anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Durerile în piept pot arăta că inima suferă. Detalii cu Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, medic primar cardiolog

GALERIE
angina, pectorala, durere
 • angina, pectorala, durere
- +

Roxana Iosub: „Vă scriu pentru a vă ruga să mă ajutați să înțeleg ce se întâmplă cu tatăl meu. Acesta are 69 de ani și locuiește în Zorleni, o localitate lângă Bârlad. Din păcate, eu și cu sora mea nu putem ajunge foarte des la el, pentru că eu locuiesc în Iași și ea în Galați. De mai bine de jumătate de an, el a avut dureri în piept, dar nu s-a plâns niciodată. Când nu a mai putut a vorbit cu o soră de-a lui, și mai în vârstă ca el, și a mers la medic în Bârlad unde i s-a spus că are angină pectorală. Eu sunt casieră la un centru comercial și nu am prea multe cunoștințe medicale. Vă rog să-mi spuneți cât este de grav ce are tata și ce ar mai trebui să facem“. 

 

Prof. Univ. Emerit Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, medic primar cardiolog: „Este adevărat, angina pectorală este definită ca o durere retrosternală (în spatele sternului) sau în regiunile toracice adiacente (durere în piept). Important de reținut este faptul că simptomul major al anginei pectorale este durerea anginoasă, care are mai multe caracteristici. Așa cum am menționat deja, sediul durerii, tipic, este retrosternal, în porțiunea medie sau inferioară. Mai rar, este precordial (în dreptul inimii) sau epigastric (în zona stomacului) sau interscapular (între omoplați). 

Iradierea durerii este relativ variată, dar stereotipă. Iradierile cele mai frecvente sunt în umărul stâng și partea internă a brațului, antebrațului și degetele 4 și 5 ale mâinii. Uneori, poate iradia și la baza gâtului anterior, în ambii umeri, interscapular, laterocervical stâng (pe partea stângă a gâtului), în mandibulă, dinți, regiunea faringiană și epigastru. În unele cazuri durerea debutează în zonele de iradiere și apoi se extinde retrosternal.
Senzația dureroasă anginoasă este tipic de constricție sau presiune retrosternală sau precordială. O parte dintre bolnavi descriu o senzație de arsură, strivire sau disconfort greu de definit. Durata și intensitatea durerii sunt variabile. În medie, accesul dureros durează 3-5 minute și este de intensitate medie. Angina începe gradat, atinge un maxim, apoi senzația dureroasă dispare spontan sau după încetarea efortului, sau după administrarea de nitroglicerină.
 
Durerea aparută în repaus, cu o durată de 10-15 minute este neobișnuită în angina pectorală, sugerând, eventual, o angină instabilă. Însă, o durere intensă cu durata de 20-30 minute poate indica debutul unui infarct miocardic.
 
Condițiile de apariție ale durerii anginoase sunt cele care cresc consumul de oxigen al inimii, respectiv efortul fizic, factorii psihoemoționali, frigul, prânzurile bogate, efortul sexual. Accesele anginoase se consideră rare, dacă apar o dată pe saptamană, și dese, dacă apar zilnic.
 
Persoana care are un acces anginos respiră greu (dispnee), este palidă și transpiră, are o frecvență cardiacă crescută, tensiunea arterială crește și ea, apar aritmii, acuză o senzație de oboseală și poate chiar și leșina. Revenirea poate surveni spontan, după încetarea efortului sau după administrarea sublinguală de nitroglicerină (care este și un test de diagnostic).
 
Principala cauză a apariției anginei pectorale o reprezintă ateroscleroza coronarelor. Ce înseamnă aceasta? Că pe pereții arteriali se așează depozite lipidice (grăsimi) care îngustează diametrul arterelor – uneori până se astupă complet - și volumul de sânge care circulă este mai mic și, evident, inima suferă.   
 
Putem vorbi despre mai multe feluri de angină. De exemplu, angina pectorală de novo este cea de efort sau repaus, de debut sub o lună, dar mai frecvent sub două saptamani și care, din păcate, precede un infarct miocardic acut. Există angina pectorală cronică stabilă, în care pacientul urmează indicațiile medicale dar și de conduită igienico-dietetică, modalitate în care își poate controla aceste dureri. 
 
În cazul anginei pectorale nocturne, durerile apar predominant sau exclusiv noaptea, sau în primele ore ale dimineții, în jurul orei 2-3, și care trezesc pacientul din somn. Dar durerile pot apărea și în timpul zilei, în repaus, uneori fiind chiar mai intense și mai prelungite, fapt ce se poate observa și pe EKG.
Angina pectorală poate să apară în primele două săptămâni de la un infarct miocardic și care o semnificație relativ severă.
 
De asemenea, există angina pectorală agravată, atunci când își modifică caracterele în ultimele zile sau săptămâni, iar accesele dureroase sunt mai frecvente și mai intense, acestea apar și în repaus și cedează mai greu la administrarea de nitroglicerină sublingual.
 
Există și angină pectorală instabilă, atunci când ne referim la o angină cronică, cu accese dureroase nelegate de condiții speciale de apariție și care răspunde greu la tratament.
 
Și, în sfârșit, există angina pectorală atipică care definește posibile forme de angină ale căror caracteristici principale diferă de angina tipică, mai ales în ceea ce privește localizarea, caracterul senzației dureroase etc.
 
Evident că tipul de angină este stabilit de către medicul cardiolog, în urma investigațiilor medicale făcute, „datoria“ pacientului fiind aceea de a se prezenta la specialist încă de la primele semne, astfel încât să reușim împreună să ținem sub control suferința.
 
Tratamentul anginei pectorale are trei componente principale: regimul igieno-dietetic, tratamentul medicamentos și terapia de revascularizare. Tratamentul igieno-dietetic constă în informarea pacientului și reducerea factorilor de risc cardiovasculari. Astfel, se tratează corespunzător hipertensiunea arterială, se interzice fumatul, se adoptă un regim alimentar hipolipidic (sărac în grăsimi); se recomandă scăderea în greutate și corectarea valorilor glicemiei, dacă angina este asociată cu diabet zaharat, și recomandă efectuarea, în mod regulat, de exerciții fizice.
Tratamentul medicamentos este întotdeauna stabilit de către medicul cardiolog curant iar eficiența lui se apreciază prin scăderea frecvenței, duratei și intensității acceselor anginoase.
 
Intervențional, atunci când se ajunge la această soluție, se are în vedere dilatarea lumenului în zona afectată cu stent sau rezolvarea chirurgicală prin by-pass coronarian.
 
Însă, cel mai important lucru pe care un pacient trebuie să îl facă este acela de a se prezenta la medic încă de la primele semne de anormalitate pe care organismul i le indică. Poate începe cu medicul de familie care, ulterior, îl îndrumă către medicul cardiolog“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.