anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Estimarea cât mai precisă a vârstei gestaționale cu ajutorul inteligenței artificiale

GALERIE
bebe
 • bebe
- +

O echipă de cercetători de la Google Health a dezvoltat mai multe modele de inteligență artificială capabile să îmbunătățească acuratețea ecografiștilor care estimează vârsta gestațională. Astfel cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) va putea fi estimată mult mai bine vârsta sarcinii.

Echipa de cercetători a dezvoltat trei modele AI - unul care utilizează imagini standard, unul care utilizează videoclipuri și un model care folosește atât imagini cât și videoclipuri. În comparație cu estimările standard ale vârstei gestaționale (GA) bazate pe biometria fetală ale ecografiștilor experți, toate cele trei modele au avut rezultate statistice mai bune.

Autorii corespondenți ai studiului, Chace Lee, și Ryan Gomes, ambii de la Google Health, au precizat că modelele nu necesită măsurători manuale de la un ecograf pentru a estima GA. În schimb, ei pot folosi imaginea sau videoclipul. Acest lucru este important deoarece estimările vârstei depind în mare măsură de abilitățile operatorului și pot deveni mai puțin precise pe măsură ce sarcina progresează.

„Am descoperit că în al treilea trimestru, precizia modelului nostru în raport cu biometria fetală standard a crescut. Acest lucru este deosebit de important deoarece estimarea precisă a GA în al treilea trimestru este esențială pentru gestionarea complicațiilor și luarea deciziilor clinice adecvate cu privire la momentul nașterii”, au declarat experții, potrivit HealthImaging.com.

Modelele au fost dezvoltate și instruite folosind imagini din Statele Unite și Zambia care au fost incluse în cohorta Fetal Age Machine Learning Initiative (FAMLI). Deși toate au înregistrat o precizie impresionantă, modelul de ansamblu a înregistrat cea mai mică eroare medie absolută în comparație cu biometria fetală standard clinică.

Toate cele trei modele au depășit biometria standard atunci când s-a prezis că fetușii sunt mici pentru vârsta lor gestațională - ceva ce experții descriu ca fiind o provocare importantă de depășit în estimarea GA.

„O identificare mai precisă a fetușilor va ajuta la ghidarea deciziilor critice de îngrijire clinică, cum ar fi administrarea medicamentelor, intervalele de supraveghere prenatală și timpul de naștere și nevoile de îngrijire”, au scris autorii.

Datorită modului în care au fost construite modelele AI- pe examenele de rutină - autorii sugerează că ar putea fi încorporate fără probleme în fluxurile de lucru clinice. În viitor, autorii propun ca cercetarea să evalueze modul în care astfel de modele ar putea fi utilizate pentru a reduce timpii de scanare prin asistarea ecografiștilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.