbeau doar ucraineană, rusă, şi în cel mai bun caz foarte puţină engleză. În ciuda dramelor, s-au întâmplat însă şi lucruri minunate.

Prof.dr. Bogdan Doroftei a detaliat, pentru „Ziarul de Iași” că primul pas pe care trebuie să îl facă o viitoare mamă atunci când află că este însărcinată este vină la medic pentru o ecografie. Primul semn va fi întârzierea menstruaţiei, apoi testul de sarcină pozitiv, iar medicul va realiza o ecografie pentru a localiza sarcina, dacă este în uter sau dacă este vorba de o sarcină extra-uterină.

În premieră în Iași, un laborator privat a introdus posibilitatea realizării testelor NIPT (Non Invasive Prenatal Test) în care sunt izolate celulele fetale din sângele mamei și se determină, printre altele, dacă fătul va avea sau nu sindrom DOWN cu o precizie de până la 99%. Testul se realizează simplu, printr-o prelevare de sânge, și reprezintă direcția principală de dezvoltare în urmărirea sarcinilor în întreaga lume: teste noninvazive pentru diagnostic prenatal.

Comentarii