FOTBAL Puteam mai mult! Fotbal puţin, nervi mulţi, arbitri puşi la zid. FC U 1948 Craiova – Poli Iaşi 1-1 (1-1)

miercuri, 28 februarie 2024, 02:50
7 MIN
 FOTBAL Puteam mai mult! Fotbal puţin, nervi mulţi, arbitri puşi la zid. FC U 1948 Craiova – Poli Iaşi 1-1 (1-1)

FC U 1948: R. Popa – Compagnucci (’15 Sidibe; ’85 Blănuţă), Lacroix, Lekiatas, Mascarenhas – V. Pop, Baeten – R. Negru, A. Chiţu, Padula (‘6 V. Achim) – Ibrahim (’85 Bahassa). Antrenor: Giovanni Constantino.

Poli: Ailenei (’24 Niga) – Martac, Bouhenna, F. Ilie, Ştefanovici – L. Mihai (’46 Jatoba), Marchioni, Saghiri (’46 Bordeianu) – Allanzinho (‘90^2 Samayoa), Bettaieb, Kabran (’67 Gheorghiţă). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Lekiatas (’31) – L. Mihai (‘45^6), Bordeianu (’77; ‘90^1).

Eliminaţi: Grozavu (la pauză), Bordeianu (‘90^1).

Arbitri: Horaţiu Feşnic; Alexandru Cerei, Ciprian Danşa.

 

1-0, min. 18: Chiţu s-a distrat cu Bouhenna în careu, lateral dreapta, a centrat, deşi i-a avut în faţă şi pe Ştefanovici şi L. Mihai, la bara a doua, iar Ibrahim a împins mingea în poartă, de la un metru;

1-1, min 45^1: Bettaieb, cu capul, de la 7 metri, după o centrare a lui Kabran de pe stânga.

 

Deplasată la Craiova în stil de mare campioană, cu un avion charter, Politehnica avea toate motivele să spere marţi că poate să părăsească, pentru prima dată în 2024, zona roşie a clasamentului Ligii I de fotbal. Cu plămânii umflaţi de încredere după evoluţia bună care a generat frumosul succes cu Rapid, de sâmbătă, Poli s-a dus decisă să învingă şi să depăşească o echipă în degringoladă, FC U 1948. Conduse de un patron imprevizibil, Adrian Mititelu, şi un antrenor, fost conductor de tren, ameninţat cu demiterea, rămase doar cu o mână de fani lângă ea, şi aceia iritaţi, gazdele, care aveau cea mai slabă defensivă din Liga I pe teren propriu şi pierduseră în ultimele trei runde, contabilizau acelaşi număr de puncte ca Poli. Oltenii erau cu nasul deasupra locului de baraj pe care stăteau ieşenii doar datorită golaverajului. Iar cum în start FC U a ţinut, uluitor, pe bancă artileria grea (Bauza, care a fost mult timp accidentat, Achim, Sidibe, Bahassa şi Blănuţă, un alt absent de marcă fiind Albu, suspendat) speranţele că la întoarcerea la Iaşi greutatea avionului va fi sporită de trei puncte erau mari.

 

O primă repriză slabă rău

 

Încrederea ieşenilor a căpătat cote şi mai mari după primul sfert de oră, în care FC U a pierdut doi jucători, ca urmare a unor probleme musculare, aspect care spune multe despre nivelul de pregătire al oltenilor.

Castelul optimismului moldovenilor, care încercaseră să încălzească meciul prin încercările lui Marchioni (’10) şi L. Mihai (’12), s-a năruit însă în minutul 18, când primul şut pe poartă al meciului, trimis de brahim, a găsit ţinta, după o fază în care apărarea oaspeţilor a dormit. Deşi paloarea oltenilor era evidentă, Poli nu a avut mult timp replică, jocul lent, previzibil, bazat pe posesie şi pase, nu pe eficienţă, producând doar un şut pe poartă în primele 45 de minute, cu zero grad de periculozitate, trimis de Marchioni, de la 30 de metri în minutul 31. Mai mult, Ibrahim (’35) a fost la un pas de 2-0. La pauză s-a intrat însă, echitabil, pe picior de egalitate, după ce Bettaieb a taxat în prelungirile actului întâi reveria stoperilor craioveni.

 

Un act secund cenuşiu, dar într-un singur sens

 

Odihna i-a băgat în groapă şi mai tare pe jucătorii olteni, astfel că fanii juveţilor le-au transmis des favoriţilor „Jucători de Serie B / Vă rupem picioarele!”. Poli a preluat astfel total controlul partidei, fără însă a reuşi să şi câştige, aşa cum ar fi fost normal. Iaşul a ratat un succes meritat şi pentru că Gheorghiţă a irosit două ocazii importante, în minutele 76 şi 90^5, Kabran (’52) şi Allanzinho (’81) încercându-şi şi ei şansa.

