De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gravidele şi copii cu varicelă nu trebuie să ia medicamente pe bază de ibuprofen!

miercuri, 02 iulie 2014, 13:35
2 MIN
 Gravidele şi copii cu varicelă nu trebuie să ia medicamente pe bază de ibuprofen!

Medicamentele pe bază de ibuprofen sunt frecvent utilizate pentru dureri sau stări febrile. Atenţie însă: există o serie de precauţii privind administrarea acestora.

Când ne doare capul, măseaua sau avem febră, apelăm de foarte multe ori la administrarea unui medicament pe baza de ibuprofen. Ibuprofenul este un medicament anti-inflamator care ameliorează durerea şi scade febra. Adesea prescrise de către medici, medicamentele pe bază ibuprofen – Nurofen, Modafen, Marcofen, Paduden, Brufen, Motrin, Iblagin, Advil etc. – se pot procura şi fără reţetă medicală, din farmacii. Deoarece foarte multe persoane apelează la automedicaţie, este bine să cunoaştem precauţiile privind administrarea medicamentelor pe bază de ibuprofen pentru a preveni unele riscuri.

– Nu depăşiţi niciodată doza de pe prospectul medicamentului, adaptat vârstei şi greutăţii.

– „Pentru început, este de preferat să utilizaţi doza cea mai scăzută pentru înlăturarea simptomelor. Veţi minimaliza astfel riscul unor posibile efecte secundare. Respectaţi un interval de minim 6 ore între două administrări“ arată farmacist Gabriel Streit, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

– Atentie la riscul de supradozaj. Dacă luaţi şi alte medicamente, verificaţi dacă acestea nu conţin anti-inflamatoare (ibuprofen sau o substanţă similară) sau aspirină (acid acetilsalicilic). Chiar sub nume, forme sau dozaje diferite, ibuprofenul poate exista în numeroase medicamente.

– Cereţi sfatul unui medic dacă durerea persistă mai mult de cinci zile şi dacă febra nu a scăzut şi durează mai mult de trei zile.

– Opriţi tratamentul şi consultaţi un medic dacă apar manifestări de genul: tulburări digestive, sângerări gastro-intestinale, erupţii cutanate, semne de hipersensibilitate.

– „Ibuprofenul este contraindicat femeilor însărcinate. Acest medicament poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii fătului. Este indicat să fie înlocuit cu paracetamol. De asemenea, este bine să se evite medicamentele cu ibuprofen în cazul în care proaspăta mamică alăptează“, spune farmacist Gabriela Streit.

– Persoanele care au antecedente de ulcer gastroduodenal, antecedente hemoragice, lupus eritematos, alergii sau astm în urma administrării de ibuprofen sau aspirina nu trebuie să se trateze cu ibuprofen.

– „Nu este indicat să se administreze ibuprofen, fără aviz medical, în cazul bolnavilor de inimă, ficat sau rinichi, mai ales dacă persoana în cauză este în vârstă. De asemenea, nu se administrează ibuprofen copiilor bolnavi de varicelă (există riscul unor complicaţii infecţioase ale pielii). Se recomandă paracetamolul“, încheie farmacist Gabriela Streit.

– Anumite dureri pot fi atenuate prin simpla aplicare a gheţii, cum este cazul contuziilor, sau prin aplicarea căldurii (apei calde), cum se întâmplă în ameliorarea durerilor de măsea sau menstruale.

Comentarii