De Sănătate

Punem punctul pe știi

Operaţia cu laser: pot scăpa definitiv de ochelari?

miercuri, 26 februarie 2020, 12:06
6 MIN
 Operaţia cu laser: pot scăpa definitiv de ochelari?

Tratamentul viciilor de refracţie – miopia, hipermetropia şi astigmatismul – constă fie în corecţia optică, cu ochelari sau cu lentile de contact, fie în corecţia vederii cu laserul, o metodă care rezolvă definitiv aceste afecţiuni. Cui se dresează acest tip de chirurgie, ce rezultate are şi ce se întâmplă după operaţie, aflaţi din articolul următor.

Societatea Română de Cataractă şi Chirurgie Refractivă a lansat o campanie o campanie de informare despre problemele de vedere cu care se pot confrunta persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 40 de ani. Scopul campaniei este de a informa publicul larg despre corecţia vederii cu laserul (chirurgia refractivă corneană) ca metodă de tratament a erorilor de refracţie: miopia, hipermetropia şi astigmatismul.

50% dintre reprezentanţii generaţiilor Millenials şi Z ar putea suferi de probleme de vedere ce pot fi prevenite. De exemplu, miopia care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanţă mai mare este la nivel global cea mai frecventă afecţiune oculară, aproximativ un sfert din populaţia globului este mioapă. Există studii care arată că prevalenţa acestor vicii de refracţie va creşte exponenţial.

„Extrapolând tendinţele actuale, între 25 – 50% din populaţia României va fi mioapă până în 2050. Cifre alarmante vin din Asia de Est, unde 90% dintre absolvenţii de liceu suferă de miopie. Tratamentul viciilor de refracţie constă fie în corecţia optică, cu ochelari sau cu lentile de contact, fie, în corecţia vederii cu laserul, o metodă care rezolvă definitiv aceste afecţiuni. Chirurgia refractivă corneană (corecţia vederii cu laserul) se referă la un grup de proceduri care se realizează cu ajutorul laserului prin care se pot corecta viciile de refracţie: miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Aceasta are drept scop reducerea sau de eliminarea nevoii portului ochelarilor şi lentilelor de contact”, explică dr. Alina Cantemir, medic specialist oftalmolog.

Ce vicii de refracţie se pot corecta cu ajutorul laserului

Miopia este un viciu de refracţie care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la o distanţă mai mare, vederea la apropiere fiind de obicei bună. Miopia este cel mai frecvent viciu de refracţie, aproximativ un sfert din populaţia globului fiind mioapă, iar tendinţa globală este de creştere accelerată.

Hipermetropia este un viciu de refracţie în care vedem clar obiectele aflate la distanţă, dar nu şi pe cele aflate în apropiere. Frecvenţa acestei condiţii în populaţia adultă de sub 40 de ani este de 15-20% şi creşte odată cu înaintarea în vârstă. Simptomele sunt dificultăţi în efectuarea activităţilor de aproape, oboseala ochilor şi dureri de cap.

Astigmatismul este o afecţiune în care prima lentilă a ochiului, corneea, nu are o formă rotundă, asemenea unei mingi de fotbal, ci una ovalară, asemănătoare unei mingi de rugby, iar imaginea care se formează pe retină nu este una clară. Simptomele care apar sunt vedere înceţoşată la toate distanţele, dureri de cap şi oboseală. Frecvenţa astigmatismului este de peste 20% în rândul populaţiei adulte.

Cum ştiţi dacă sunteţi un candidat bun pentru corecţia vederii cu laserul?

  • Trebuie să aveţi peste 18 ani;
  • Dioptriile să fie stabile în ultimul an (o modificare de maximum 0.5 dioptrii pe prescripţia de ochelari);
  • Corneea trebuie să fie suficient de groasă;
  • Ochii să fie sănătoşi, fără alte afecţiuni;
  • Starea de sănătate generală trebuie să fie bună;
  • Să nu fiţi însărcinată;
  • Să aveţi aşteptări realiste de la această procedură.

Există limite de vârstă pentru efectuarea procedurii? Dacă o persoană are două vicii de refracţie, se pot trata ambele?

