De Sănătate

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Cifre care te strâng în spate. Ce droguri sunt în topul preferinţelor la Iaşi

sâmbătă, 04 martie 2017, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Cifre care te strâng în spate. Ce droguri sunt în topul preferinţelor la Iaşi

Date cutremurătoare oferite la cerere „Ziarului de Iaşi“ de Agenţia Naţională Antidrog. Circa 500 de ieşeni au ajuns anul trecut la Urgenţe din cauza drogurilor, un sfert dintre ei fiind minori. O altă informaţie uluitoare, mai puţin cunoscută din cauza presiunii familiilor în cauză: dintre aceşti drogaţi, patru au murit după ce au consumat în exces, ca drog, carbamazepină, un medicament pentru atacuri de panică. Din datele înregistrate la Agenţie, la Iaşi cele mai consumate droguri rămân totuşi cele uşoare, pe bază de canabis, dar şi cocaina, ecstasy, ba chiar şi din cele „hard“ precum heroina sau anumite medicamente. În cursul anului trecut, centrul Antidrog Iaşi a derulat nu mai puţin de 1.000 de şedinţe dedicate combaterii acestui flagel discret.

 

Carbamazepina, o substanţă activă recomandată bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului nervos, folosită în atacurile de panică, a ucis în cursul anului trecut patru ieşeni care s-au drogat cu acest produs. Sunt cazuri nemediatizate atunci când s-au întâmplat, de regulă la presiunile puse pe autorităţile medicale şi de Poliţie de către familie, dar care sunt acum făcute publice doar statistic, fără alte amănunte, într-o informare oferită „Ziarului de Iaşi“. Potrivit unui răspuns oficial oferit la cerere cotidianului nostru de Agenţia Naţională Anti­drog, cele mai frecvente substanţe folosite de ieşeni pentru a se droga sunt canabisul, cocaina, ecstasy, heroina, dar şi anumite medicamente, categorie în care este inclusă şi carbamazepina, destinată pacienţilor cu atacuri de panică. Agenţia Antidrog îşi bazează statisticile pe experienţa Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Iaşi (CPECA). În 2016, centrul ieşean a oferit servicii pentru 152 de ieşeni consumatori de substanţe psihoactive. Peste 490 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive. Asta înseamnă că, aproape zilnic, doi pacienţi ajung în fiecare zi în UPU şi acuză ameţeli, disconfort abdominal, palpitaţii, fiind diagnosticaţi ulterior cu intoxicaţii determinate de substanţe psihoactive. „Uneori, avem chiar mai mulţi pacienţi intoxicaţi cu astfel de substanţe, în aceeaşi gardă. După tratamentul din UPU, cei cu complicaţii şi cu o stare mai deosebită rămân internaţi în clinicile de specialitate, la medicină internă, cardiologie sau toxicologie. Cei care după tratamentul din UPU pot pleca la domiciliu primesc recomandarea să facă şi un consult de psihiatrie“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Conform statisticilor oficiale, anul trecut, şi 120 de copii au ajuns la Urgenţe după ce consumat droguri de risc sau mare risc, iar 59 au ingerat medicamente psihotrope şi substanţe volatile.

Despre drogul ucigaş

Carbamazepina este o substanţă activă întâlnită în medicamentele recomandate în afecţiuni ale sistemului nervos, cu care se tratează şi stările de panică sau anxietăţile majore. Substanţa activă este indicată cel mai adesea bolnavilor diagnosticaţi cu epi­lepsie, convulsii, nevralgie de tri­gemen, nevralgie de glosofa­ringian, neuropatie diabetică, sindromul de sevraj alcoolic. Cu toate că această substanţă este indicată strict pentru îmbu­nătăţirea calitatea vieţii pa­cien­ţilor diagnosticaţi cu afecţiunile de mai sus, unii ieşeni o consumă în doze nerecomandate pentru a se droga. Patru dintre ei şi-au găsit astfel sfârşitul în 2016. „CPECA precizează că, la nivelul judeţului Iaşi, în anul 2016, IML Iaşi a înregistrat un număr de patru cazuri cu doze letale de carbamazepină“, se arată în răspunsul ANA. Potrivit specialiştilor, substanţa poate fi achiziţionată doar cu recomandare de la specialist, în baza unui diagnostic precis. „Substanţa activă carbamazepina se recomandă mai ales pentru tratamentul pacienţilor cu epilepsie. Este o substanţă care modifică psihicul, dar nu este cunoscută că ar provoca stări euforice în anumite cantităţi. În mod clar, fiind vorba de doze lentale, clar ceva nu este în regulă“, a arătat profesorul Călin Scripcaru, medic legist la IML Iaşi. Cum au făcut rost persoanele drogate de acest medicament dat numai cu recomandare, asta poate fi o temă de cercetare pentru autorităţi.

Consiliere individuală

CPECA a organizat anul trecut aproape 1.000 de şedinţe, în total, dedicate combaterii într-un fel sau altul a consumului de droguri sau a efectelor acestuia. Astfel, au avut loc 134 de şedinţe individuale de informare, 106 şedinţe de evaluare psiho-socială, 27 de şedinţe de evaluare sau consiliere psihiatrică, 183 de şedinţe de consiliere psihologică şi 510 de şe­dinţe şi intervenţii de management de caz. „În anul 2016, 152 de persoane consumatoare au fost preluate în management de caz, majoritatea pentru consum de canabis, haşiş, marijuana, NSP – noi substanţe cu proprietăţi psihoactive, dar şi câteva cazuri cu consum de MDMA (n.r. – ecstasy), cocaină, heroină, prenadez şi polimedicamente“, se mai subliniază în răspunsul ANA. Substanţele psihoactive au capacitatea de a schimba starea de spirit şi provoacă palpitaţii, alterarea memoriei, dificultăţi de concentrare, respiraţie accelerată, volubilitate, stare de somnolenţă, anxietate sau paranoia. Îngrijo­rător pentru oficialii CPECA este însă faptul că, de la an la an, ce­rerea pentru serviciile oferite creşte îngrijorător, mai ales în ca­tegorii de vârstă de sub 18 ani.

Comentarii