De Sănătate

Punem punctul pe știi

Al 16-lea transplant de anul acesta la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“

Fiica de 26 de ani a primit rinichiul salvator de la mama ei, de 47 de ani. Amândouă sunt bine

joi, 02 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Fiica de 26 de ani a primit rinichiul salvator de la mama ei, de 47 de ani. Amândouă sunt bine

Zilele acestea, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ a fost realizat cel de-al 16-lea transplant de rinichi din acest an, fiind realizate mai exact nouă transplanturi de la donator viu şi şapte de la donator aflat în moarte cerebrală.

Data aceasta, o mamă în vârstă de 47 de ani din judeţul Vaslui a donat fiicei sale de 26 de ani un rinichi, fiind diagnosticată din anul 2012 cu insuficienţă renală, care în timp a evoluat, necesitând un organ nou. Când a ajuns la spital şi a aflat că va avea nevoie de transplant, mama a vrut din primul moment să fie cea care îi va dona un rinichi, iar în urma investigaţiilor s-a stabilit că este compatibilă. Din luna octombrie, pacienta a început şi şedinţele de dia­liză.

„Transplantul de rinichi a decurs bine, fără probleme, operaţia decurgând conform aşteptărilor. Pacienta se recuperează în momentul de faţă, şi sperăm ca în două săp­tămâni să fie externată şi să se reîntoarcă la familia ei, acasă. Pa­cienta este căsătorită şi are şi un copil“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii susţin că, deşi sunt mai multe intervenţii de la donator viu, numărul transplanturilor de la donatori aflaţi în moarte cerebrală este tot mai mic, în timp ce listele de pacienţi care se află în aşteptarea unui organ nou sunt în continuă actualizare. Mai exact, 500 de oameni au nevoie de un rinichi sănătos, numărul lor fiind unul dublu comparativ cu anul trecut. În anul 2016, Programul de transplant renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ a înregistrat un record comparativ cu anii precedenţi, fiind efectuate 23 de transplanturi.  Numărul intervenţiilor efectuate în anul 2015 a fost mult mai mic, fi­ind realizate atunci 15 transplanturi. În total, de la înfiinţarea centrului la Iaşi au fost efectuate peste 200 de intervenţii.

 

 

Comentarii