“De obicei, cel mai frecvent apelează la corecţia vederii cu laserul adulţii tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 40-45 de ani, dar această intervenţie se poate efectua şi după acest moment. Prin remodelarea corneei cu laserul se elimină nevoia de ochelari de distanţă, dar după vârsta de 45 de ani majoritatea oamenilor au nevoie de ochelari pentru activităţile de aproape. Acesta ese motivul pentru care, după 45-50 de ani, pacienţilor li se oferă şi alte alternative, prin care pot deveni independenţi atât de ochelarii de distanţă cât şi de cei de apropiere, cum ar fi schimbarea cristalinului natural şi înlocuirea acestuia cu un implant de cristalin. Limitele dioptriilor care se pot opera, variază în funcţie de platforma laser utilizată:

  • miopie până la -12  –  -14 dioptrii;
  • hipermetropie până la + 5-6 dioptrii;
  • astigmatism până la + 5-6 dioptrii.

De multe ori aceste vicii de refracţie sunt combinate, miopie sau hipermetropie cu astigmatism, tratamentul laser făcându-se pentru ambele în acelaşi timp”, completează dr. Alina Cantemir.

Există contraindicaţii?

“Regulile sunt stricte în ceea ce priveşte selecţia pacientului pentru corecţia vederii cu laserul. Este extrem de important să ne asigurăm că cel care doreşte să scape de ochelari sau de lentile de contact întruneşte toate criteriile pe care le-am enumerat când am descris un candidat bun. Bolile generale cronice (diabetul zaharat, bolile autoimmune, sindromul Sjogren, etc), afecţiunile oculare (glaucomul, cataracta, sindromul de ochi uscat sever) reprezintă contraindcaţii pentru corecţia vederii cu laserul. O cornee prea subţire poate reprezenta o contraindicaţie datorită riscului de destabilizare ulterioară după operaţie. Oricum, orice caz trebuie judecat individual, dar întotdeauna primează siguranţa pacientului. Acesta este motivul pentru care se fac o serie de teste amanunţite înainte de a se lua decizia operaţiei”, adaugă dr. Alina Cantemir.

Cât durează intervenţia? Este necesară anestezia?

Intervenţia se efectuează în regim ambulatoriu şi durează aproximativ 10-15 minute pentru fiecare ochi. Anestezia este topică (cu picături), procedura fiind complet nedureroasă. Singurul disconfort pe care îl declară pacienţii este dat de un aparat care ţine ochiul deschis şi o senzaţie de presiune pe ochi. De asemenea, de obicei pacienţii primesc şi un sedativ uşor.

Cât de repede văd după operaţie?

„Pacienţii observă imediat ce ies din sala de operaţie că vederea este semnificativ îmbunătăţită în comparaţie cu cea de dinainte de operaţie. De cele mai multe ori ei îşi pot relua majoritatea activităţilor obişnuite (condus, citit, lucru la computer) în 2-3 zile. Cu toate acestea, apariţia unei vederi optime poate dura câteva săptămâni”, subliniază dr. Alina Cantemir.

Mai trebuie să port ochelari sau lentile după operaţie?

“Scopul intervenţiei este să eliminăm sau să reducem dependenţa de ochelari sau de lentile de contact. Deci, în marea majoritate a cazuilor, raspunsul este: nu. Există situaţii particulare (vârsta peste 45 de ani, dioptrii foarte mari) când  este necesar portul ochelarilor în situaţii speciale: la activităţi de aproape sau la condus pe timp de noapte”, punctează dr. Alina Cantemir.

Pot apărea probleme în anumite situaţii: să văd în umbră sau înceţoşat o perioadă?

“Rareori, mai ales în cazul persoanelor operate pentru hipermetropie, există o perioadă de adaptare, cu fluctuaţii mai mari de vedere, însă acestea se rezolvă de obicei în una-două luni.Altă cauză de fluctuaţie a vederii o reprezintă sindromul de ochi uscat, întâlnit cam la 30% dintre cei operaţi, însă acesta se remediază după aproximativ 3 luni de la intervenţie”, arată dr. Alina Cantemir.

Trebuie efectuat un tratament post operator?

Da, se impune un tratament cu picături cu antibiotic şi antiinflamator  timp de 3-4 săptămâni; iar lacrimi artificiale, 1-3 luni după interveneţie.

Mai trebuie să mă operez încă o dată după o perioadă?

Nu, retratamentul este extrem de rar necesar şi solicitat de pacient.

Exista riscul să orbesc după operaţie?

“Riscul de a orbi e practic nul după corecţia vederii cu laserul. Fireşte, dacă un pacient ar neglija complet indicaţiile postoperatorii şi nu ar respecta masurile de igienă, există riscul teroretic de a face o infecţie severă care să ducă la afectarea corneei şi scăderea importantă a vederii. Însă persoanele care îşi doresc să scape de ochelari sunt foarte motivate şi disciplinate în a urma instructiunile medicului, astfel încât nu ne gândim la astfel de scenario”, încheie dr. Alina Cantemir.

Comentarii