De Sănătate

Punem punctul pe știi

Leacul „Monica Tatoiu“: poate să vindece cancerul?

marți, 25 februarie 2014, 22:12
4 MIN
 Leacul „Monica Tatoiu“: poate să vindece cancerul?

Prezent la Iaşi la „Simpozionul Naţional de Apiterapie şi Apipunctură“, dr. Ovidiu Stângaciu, preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, a vorbit despre mult-discutatul leac „Monica Tatoiu“. Aflaţi din articolul următor adevărul despre puterea tămăduitoare a produselor apicole.

Dr. Ovidiu Stângaciu, preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, secretar general al Federaţiei Internaţionale de Apifitoterapie: „Acest leac de care a vorbit Monica Tatoiu este de fapt un cocktail apicol cunoscut de mult timp. Are efecte multiple pentru tot organismul: ajută sistemul imunitar, acţionează pe partea de regenerare la nivelul ficatului, la nivelul sistemului nervos, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. La cancer problema de bază este scăderea imunităţii şi apoi este scăderea oxigenării la nivel celular. La o persoană sănătoasă în fiecare zi apar între 500 şi 1.000 de celule canceroase noi. Dacă sistemul imun este în regulă, respectivele celule sunt distruse imediat. Dacă sistemul are o deficienţă imunitară, nu este oxigenat corect, nu poate funcţiona şi nu distruge celulele canceroase. Respectivul cocktail apicol ajută la creşterea imunităţii, a circulaţiei sângelui, a oxigenării. Deci, ajută organismul să lupte cu boala canceroasă. Asta nu garantează şi vindecarea. În unele forme de cancere utilizarea unui astfel de cocktail apicol poate avea efecte spectaculoase, existând situaţii în care s-a putut vorbi chiar de vindecare. Însă, cu siguranţă poate fi de ajutor în orice formă de cancer, susţinând organismul şi crescându-i imunitatea. Atenţie, însă: apiterapia este o formă complementară de tratament care vine în ajutorul, în completarea medicinei alopate. Şi are efect dacă e corect utilizată. Ideal este ca aceste produse să se ia la sfatul unui medic care a făcut cursuri de specializare în apiterapie. Şi, încă ceva la fel de important: pentru a avea efect produsele utilizate trebuie să fie naturale, nu contrafăcute. Coktailurile apicole se pot prepara acasă. Dar nu cu miere, polen sau propolis cumpărate de pe rafturile din supermarket. Încercaţi să achiziţionaţi produsele direct de la apicultorii din zonă. De altfel, mulţi dintre aceştia pot prepara la cerere un cocktail apicol chiar mai complex şi mai eficient decât cel prezentat de Monica Tatoiu. Asta, deoarece, de cele mai multe ori apicultorii nu folosesc serul fiziologic; doar miere, polen, propolis şi lăptişor de matcă.

Vorbeaţi de creşterea imunităţii. La copiii care au adesea probleme cu răceli recidivante, pot fi utilizate produse apicole pentru creşterea imunităţii?

Dr. Ovidiu Stângaciu: Dacă doriţi să adunaţi beneficiile tuturor produselor stupului, un astfel de cocktail apicol este ideal şi se poate administra şi la copii 1-2 linguriţe pe zi. Eventual poate fi dizolvat în apă pentru ca micuţul să-l înghită mai uşor. Studiile arată că fiecare produs apicol are zeci de efecte farmacologice utile: polenul 45, lăptişorul de matcă aproape 40, mierea are 25 de efecte utile. Când fac coktailul care le încoporează pe toate, am cel puţin 100 de efecte farmacologice. Important este ca respectivul cocktail să fie administrat regulat, ritmic, zi de zi, săptămână de săptămână. Pentru creşterea imunităţii organismului este ideal. Rezultatele nu se văd într-o zi-două, dar apar la câteva luni de la utlizare. Şi adulţii şi bătrânii pot beneficia de efectele revigorante ale unui astfel de cocktail. Ei pot lua şi 3 linguriţe pe zi. Există şi interdicţii: când persoana e alergică la unul din produse: miere, polen, propolis sau lăptişor de matcă. Bineînţeles, dacă o persoană suferă de o anumită afecţiune se poate recomanda folosirea mai accentuată a unui anumit produs apicol. De exemplu, în demenţe, este indicat să se utilizeze lăptişorul de matcă. Astfel de indicaţii pot fi date în funcţie de patologie după un consult realizat de un medic specializat în apiterapie.

Referindu-ne la afecţiuni cronice, produsele apicole pot ajuta şi în cazul hepatitelor?

Dr. Ovidiu Stângaciu: În cazul persoanelor cu afectare hepatică, produsele apicole pot ajuta foarte mult în stabilizarea bolii. Din alimentaţia unei persoane cu probleme hepatice nu trebuie să lipsească păstura şi lăptişorul de matcă. Acestea se iau zilnic, înainte de mese – 20-30 de grame pe zi amestecate cu miere de albine . Dacă este şi o componentă virală – hepatită virală – obligatoiru trebuie adăugat propolis brut sau sub formă de tinctură de propolis. Pentru hepatite cronice, cu virus B, C sau D, propolisul se poate folosi cu bune şanse de a menţine sub control valorile încărcăturii virale. Tinctura de propolis poate fi utilizată în doze de 2-3 ml de două ori pe zi, obligatoriu amestecată cu miere, care tamponează efectul nedorit al alcoolului. Dacă este vorba de o ciroză, de mare ajutor este polenul proaspăt – acesta se poate achiziţiona de la apicultori îngheţat. Se administrează 2-3 linguriţe după mese, în prima săptămână. Apoi, se poate lua înainte de mese. Efectele pot fi umitoare dacă se produsele apicole utilizate sunt de calitate, natural. Şi, dacă persoana în cauză respectă regimul de viaţă impus în caz de afectare hepatică. Repet: apiterapia poate avea rezultate dacă e corect aplicată şi dacă sunt respectate şi alte condiţii cum ar fi regimul corect alimentar, practicarea indicaţiilor venite de la specialişti. În România există medici specializaţI în apiterapie. Sub coordonarea Ministerului Sănătăţii se defăşoară cursuri de obţinere a competenţei medicale ori farmaceutice în apifitoterapie. La noi in ţară există aproximativ 500 de medici care practică apiterapia, ca metodă adjuvantă sau principală în activitatea de zi cu zi“.

Comentarii