Cum își împarte lunar banii o tânără angajată cu salariul minim în Iași

marți, 07 martie 2017, 20:34
2 MIN
 Cum își împarte lunar banii o tânără angajată cu salariul minim în Iași

Cum poți trăi cu salariul minim în Iași, dacă trebuie să plătești chirie? La această întrebare ne-a răspuns o tânără angajată cu studii superioare.

Cum își împarte lunar salariul net de aproximativ 1.000 lei:

– chirie: 500 lei

– întreținere: 300 lei

– transport: 100 lei

– strictul necesar (șampon, săpun, pastă de dinți, deodorant, detergent): 50 lei

– pâine și cafea: 50 lei

– bani pentru mâncare, haine, cărți, bilete la teatru, medicamente, excursii, lumânări la biserică, ieșit la suc, vizitat grădina botanică etc.: 0 lei

"Mi-aș dori din tot sufletul să pot locui singură. M-am săturat până peste cap de traiul la comun. Însă nu îmi permit nici să mă mut singură într-un apartament, în condițiile în care o cameră ajunge la 800 lei, nici să-mi fac singură un credit. Și așa, mâncarea îmi este asigurată de rude. La 30 de ani nu fac nimic pentru sufletul meu. Plec la serviciu, vin de la serviciu. E un chin. E un chin necesar pentru că vreau să-mi păstrez locul de muncă, chit că e plătit mizerabil. Pe viitor mă voi reorienta, dar chiria este copleșitoare. Nu știu ce salariu ar trebui să am ca să pot spune că mă descurc cu banii, plătit chirie. Ar trebui să fie oricum în jur de 2.000 lei net", a mărturisit cu amărăciune tânăra de 30 de ani.

Chiriile în Iași depășesc posibilitățile financiare ale multor tineri. Cele mai ieftine variante sunt camerele de cămin cu baie pe hol în zone ale orașului destul de rău famate. Iar altă soluție rămâne traiul la comun.

"Nu te poți mișca, nu poți face nimic în aceste condiții. Eu m-am gândit și chiar am încercat să îmi mai iau încă un job. Dar e greu de trăit în astfel de condiții – pleci în zori și ajungi noaptea acasă. E greu de trăit în Iași. E greu de supraviețuit. E greu să-ți întemeiezi o familie. E greu", a mai spus tânăra.

Există și persoane cărora cazarea le este decontată. Dar acestea sunt angajate în cadrul Ministerului de Justiție, Ministerului Apărării sau Ministerului Afacerilor Interne. De astfel de facilități vor beneficia și cei care au fost până acum șomeri și care și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 kilometri de casă.

VEDEȚI ȘI:

FOTO: Cine își permite să își închirieze o locuință în Iași? Oferte aberante!

Comentarii