De Sănătate

Punem punctul pe știi

De ce nu revin medicii în ţară? Păţania uluitoare a unei tinere ce voia să dea Londra pe Iaşi

miercuri, 09 mai 2018, 01:50
5 MIN
 De ce nu revin medicii în ţară? Păţania uluitoare a unei tinere ce voia să dea Londra pe Iaşi

Un medic specialist urolog cu stagii în SUA, Germania, Italia și Anglia a vrut să se angajeze la Spitalul Municipal Paşcani. A depus dosarul în ultima zi. „«Sunteţi o nesimţită. Orice persoană cinstită nu ar fi depus dosarul în ultima zi». Mi-a spus că nu-mi acceptă dosarul pentru că nu am venit în prealabil să vorbesc cu el. Au urmat tot felul de injurii şi ţipete”, ne-a relatat medicul Bianca M. discuţia cu managerul Costică Pânzaru. Directorul, cunoscut pentru faptul că face 170 de gărzi pe an, a negat injuriile.

Într-o perioadă în care societatea românească este îngrijorată de exodul medicilor, un doctor tânăr a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ situaţia deranjantă prin care a trecut pentru că ar fi „îndrăznit“ să se înscrie la un concurs în ultima zi de depunere a dosarelor. Bianca M., o ieşeancă absolventă a UMF Iaşi, medic specialist urolog care a urmat stagii de pregătire în SUA, Germania, Italia, Anglia, doctor care asigură gărzi de specialitate inclusiv într-un spital din Londra, s-a înscris vineri, 4 mai, la un concurs organizat de Spitalul Municipal Paş­cani.

În aceeaşi zi, doctorul a făcut cunoştinţă, printr-o conversaţie telefonică, cu managerul unităţii medicale, dr. Costică Pânzaru, medic primar obstetrică-ginecologie. „Eşti o nesimţită“, i-ar fi spus directorul când a preluat apelul, în loc de „bună ziua!“ sau „vă mulţumesc pentru că sunteţi interesată să lucraţi în spitalul nostru“. După altercaţia cu directorul spitalului, medicul urolog se gândeşte să nu mai participe la concursul organizat de Spitalul Municipal Paşcani pentru un post de medic urolog, cu toate că, în cele din urmă, dosarul i-a fost admis. „Nu aş mai călca în spitalul respectiv cât domnul acesta este manager, pentru că nu văd niciun viitor. Deci, vine un medic care doreşte un post în spitalul respectiv, un medic doritor să facă ceva, un medic cu ceva experienţă şi în ţară şi în străinătate, şi dumnealui se comportă în acest fel. Este o chestiune de principiu. Atât timp cât tolerăm astfel de lucruri, ţara o să meargă aşa cum merge şi o să fie cât mai mulţi astfel de oameni în funcţii de conducere“, a subliniat doctorul.

„M-a ameninţat că, dacă nu-mi retrag dosarul, bagă doi medici în puşcărie“

Bianca M., medicul care şi-a depus candidatura pentru postul de medic urolog de la Spitalul Municipal Paşcani, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că dosarul de înscriere a fost înregistrat la secretariatul spitalului de o cunoştinţă, vinerea trecută, în jurul amiezii. După câteva ore, specialistul a fost anunţat telefonic de faptul că managerul Costică Pânzaru doreşte să poarte, a doua zi, o discuţie cu el, altfel dosarul îi va fi respins. „Am sunat prin centrala spitalului şi am cerut cu domnul manager. Cum mi-a răspuns la telefon mi-a spus «Sunteţi o nesimţită. Orice persoană cinstită nu ar fi depus dosarul în ultima zi». Poftim?! Mi-a spus că nu-mi acceptă dosarul pentru că nu am venit în prealabil să vorbesc cu el. I-am spus că nu avem nimic de discutat până nu iau examenul. Au urmat tot felul de injurii şi ţipete, iar până la urmă mi-a spus că-mi acceptă dosarul, de parcă mi-ar fi făcut o favoare. Totuşi, nu este dumnealui Dumnezeu în spitalul acesta, să facă ce vrea, să accepte cui vrea dosarele la concurs“, a precizat candidatul. Potrivit doctorului urolog, după câteva minute de la prima conversaţie, managerul Pânzaru a revenit cu un telefon ameninţător, prin care i-ar fi solicitat să-şi retragă dosarul, astfel încât să nu le facă plângere unor medici care ar fi semnat că Bianca M. este aptă medical pentru a lucra. „M-a sunat după câteva minute. «Ştii adeverinţa pe care ai luat-o tu ieri, când nu erai în ţară?». Adeverinţa medicală a fost luată de cunoştinţa mea, în baza adeverinţei de la medicul de familie, de la doi medici specialişti. La indicaţia secretarei managerului, aceşti medici au semnat un document, semnat şi parafat la final de managerul Pânzaru. M-a ameninţat că, dacă nu-mi retrag dosarul, îi bagă pe cei doi medici în puşcărie pentru fraudă“, a mai specificat medicul ieşean. În cele din urmă, dosarul candidatei a fost declarat admis de managerul Costică Pânzaru. Pentru acelaşi post s-au mai înscris doi medici, Soleimani G. şi Radu V., dosarul primului specialist fiind declarat incomplet.

Pânzaru: „Are o problemă cu certificatul medical“

Într-un punct de vedere oferit „Ziarului de Iaşi“, managerul Costică Pânzaru admite discuţia cu medicul urolog, nu şi eventualele injurii sau ameninţări adresate acestuia. „Toate dosarele sunt aprobate. Singura problemă pe care am discutat-o cu domnişoara doctor pe care nici nu ştiu cum o cheamă este că are o problemă cu certificatul medical acordat de doi medici, de psihiatrie şi de medicină internă, când Domnia sa nu a putut să vină la Spitalul Paşcani. Pentru un certificat medical trebuie să consulţi un pacient, indiferent că este medic, cerşetor sau altceva. Dumneaei mi-a spus că vreau şpagă. Nu. Eu am fost obligat să consult dosarul pentru că am aprobat decizia de a participa la concurs, în calitate de manager“, a declarat dr. Costică Pânzaru.

Sesizare la Ministerul Sănătăţii

Întâmplarea relatată de dr. Bianca M. „Ziarului de Iaşi“ a fost semnalată de către candidat la Ministerul Sănătăţii, printr-o sesizare electronică, după cum a specificat medicul. Potrivit reprezentanţilor sistemului sanitar ieşean, comportamentele grosolane nu au ce căuta în spitale. „În mod categoric, dacă o întâmplare de genul acesta este adevărată, este grav. Şi este grav să jignim pe oricine, cu siguranţă. Iar dacă este să vorbim despre doctori, cu atât mai mult cu cât resursa umană contează, cu menţiunea că în acest caz noi nu avem o anchetă şi nu ştim dacă lucrările stau chiar aşa. O atitutudine de colaborare între oameni este esenţială în sistemul sanitar unde sunt atâtea probleme“, a menţionat dr. Liviu Oprea, directorul Colegiului Medicilor Iaşi. La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Liviu Stafie, a precizat că le recomandă angajaţilor din spitale să se comporte civilizat. „Toată lumea să fie respectată“, a punctat Stafie. 

 

 

Comentarii