De Sănătate

Punem punctul pe știi

Curs dedicat viitorilor medici despre tehnologia de înaltă performanţă în neurochirurgie, la Iași

miercuri, 26 aprilie 2017, 10:18
3 MIN
 Curs dedicat viitorilor medici despre tehnologia de înaltă performanţă în neurochirurgie, la Iași

Cursul oferă studenţilor şi rezidenţilor din toată ţara posibilitatea de a cunoaşte, exersa şi aplica metode terapeutice care utilizează tehnologii de vârf în neurochirurgie. Iaşul este printre printre puţinele centre din ţară care beneficiază de dotarea necesară pentru a practica neurochirurgie de înaltă performanţă.

Studenţii şi rezidenţii din centrele universitare din ţară au participat la Iaşi la singurul curs din România dedicat viitorilor neurochirurgi care doresc să cunoască tehnologia de înaltă performanţă în neurochirurgie. Organizat de Societatea Studenţească de Chirurgie din România şi UMF ”Gr. T. Popa Iaşi”, în colaborare cu Spitalul Clinic Universitar ”Nicolae Oblu Iaşi”, ”Neurosurgery Camp” este deja la a II-a ediţie şi se bucură de mare interes în rândul studenţilor şi rezidenţilor.

”Cursul are drept obiectiv  familiarizarea studenţilor şi rezidenţilor cu tehnologia de înaltă performanţă în neurochirurgie. Cursul este axat pe tratamentul endovascular în patologia vasculară neurochirurgicală şi pe tehnica neuronavigaţiei – operaţii minim invazive computer asistate. Neurochirurgul operează asistat de un sistem computerizat care îl ghidează să efectueze cât mai precis intervenţia. Tehnologia de înaltă performanţă  atrage din ce în ce mai mult, atât studenţii, cât şi rezidenţii. Dacă în străinătate sunt foarte multe centre dotate cu astfel de aparatură, la noi din cauza posibilităţilor financiare sunt puţine centre în ţară care au astfel de dotare, mai ales pe neurochirurgie. Iaşul este printre printre puţinele centre din ţară care beneficiază de dotarea necesară pentru a practica neurochirurgie de  înaltă performanţă. La curs participă studenţi din toate centrele – Timişoara, Cluj, Bucureşti, bineînţeles, din Iaşi, dar şi din Republica Moldova. Practic, la ora actuală  acest training poate fi realizat la primul nivel pe simulatoare. Sunt simulatoare ale companiilor de renume din domeniul medical care circulă prin toată Europa. Noi facem o rezervare pentru acestea cu un an înainte şi organizăm cursul. Prima etapă este simularea, a doua etapă este lucrul pe cadavru şi a treia etapă intervenţii pe pacienţi”, a declarat dr. Alexandru Chiriac, şef lucrări în cadrul Disciplinei de Neurochirurgie la UMF Iaşi, membru în cadrul echipei de specialişti neuroendovasculari din cadrul Spitalului Clinic de Urgente ”N. Oblu” Iaşi.

Medicul a mai precizat că în România există un număr mic de medici specializaţi în tehnologie medicală de înaltă performanţă. Iar scopul acestor cursuri este de a oferi studenţilor şi rezidenţilor posibilitatea de a cunoaşte, exersa şi aplica metode terapeutice  care utilizează tehnologii de vârf. Astfel, viitorii medici află că şi în România există centre dotate cu tehnică de înaltă performanţă, că există spitale unde se poate face  medicină de performanţă.

”Cel mai mult ne bucură interesul pe care studenţii îl au faţă de aceste cursuri. Vin studenţi şi rezidenţi din toată ţara şi sunt din ce în ce mai interesaţi. Suntem conştienţi că dintre aceştia se vor selecta viitorii specialişti. Sunt foarte interesaţi de partea profesională, bine pregătiţi. Ceea ce reprezintă  un semnal bun: trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că la un moment dat scăzuse un pic nivelul de interes şi pregătire al studenţilor de la medicină. Lucrurile s-au schimbat însă în ultimii ani şi asta înseamnă o revenire la normalitate. Surprinzător este că nu doresc să plece să lucreze în străinătate. Cred că important pentru ei este să le arătăm că şi în România se poate face medicină, ba chiar medicină de performanţă. Şi să îi atragem, să le oferim modele. De exemplu, eu, în studenţie, am avut ca model un medic neurochirurg din Iaşi, ceea ce m-a determinat să aleg această specialitate. Sperăm să reuşim să le oferim motivaţia necesară pentru a forma viitori specialişti de calitate şi care să nu părăsească România”, a punctat dr. Nicolaie Dobrin, medic neurochirurg în cadrul echipei de specialişti neuroendovasculari ai Spitalului Clinic de Urgente ”N. Oblu” Iaşi.

Comentarii