De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum ne protejăm de caniculă: bem multă apă chiar dacă nu ne este sete, facem duşuri călduţe, atenţie la aerul condiţionat

marți, 11 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Cum ne protejăm de caniculă: bem multă apă chiar dacă nu ne este sete, facem duşuri călduţe, atenţie la aerul condiţionat

Medicii ieşeni au lansat un apel către populaţie să se protejeze de caniculă, nu doar prin prisma faptului că ne aflăm în cele mai calde zile din an, ci şi pentru că au fost anunţate în perioada următoare temperaturi ridicate. 

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a atras atenţia că cele mai bune recomandări pot părea banale în unele circumstanţe, dar sunt paşi importanţi de făcut pentru a avea grijă de sănătate.

„Evitaţi expunerea la soare în special în perioada dintre orele 11.00 – 18.00, iar dacă aveţi aer condiţionat, aveţi grijă să ca temperatura din casă să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Puteţi folosi aparate de tip ventilatoare, dar doar dacă temperatura din locuinţă nu depăşeşte 32 de grade”, a explicat dr. Florin Roşu.

Acesta a spus că unul dintre cele mai importante sfaturi ce nu ar trebui ignorat ţine de consumul de lichide: măcar doi litri de apă pe zi, fără să aşteptăm apariţia senzaţiei de sete. Obligatoriu fără alcool, iar ziua, când e foarte cald, trebuie evitată şi cafeaua.

„Consumaţi legume şi fructe bogate în apă precum pepene roşu, galben, roşii, castraveţi, practic trebuie să aveţi o alimentaţie echilibrată. Există desigur şi anumite măsuri care pot fi luate dacă vrem să micşorăm temperatura din locuinţă, dar nu avem aer condiţionat. Menţineţi ferestrele expuse razelor solare închise, pentru a scădea temperatura, şi să le deschideţi doar seara târziu, noaptea sau dimineaţa devreme, pentru a schimba complet aerul”, a mai spus specialistul.

Atunci când discutăm despre copii mici şi sugari, medicul spune că nu sunt multe sfaturi extrem de specifice pentru îngrijirea acestora pe timpul caniculei, dar sunt câteva elemente de care trebuie ţinut cont.

Pentru nou-născuţi şi sugari, în general, trebuie continuată alimentaţia la cerere, ori de câte ori vor aceştia, pentru a nu se deshidrata. Pentru copiii care au trecut la diversificare, alimentaţia lor trebuie să fie la fel ca în zilele dinaintea începerea caniculei: nu e cel mai bun moment pentru a introduce un aliment nou. Şi, exact ca în cazul adulţilor, trebuie hidrataţi corespunzător cu apă, în niciun caz cu sucuri, chiar dacă sunt fără acid.

„Copiii trebuie trebuie să fie îmbrăcaţi lejer cu haine comode, din fibre naturale, cu o culoare deschisă şi nu vor fi expuşi razelor solare, nu vor fi scoşi la plimbare în intervalul 11.00 – 18.00, atunci când canicula este la o intensitate mare. Pentru a ne răcori, în general, este recomandat să facem frecvent, pe parcursul zilei, duşuri cu apă călduţă şi la final să nu ne ştergem, să lăsăm apa să se evapore”, a conchis dr. Florin Roşu. 

Comentarii