O veste bună după doi ani de groază

vineri, 01 martie 2019, 02:50
3 MIN
 O veste bună după doi ani de groază

Liviu Dragnea şi Tudorel Toader au inventat o eroină a societăţii civile româneşti, dar se pare că nu înţeleg deloc ce va însemna o martirizare a ei.

Pentru o bună parte dintre români, 27 februarie a adus o scurtă sărbătoare, fără exagerare. Sugestiv, pe străzile din Turnu Măgurele, în faţa unei proprietăţi a familiei Dragnea, lumea s-a manifestat ca după o victorie sportivă. Laurei Codruţa Kovesi i s-a deschis calea către o poziţie cheie în arhitectura judiciară europeană, după ce a fost „ievaluată" şi trecută pe linie moartă în România. Procesul desemnării în fruntea Parchetului European încă nu e definitivat. Însă, chiar şi această etapă tehnică, intermediară, poate fi privită ca o mare victorie. E o recunoaştere a profesionalismului unei femei care a fost călcată în picioare, umilită, alungată dintr-o ţară capturată de infractori. După o campanie furibundă de hărţuire, de o mizerie greu de analizat, dirijată de statul român împotriva propriului cetăţean, ea reiterează povestea simbolică a celor care îşi găsesc dreptatea şi recunoaşterea la străini.

Ce semnifică votul din comisiile Parlamentului European?

În primul rând, cursul european al României încă nu e complet deraiat. În etapa abia încheiată, o scoatere din scenă a lui Kovesi prin manevre de culise la vot, aşa cum au încercat PSD-ALDE, ar fi echivalat pentru majoritatea românilor cu o formă de abandon din partea UE. Ar fi fost, în acealaşi timp, o izbândă pentru statul iliberal, mafiot, reprezentat de PSD-ALDE şi Liviu Dragnea. Ar fi fost indiciul că infractorii din România au reuşit să-şi facă nestingheriţi jocurile şi la nivelul UE, unde, deşi au ajuns un fel de sconcşi, pot încă să facă alianţe de strânsură cu alţii asemenea lor. Ar fi însemnat un succes al infernalei maşinării de propagandă, a fake-news-ului coordonat de infractorii din fruntea statului sau fugiţi în străinătate.

E o veste bună pentru moralul societăţii civile, după doi ani de înfrângeri dureroase în faţa tăvălugului mafiot. E un respiro pentru mişcarea „Rezist" şi pentru toţi cei care încă nu au renunţat să iasă în pieţe la proteste. În perspectivă, pentru spiritul public poate fi începutul unei noi mobilizări şi al unei revanşe! Dacă o femeie reuşeşte de una singură, împotriva statului, a unui conglomerat de infractori, ce-i împiedică pe români să urmeze exemplul?

E, de asemenea, un foarte bun impuls pentru corpul magistraţilor, intrat într-o formă de apărare fără precedent a independenţei sistemului judiciar. Protestele desfăşurate pe scările tribunalelor sunt ale unei generaţii tinere, asemănătoare în gândire cu sutele de mii de români care au ieşit în sprijinul statului de drept. Acei magistraţi care îşi doresc un sistem independent şi puternic, o ţară eliberată de tirania infractorilor, şi-au recăpătat liderul. Nu întâmplător Kovesi li s-a adresat. Oştile se regrupează. Încă nu e totul pierdut.

Consolarea duşmanilor de moarte pe care îi are Kovesi este că Parchetul European va deveni funcţional abia peste un an. Până atunci, hărţuirea continuă, fiind limpede că nu o vor lăsa în pace. Secţia specială de investigare a magistraţilor a fixat noi termene de audiere în dosarul mascaradă deschis în urma plângerii fugarului Ghiţă exact în zilele în care se va decide soarta şefiei Parchetului European. Liviu Dragnea şi Tudorel Toader au inventat o eroină a societăţii civile româneşti, dar se pare că nu înţeleg deloc ce va însemna o martirizare a ei.

Comentarii