Iașul văzut prin ochii studenților de anul I veniți din alte orașe. Dezamăgiri dar și lucruri frumoase

duminică, 28 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Iașul văzut prin ochii studenților de anul I veniți din alte orașe. Dezamăgiri dar și lucruri frumoase

V-ați întrebat vreodată cum e văzut Iașul, centru universitar, oraș cultural etc., de studenții veniți aici din alte orașe? Care sunt inconvenientele pe care le găsesc, și care le aveau acasă? Dar care sunt și lucrurile bune, pe care nu le aveau și le-au găsit aici?

Cu totii știm cât de cunoscut este orașul Iași, dat fiind că aici se află prima universitate a țării, câți studenți vin aici din alte orașe, special pentru a-și face studiile superioare aici. Dar, un aspect mai aparte: ce cred cu adevărat aceștia legat de oraș și de cum funcționează acesta? Este sau nu este ceea ce și-au imaginat?

90% din oamenii pe care eu i-am cunoscut la facultate, la Universitatea „Al.I. Cuza”, nu sunt din Iași. Așa se face că, am vrut sau nu am vrut, am aflat un noian de opinii, mai bune sau mai rele, mai îmbucurătoare sau mai triste, referitoare la viața în acest oraș.

Majoritatea studenților cu care am discutat par a fi fericiți că au plecat din locul natal, și văd această oportunitate ca pe o cheie spre viitorul dorit. Ca un locpe care îl simt ca a doua “acasă”. Și asta fie datorită oamenilor, fie a locurilor.

Este, într-adevăr, un oraș cu multe posibilități, lucru recunoscut de toți cei cu care am vorbit. Concerte, filme, festivaluri, cafenele, baruri, de toate pentru toți…

Însă, toate au un preț. De obicei, unul ridicat. Unul care te face să te gândești de două ori dacă vrei să ieși undeva în weekend sau să stai acasă.

Pe de altă parte, nu toată distracția alături de prieteni necesită bani, Iașul având parcuri în fiecare cartier, precum și o grădină botanică cu acces gratuit pentru cei de la UAIC.

În plus, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” oferă atât surse acreditate de informare pentru proiecte sau lucrări, cât și spații de studiu și lectură. Aceasta are și opțiunea de abonament online, prin care cărțile deja scanate pot fi accesate printr-un click.

Statutul de student în Iași îți oferă și reduceri, atât la muzee, cinema și mijloace de transport în comun. Deși uneori fascinați de faptul ca s-au mutat într-un oraș care are autobuze și tramvaie, studenții tind să fie dezamăgiți și enervați de acestea, când vine vorba de aglomerația și traficul ce îi face să întârzie la cursuri dimineața.

Deși există și aspecte negative, când vine vorba de facultățile orașului tinerii sunt mulțumiți cu decizia de a se muta aici, adesea Iașul având planuri mai bune de învățământ față de alte orașe.

Fiecare facultate are câte o asociație de voluntari sau activități în cadrul cărora poți crea conexiuni cu cei cu aceleași pasiuni și aspirații. Implicarea în acestea pare a fi recunoscută și apreciată de angajatori, oferind un avantaj atât în activitățile din timpul facultății cât și după.

Cu toate acestea, însă, toți ad mit, în final: niciun oraș nu este perfect din toate punctele de vedere. Mereu există plusuri și minusuri, lucruri pe care le povestești cu drag mamei la telefon sau altele de care te plângi tatei și îi spui că mai bine era acasă.

Chiar dacă există unele lucruri ce pot fi îmbunătățite la modul de funcționare a orașului, acestea le vei pune în plan secundar: facultatea rămâne cea importantă. Cea care, în fond, ar trebui să îți aducă la final satisfacție și sens în viață. (Sara MOLDOVEANU)

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii