De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dezastru cu vaccinarea antigripală la ţară: vor muri oameni. Medicii ieşeni: Modificările Ministerului Sănătăţii, „o mare prostie”

joi, 05 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 Dezastru cu vaccinarea antigripală la ţară: vor muri oameni. Medicii ieşeni: Modificările Ministerului Sănătăţii, „o mare prostie”

Modificările aduse de Ministerul Sănătăţii felului în care sunt distribuite şi gestionate vaccinurile antigripale riscă să ducă la scăderea considerabilă a ratei de vaccinare, una şi aşa nu foarte mare. Medicii de familie din zona rurală a judeţului Iaşi, consultaţi de către publicaţia noastră, spun că modificările sunt aproape de un dezastru, „o mare prostie”, că oamenii sunt nemulţumiţi şi că medicii se tem să îşi desfăşoare activitatea.

 

Pe scurt, ministerul a hotărât, cu scopul de a preveni lipsa de stoc de vaccinuri antigripale, ca să nu mai existe o achiziţie naţională şi o distribuţie, prin DSP-uri, către medicii de familie, a serului pentru persoanele din categoriile de risc. Acum, medicul de familie scrie o reţetă, iar persoanele care pot beneficia de compensare 100% merg la farmacie pentru a-şi ridica vaccinul, se vaccinează acolo, dacă farmacistul e acreditat, sau se întorc la cabinet pentru a se imuniza.

Problema cea mai mare este în mediul rural, unde nu există peste tot o farmacie, iar unele nu aduc şi nu comercializează vaccinuri antigripale. Astfel, oamenii trebuie să meargă zeci de kilometri până în oraş, să îşi cumpere serul, să-l aducă înapoi şi să se vaccineze la medicul din comună.

„Este o măsură foarte, foarte deficitară. O mare prostie din punctul meu de vedere. Oamenii nu îşi pot permite să meargă la Iaşi, nu pot transporta în siguranţă serul, este o cheltuială suplimentară, e foarte greu. Gândiţi-vă doar că pensionarii pe care îi avem, în special cei care au 1.600 de lei, ar trebui să cheltuiască 50-60 de lei să meargă până la prima farmacie din Iaşi şi înapoi ca să-şi ia vaccinul. Mulţi nu vor vrea”, a declarat dr. Oana Miron, care este medic de familie în Mironeasa.

„Oamenii sunt nemulţumiţi, nu ştiu ce interese au fost la mijloc”

Aceasta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că avea anual 400-500 de persoane care veneau să se imunizeze antigripal şi spune că se teme de faptul că anul acesta s-ar putea să fie mult mai puţine solicitări. Mai este şi problema imunizării în farmacii, crede medicul, chiar şi acolo unde farmaciştii sunt autorizaţi să facă vaccinări.

„Există un risc de şoc anafilactic, ca la orice vaccinare, pentru care un farmacist, abilitat sau nu, s-ar putea să nu fie pregătit să acorde acest prim ajutor, mi se pare riscant. Va fi cu siguranţă un an greu, ce să facă oamenii, să se strângă zece, să pună reţetele cap la cap, şi să roage pe cineva să meargă până la Iaşi să le aducă vaccinul la toţi? Sunt nemulţumiţi, am vorbit cu ei, sunt foarte nemulţumiţi. Nu ştiu ce interese au fost la mijloc, dar cred că este o problemă majoră şi va duce la o scădere a ratei de vaccinare”, a precizat dr. Oana Miron.

Medicul a precizat că sunt două elemente care nu au fost luate în considerare de legiuitor în acest caz: relaţia bună avută de medicii de familie cu Direcţia de Sănătate Publică, o relaţie care oricum se păstrează, pentru că sunt distribuite serurile pentru imunizarea copiilor conform planului naţional. Totodată, există şi încrederea oamenilor în medicul de familie, care vor dori să se vaccineze doar la el şi care ar putea să spună „pas” vaccinării anul acesta dacă e nevoie să depună eforturi suplimentare.

Îngrijorarea este în special la persoanele de peste 65 de ani, care sunt şi cele mai vulnerabile în caz de îmbolnăvire. „Este o măsură foarte proastă pentru pacienţi, clar în defavoarea tuturor, inclusiv a politicienilor, care dau continuu ceva: ajutor de încălzire, alimente, lemne, iar înainte de an electoral au uitat de vaccin”, a spus dr. Oana Miron.

Probleme cu lanţul de frig – „Ştie bătrânul ce e aceea o geantă termică?”

Dr. Viorel Olăraşu, medic de familie din comuna Ciorteşti, spune că problema este agravantă în mediul rural, dar nici celor de la oraş nu li s-a făcut o favoare cu această modificare legislativă. Specialistul explică faptul că este recomandat ca vaccinul antigripal să fie ţinut la rece, la temperatura frigiderului, iar serul trebuie să fie scos cu cel mult o jumătate de oră înainte de a fi administrat. Prin urmare, transportul către cabinetul medicului, fie în oraş, fie la ţară, ar trebui făcută într-o ladă termică, cu gheaţă sau cu acele baterii din comerţ care se congelează. Dacă se pierde lanţul de frig, atunci şi eficienţa vaccinului este compromisă.

„Dacă cineva îşi ia vaccinul de la o farmacie care îi este accesibilă, cine îmi garantează mie, ca profesionist, că ajunge în jumătate de oră la mine sau că a fost respectat lanţul de frig. Vaccinul riscă să fie inactivat. Deci ai această problemă la ţară, când vii de la o farmacie din oraş, dar într-o oraş mare unde faci o oră cu tramvaiul până la cabinet şi poate pacientul vine cu vaccinul în buzunar, nu e o problemă?”, a spus dr. Viorel Olăraşu.

Problema ridicată de acesta este că cetăţenii, mai ales cei care sunt în vârstă, nu sunt mereu atenţi la acest aspect – al lanţului de frig. Dacă persoana care vrea să se imunizeze nu e atentă la condiţiile speciale, sau dacă pur şi simplu îl uită pe masă şi nu îi spune apoi medicului, actul imunizării este compromis.

„Măsura este forţată şi oamenii sunt puşi şi de două ori pe drumuri: vii întâi să iei reţeta şi apoi te întorci cu serul. Nu zic că ar trebui să fie depozitat neapărat la medicii de familie, dar ar trebui create nişte centre de vaccinare, de unde să ridici serul. Eu mă gândesc că statul român, dacă face o investiţie şi compensează aceste vaccinuri, trebuie să se asigure şi că sunt utile, că sunt administrate bine. Altfel, dai şi banii, nu ai nici sănătate, nu e foarte bine”, a completat dr. Viorel Olăraşu.

Acesta a spus că elementul de comoditate este important, mai ales când majoritatea persoanelor din grupul ţintă sunt cele de peste 65 de ani. „Ştie bătrânul ce e aceea o geantă termică, are cine să le explice la toţi?”, se întreabă medicul. El a explicat şi că sunt probleme cu sistemul unic din sănătate şi că nici să fi vrut să fi eliberat vreo reţetă până acum, nu s-a putut, fiindcă nu au fost înscrise nomenclatoarele în bazele de date. Astfel, deşi campania e începută de aproape o săptămână, reţetele au putut fi emise doar de marţi seara. 

Comentarii