De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două noi transplanturi de rinichi: un beneficiar a lucrat în urmă cu 12 ani la spital

luni, 28 martie 2022, 11:26
2 MIN
 Două noi transplanturi de rinichi: un beneficiar a lucrat în urmă cu 12 ani la spital

Două transplanturi de rinichi au fost realizate zilele trecute în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Intervențiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Primitorii sunt un bărbat și o femeie care se aflau de mai mult timp pe lista de așteptare pentru un organ sănătos.

Bărbatul are 65 de ani, este din Roman, și de cinci ani făcea ședințe de dializă, fiind cunoscut cu afecțiune cronică de rinichi. Femeia are 51 de ani, iar din 2010 se afla în program de dializă. În urmă cu 12 ani, înainte să fie diagnosticată, femeia lucra la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași ulterior fiind nevoita sa se pensioneze medical.

„Acum 12 ani lucra la noi la spital, făcea parte din personalul medical auxiliar, apoi s-a pensionat, iar acum a primit o nouă șansă de la același spital. A mai fost chemată de două ori pentru realizarea testelor de compatibilitate, iar acum a fost, din fericire, o șansă pe care a avut-o”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. 

În total au fost chemați șase pacienți aflați pe lista de așteptare în vederea evaluării de către o echipă medicală pentru a stabili dacă sunt compatibili pentru această intervenție.

Din echipa de prelevare a rinichilor au făcut parte medicii Daniel Andone și Mihai Savin. Intervențiile de transplant au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și au fost realizate de echipa chirurgicală condusă de dr. Adelina Miron şi dr. Cornel Moroşanu, cu sprijinul celor de la Anestezie și Terapie Intensivă, dr. Monica Codreanu și dr. Laura Nicolescu, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic.

În primele trei luni ale acestui an au fost realizate 15 intervenții de transplant de rinichi la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Zece dintre acestea au fost realizate în urma prelevării de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală, iar alte cinci de la donatori vii.

„Este o medie care dovedește o intrare într-un fel de normalitate și într-un circuit de funcționare aproape de parametri de dinainte de pandemie. Acest lucru este încurajator pentru pacienții aflați pe lista de așteptare din zona Moldovei”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Marți, 29 martie, este programat și al 16-lea transplant de rinichi din acest an, de la donator viu.

Comentarii