De Sănătate

Punem punctul pe știi

Diabetici: atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşti!

miercuri, 01 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Diabetici: atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşti!

Diabeticii pot servi din bunătăţile de pe masa de Paşti dacă respectă anumite reguli. De exemplu, dacă diabeticul doreşte să mănânce la desert o felie de cozonac preparat cu zaharină, atunci trebuie să renunţe la pâine.

Mihaela Diaconu Şotropa, medic diabetolog în cadrul Clinicii de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Diabetul ca orice boală cronică nu trebuie neglijat chiar dacă este sărbătoare. Asta înseamnă respectarea tratamentului cât şi a regimului aimentar. Bineînţeles, fiind vorba de Sărbătorile Paşte şi de o mulţime de tentaţii care mai de care mai apetisante şi diabeticii pot servi din bunătăţile de pe masa festivă dacă respectă anumite reguli. De exemplu, dacă diabeticul doreşte să mănânce la desert o felie de cozonac preparat cu zaharină, atunci trebuie să renunţe la pâine. Practic, ia gustarea sau masa de prânz fără pâiine şi are voie să mănânce o felie de cozonac. De asemenea, diabeticii trebuie să fie atenţi la mâncarea grasă. Încărcarea cu mâncare grasă poate face foarte rău: creşte glicemia, crează indigestii, crează şi un dezechilibru al ficatului şi al colecistului cu vărsături şi dureri abdominale. Toate acestea duc la dezechilibrul unui diabetic. De aceea, este indicat să evite să mănânce seara mâncăruri grase. Un diabetic poate consuma una-două sărmăluţe şi un cârnăcior la masa de prânz. Dar, seara ar trebui să servească o salată, un fruct de sezon care să-i dea senzaţia de sărbătoare. Mâncarea grasă este greu digerabilă şi consumată seara poate duce la o indispoziţie digestivă – greţuri, vărsături, dureri abdominale. Nimeni nu îşi doreşte să ajungă de Paşte la spital.

Bineînţeles, fiind vorba de sărbători, de la masa festivă nu poate lipsi o băutură. Diabeticii au voie de sărbători să consume un pahar de alcool pe zi dar numai după ce au mâncat. Dacă sunt trei mese pe zi, se poate consuma respectiva băutură o singură dată, la una dintre cele trei mese, indicată fiind masa de prânz. Pentru diabetici este recomandat în general alcoolul sec – vinul sec sau băuturile rafinate care nu sunt dulci – coniac, whiskey, ţuică. Dulciurile reprezintă o altă mare tentaţie a sărbătorilor. Cozonacul, pasca cu smântână sau brânză de vaci îndulcite şi prăjiturile, trebuie în primul rând să fie preaprate cu un înlocuitor de zahăr. Iar, asta nu înseamnă că diabeticii pot mânca oricâte dulciuri doresc. Dacă vor să savureze o felie de cozonac la sfârşitul masei fetive, diabeticii trebuie să renunţe în cadrul aceleiaşi mese la pâiine şi la garniturile din cartofi, orez sau paste.

De exemplu, la masa de prânz un diabetic poate mânca:

– o friptură la grătar cu o salată asortată de legume crude sau murături (nu foarte multe murături dacă persoana este hipertensivă). Toate acestea fără pâiine, fără garnituri de orez, cartofi sau paste;

– o felie de cozonac sau de pască;

– la sfârşitul mesei un pahar de vin sec sau un păhărel de ţuică, whiskey coniac. Fie un pahar de vin, fie un pahar de tărie. Nu amândouă;

– dacă după masa festivă faceţi o plimbare alertă de o oră sau exerciţii la bicicleta medicinală, a doua zi, puteţi să mai participaţi la o masă festivă;

Limitele normale ale glicemiei pentru un diabetic

– 110 -120 pe nemâncate;

– 140 maxim pe mâncate, la cel puţin două ore după masă.

În aceste zile de sărbători existând riscul unor excese care pot dezechilibra boala, este bine ca diabeticii să-şi facă o glicemie dimineaţa pe nemâncate şi seara, înainte de culcare, la cel puţin două ore după ce a mâncat. Bineînţeles, glicemia trebuie verificată şi în orice moment în care persoana se simte rău.

Comentarii