Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce boală ai putea suferi dacă te deranjează când cineva sforăie, își soarbe ceaiul prea tare sau mestecă gumă lângă tine

GALERIE
studiu, misofonie, zgomot
  • studiu, misofonie, zgomot
- +

Te deranjează atunci când cineva își soarbe ceaiul sau respiră puțin mai zgomotos? Ei bine, s-ar putea să existe un motiv. Aproape una din cinci persoane din Marea Britanie suferă de misofonie, sugerează un studiu.

Cercetările de la King's College London și Universitatea din Oxford sugerează că 18,4% din populația Regatului Unit raportează că anumite sunete le provoacă iritare, iar acest lucru este cunoscut sub numele de misofonie.

Misofonia poate declanșa o reacție negativă puternică la sunete comune, cum ar fi respirația, căscatul sau sunetul cuiva care pocnește din degete.

NHS spune că misofonia apare, în mod specific, atunci când anumite sunete ajung să îi înfurie la culme pe oameni.

Un nou studiu face lumină asupra misofonieiStudiul de la Oxford și King's College este bazat pe un chestionar. După ce au analizat eșantioane de la 772 de persoane, de vârste și etnii diferite din Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că doar 13,6% dintre oameni au auzit despre această afecțiune, iar 2,3% s-au identificat ca având-o.

De asemenea, studiul a arătat că misofonia este la fel de frecventă la bărbați și la femei și că tinde să fie mai puțin severă odată cu vârsta.

Unele dintre cele mai declanșatoare sunete pentru cei care suferă de această afecțiune includ respirația normală, zgomotul pe care îl fac pașii și înghițitul, se arată în studiu.

„Experiența misofoniei este mai mult decât a fi deranjat de un sunet”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jane Gregory, psiholog clinician la departamentul de psihologie experimentală al Universității din Oxford.

Dr. Gregory a spus că misofonia poate provoca adesea sentimente de neputință și „de a fi prins în capcană atunci când oamenii nu pot scăpa de un sunet neplăcut”.

„Adesea, cei care suferă de misofonie se simt prost cu ei înșiși pentru că reacționează în felul în care o fac, mai ales atunci când răspund la sunetele emise de cei dragi”, a adăugat ea.

Poate fi tratată misofonia?


Este nevoie de mai multe eforturi pentru a înțelege cauzele misofoniei și pentru a-i ajuta pe cei care pot fi afectați de aceasta.

„Am arătat că sunetele de zi cu zi făcute de alții au un impact negativ asupra vieții a aproape una din cinci persoane din Marea Britanie. Studiul nostru sugerează, de asemenea, că este posibil ca mulți oameni să nu recunoască faptul că suferă de misofonie”, a declarat un alt autor al studiului, dr. Silia Vitoratou.

Majoritatea tratamentelor sugerate se concentrează în prezent pe tehnici de adaptare mentală. Acestea includ relaxarea, respirația profundă, terapia prin sunet și terapia cognitiv-comportamentală pentru a reduce anxietatea.

Misofonia și hiperacuzia. Care este diferența între cele două?
Există două forme de auz sensibil. În timp ce misofonia provoacă disconfort emoțional, hiperacuzia provoacă disconfort fizic.

Potrivit NHS, hiperacuzia este atunci când sunetele de zi cu zi sună mai tare decât ar trebui, ceea ce uneori poate deveni dureros.

Dacă suferiți de hiperacuzie, este posibil să fiți afectat de sunete precum:

- Un câine care latră

- Un motor de mașină

- Sunetul produs de cineva care mestecă

- Un aspirator

- Zornăit de monede

NHS spune că hiperacuzia poate afecta una sau ambele urechi și poate apărea brusc sau se poate dezvolta în timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri