De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ministrul Sănătăţii: Centrul „Marele Ars“ de la Iaşi este într-un stadiu mai avansat

luni, 26 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Ministrul Sănătăţii: Centrul „Marele Ars“ de la Iaşi este într-un stadiu mai avansat

Iaşul are printre cele mai avansate proiecte pentru centrele de „Mari Arşi“ din ţară. Afirmaţia îi aparţine ministrului Sănătăţii Florian Bodog care a nuanţat la Conferinţa Societăţii Române de Chirurgie Estetică de la Braşov că Iaşul şi Timişoara au cele mai înaintate proiecte în acest sens. 

Potrivit ministrului, din cinci centre din ţară în care vor fi organizate spaţii corespunzătoare pentru tratarea „Marilor Arşi“, proiectele de la Iaşi şi Timişoara sunt într-un stadiu mai avansat, urmând ca, în scurt timp, să primească dotarea necesară. „A fost lansată procedura pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru cele cinci centre de arşi mari din România, care vor funcţiona la Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş şi douăăla Bucureşti, unul la Spitalul Grigore Alexandrescu şi unul la Spitalul Bagdasar Arseni. Aceste centre de arşi vor fi finanţate de Banca Mondială, iar în ceea ce priveşte centrele de la Timişoara şi de la Iaşi, care au deja o anumită infrastructură gata, respectiv au partea de boxe pentru arşi mari, am gândit deja şi programul de dotare, iar achiziţia echipamentelor va fi prioritară“, a precizat ministrul Bodog, ferindu-se să avanseze un termen pentru deschiderea celor cinci centre.

La Iaşi, centrul „Marele Ars“ are alocate patru paturi în noua clinică de chirurgie plastică şi reconstructivă. Lucrările la acest proiect sunt terminate de aproape jumătate de an, însă spaţiul nu este încă deschis bolnavilor întrucât nu este dotat corespunzător. Lucrările de reabilitare a clinicii ieşeni au început în urmă cu cinci ani, în 2012, şi s-au încheiat în ianuarie 2017. Totuşi, din lipsă de dotare, clinica încă funcţionează în condiţii improprii. Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“ de Ministerul Sănătăţii, în 2016, se arată că spaţiul actual al clinicii nu respectă cel puţin şapte cerinţe şi că funcţionează în baza unei autorizaţii sanitare provizorii. Până la dotarea noului spaţiu cu aparatură modernă, clinica de chirurgie plastică funcţionează îngrămădită între clinicile BMF, ORL şi Oftalmologie. 

Comentarii