De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii atrag atenţia asupra simptomelor meningitelor care pot deveni fatale

vineri, 14 august 2015, 17:25
2 MIN
 Medicii atrag atenţia asupra simptomelor meningitelor care pot deveni fatale

Două dintre cele 28 de cazuri de meningită meningococică depistate anul acesta la nivel naţional au fost tratate în Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi. Cei doi pacienţi, doi minori sub vârsta de doi ani, au fost internaţi la începutul anului şi au fost îngrijiţi în secţia ATI a spitalului.

Potrivit medicilor, starea unuia dintre copii, a unui băiat de doi ani, a fost gravă la început, ameliorându-se pe parcurs. Specialiştii spun că boala poate fi extrem de violentă şi de aceea le indică părinţilor să fie atenţi la posibilele simptome pe care minorul le poate dezvolta. Medicii spun că boala se manifestă prin febra, durere de cap, stare de agitaţie sau dimpotrivă astenie, vărsături sau erupţii cutanate sub formă de pete asemănătoare unei arsuri de lumânare.

„În ultimele luni, surprin­zător, meningite meningococice nu am avut, ci doar cazuri de meningite bacteriene. Spun că e de mirare pentru că în anii trecuţi cazurile erau nu­meroase, acum însă nu am avut astfel de situaţii. Au fost cinci cazuri de meningite bacteriene care au evoluat bine“, arătat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al spitalului.

Anul trecut, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la nivelul judeţului Iaşi au fost raportate 34 de cazuri de meningită meningococică din cele 80 de­clarate la nivel naţional. Anul acesta, potrivit MS, până în momentul de faţă au fost înregistrate 28 de cazuri la nivel naţional, dintre care un pacient a decedat.

Victima, nepoata de 11 ani a cosmonautului Dumitru Prunariu, a murit duminică la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„, după ce a fost internată în stare gravă. Meningita meninigococică este o boală infecţioasă provocată de meningococi, bacterii care se transmit de la persoana diagnosticată la cea sănătoasă prin aer. Boala afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul şi alte organe.
 

Comentarii