O treime dintre copii se nasc în afara căsătoriei. Societatea e în plină schimbare

sâmbătă, 05 iunie 2021, 11:37
3 MIN
 O treime dintre copii se nasc în afara căsătoriei. Societatea e în plină schimbare

Raluca S. Este şefă la resurse umane într-o multinaţională. A terminat Filologia şi Psihologia, nu are partener serios, iar pandemia i-a cam dat viaţa peste cap. 

”Mi-am dat seama, după perioada de lockdown cât de multe aş avea de oferit unui copil. Nu vreau să mă căsătoresc, vreau pur şi simplu să fac un copil. Din fericire, am găsit clinica potrivită cu ajutorul căreia sper să devin mamă”, spune Raluca. Numărul cererilor de a deveni mame venite dinspre femei singure s-a triplat în ultimul an, confirmă reprezentanţii clinicilor de specialitate. La noi, potrivit datelor oficiale, un copil din trei este adus pe lume în afara căsătoriei.

Motivele pentru care o femeie singură alege să recurgă la astfel de tratamente sunt foarte complexe, dar educaţia, ambiţiile profesionale, schimbarea mentalităţii sociale şi împlinirea personală sunt factorii principali în funcţie de care se ia decizia.

Mădălina T. Inginer. Stă cu chirie în Capitală, având un partener de apartament. ”Un tip deştept, bine dezvoltat fizic, dar nu ştiu dacă mi l-aş dori ca soţ. Ca tată al copilului, de ce nu? I-am propus asta şi a fost de acord. Acum sunt în luna a patra de sarcină. Familia lui nu mă place, aşa că nu vreau complicaţii sau scandaluri. Ai lui încă nu ştiu că vor fi bunici, nici nu ştiu dacă merită să le spunem. Vom vedea ce ne va aduce viitorul”, spune Mădălina.

Cititi si: 733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"

Cristian N. şi Nicoleta P. se ştiu din liceu. Niciunul nu crede în instituţia căsătoriei şi au decis să nu ”se ia” cu acte. Sunt de 15 ani împreună, se iubesc şi vor avea un copil în toamnă, dacă totul merge bine. ”Să mergem ca acum 100 de ani la preot ca să ne confirmăm că ne iubim? E absurd!, zice Cristian. ”Sau să cheltuim mii de euro pe o nuntă în loc să punem banii aceia pe numele viitorului copil? Chiar am fi tâmpiţi să facem asta!”, spune şi Nicoleta, râzând.

Societatea se schimbă şi nu doar în România. Conform datelor Eurostat, în ultimii 60 de ani schimbările sunt dramatice din acest punct de vedere. Interesant e că la ţară, numărul copiilor născuţi în afara căsniciei e mai mare decât la oraş. Ceea ce poate fi şi o lovitură dată imaginii de familie tradiţională pe care comunităţile rurale încearcă să o promoveze. Sunt câteva judeţe în care copiii născuţi în mediul rural în afara căsătoriei trec de 50%: Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman sau Mureş, ca să dăm câteva exemple.

Peste 70% dintre cupluri spun că momentan nu îşi doresc copii. Aspectele financiare – situaţia financiară şi incertitudinea cu privire la siguranţa locului de muncă sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil.

”Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Comentarii