Astfel, Poli a rămas pe un loc de baraj şi poate să spună că a pierdut ieri două puncte, nu că a câştigat unul în duelul cu o echipă care în actul doi a avut un singur corner şi un singur şut, trimis în minutul 87.

 

Grozavu, din nou eliminat. Poli, foc şi pară pe arbitri, Constantino – demis

 

– Poli nu a contat pe Ispas – accidentat, Harrison – răcit, Lung, Roman şi Buş, care au fost menajaţi. Harrison, Roman şi Buş ar urma să intre vineri, în meciul cu Dinamo, când Lung ar putea rămâne doar rezervă, iar Ispas ar trebui să revină la finalul lunii viitoare.

– Ailenei s-a accidentat la primul gol şi a fost înlocuit de Niga, care a debutat la Poli.

– Golul lui Ibrahim a suscitat discuţii, oaspeţii reclamând că Baeten, care nu a atins mingea la centrarea lui Chiţu, dar ar fi influenţat faza, era în ofsaid.

– Iaşi a înscris în minutul 55 prin Kabran, însă reuşita a fost anulată după analiza din camera VAR (unde au oficiat Marcel Bîrsan şi Iulian Dima), care a durat cinci minute, din cauza unui ofsaid în care s-ar fi aflat Martac, iniţiatorul fazei. Totuşi, imaginile de pe reluările TV nu susţin decizia: linia din dreptul ultimului apărător este trasă greşit,  Martac nefiind în afara jocului.

Şi oltenii au avut un gol anulat ca urmare a unei decizii din camera VAR, marcator fiind Sidibe, în minutul 76, care preluase discret mingea cu mâna înainte de a înscrie.

– Grozavu a urmărit actul doi din tribune, după ce a fost eliminat la pauză în urma unor discuţii cu arbitrii. Conform informaţiilor din presa centrală, tehnicianul l-ar fi tras de mână pe Feşnic după finalului primei reprize şi ar fi încercat să intre peste el, în vestiarul arbitrilor, în pauză, fiind oprit de oamenii de ordine. Varianta a fost infirmată de Grozavu. Eliminat a fost şi Bordeianu, care a încasat două cartonaşe galbene.

– Rezervele neutilizate ale oaspeţilor au fost Todoroski, Katanec şi Itu.

– Ca urmare a faptului că s-a renunţat la varianta iniţială stabilită pentru efectuarea deplasării (avion de linie, pe ruta Iaşi – Bucureşti şi retur, autocar din capitală până la Craiova şi înapoi), drumul până la Craiova şi înapoi a costat-o pe Poli, care are datorii de 2 milioane de euro, aproximativ 28 000 de euro. 25 000 de euro dintre aceştia au fost necesari pentru închirierea charterului, care a avut o capacitate de 33 de locuri.

– După meci, Mititelu a anunţat că l-a demis pe Constantino. Acesta a declarat că regretă că nu a avut rezultate şi că s-a simţit foarte bine în România.

 

Grozavu l-a făcut praf pe Feşnic. „Am soţie, cum să-l iau de mână?” „Au tot felul de gărgăuni în cap!”

După meci, antrenorul Politehnicii a recunoscut că meciul a fost „anost. Multă încrâncenare, fotbal puţin, multe greşeli tehnice. Mă aşteptam la mai mult, mai ales după ce bătusem Rapidul. Am pierdut două puncte azi”.

Tehnicianul a făcut praf apoi arbitrajul. „Am avut un gol valabil anulat, furat, după o decizie VAR pe care nu o înţeleg. Nu ştiu cum pun ei liniile alea! Asistentul a văzut mai bine! E un campionat viciat de arbitraj” a spus tehnicianul, care l-a luat la ţintă pe Feşnic: „Un arbitru de centru care crede că toată lumea e a lui, că e Dumnezeu din cer! M-a eliminat gratuit! Au tot felul de gărgăuni prin cap, cineva îi protejează. La pauză l-am întrebat despre o fază, fără să-i vorbesc urât. Mi-a spus că în primul rând se dă „Bună ziua!”. I-am spus: „Domnul Feşnic, suntem într-un stadion! Ar trebui să dau bună ziua la toată lumea, la toţi copiii din stadion?” El e copil pe lângă mine. În mod normal, trebuia el să mă salute şi să-mi spună „Vă ascult”. Când i-am spus „Nu mă lua pe mine aşa”, a scos cartonaşul roşu, fără niciun motiv. La cine să ne plângem noi? Nu l-am luat de mână. Am soţie, îl iau de mână pe Feşnic? Zece oameni au văzut cum m-a provocat Feşnic! Îmi ia dreptul la muncă! De ce să plătesc eu greşelile arbitrilor? Cineva trebuie să se răscoale! Nu arbitrii fac legea pe planeta asta! Lăsaţi oamenii să se manifeste cu bun simţ! Pe unii îi lasă, pe alţii îi execută!”

FOTO: iAm Sport

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii