De Sănătate

Punem punctul pe știi

Protocol între mai multe instituţii pentru dirijarea bolnavilor spre centrele medicale de permanenţă

vineri, 05 octombrie 2018, 01:50
2 MIN
 Protocol între mai multe instituţii pentru dirijarea bolnavilor spre centrele medicale de permanenţă

Colegiul Medicilor (CM), filiala Iaşi, a semnat un protocol de cola­borare împreună cu mai multe instituţii din oraş în urma căruia au fost stabilite o serie de modalităţi practice de eficientizare a activităţii din centrele de permanenţă din judeţ. Astfel, protocolul semnat între CM şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), Direcţia de Sănă­tate Publică (DSP), Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi-au propus astfel să colaboreze pentru ca acele cazuri care nu reprezintă urgenţe majore, să nu mai ajungă în UPU, acolo unde medicii deja se confruntă cu supraaglomerare ca urmare a multitudinii de cazuri care ajung aici.

 „Scopul acestui protocol este să creăm o activitate cât mai fluentă în zona centrelor de permanenţă, iar ceea ce s-a stabilit de comun acord a fost ca toate cazurile de cod verde, adică urgenţe minime, să aibă opţiunea de a fi duse într-un centru de permanenţă, nu direct în UPU. De foarte multe ori oamenii solicită direct ambulanţa, care nu poate să refuze un caz, oamenii neştiind de existenţa centrelor de permanenţă care ar putea rezolva mai repede şi mai uşor cazurile. Astfel, UPU este supraîncărcat cu urgenţe minore“, a precizat conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele CM Iaşi.

Concret, atât SAJ Iaşi, cât şi UPU-SMURD Iaşi vor informa pacienţii, prin intermediul dispeceratului medical de urgenţă despre existenţa centrului de permanenţă cel mai apropiat, precum şi despre orarul de funcţionare, adică în zilele lucrătoare între orele 15.00-08.00, iar sâmbăta, duminica şi în alte sărbători legale programul este de 24 de ore. „Dacă pacientul refuză prezentarea la Centrul de permanenţă, ambulanţa se deplasează la solicitare, unde evaluează cazul şi informează medicul coordonator din Dispeceratul Integrat, şi dacă se constată că Centrul de Permanenţă poate asigura asistenţa medicală necesară, transportă pacientul în Centrul de Permanenţă cel mai apropiat, în caz contrar, transportă pacientul la unitatea de primire urgenţe“, se menţionează în protocol. De asemenea, vor fi evaluate lunar solicitările primite de la pacienţi pentru a putea stabili cazurile care ar fi putut fi direcţionate din start către Centrele de Permanenţă.

La nivelul judeţului există 15 Centre de Permanenţă aflate în contract cu CJAS Iaşi, dintre care trei sunt în oraş, însă foarte puţini pacienţi ajung aici din cauză că nu ştiu de existenţa lor. Centrul Umanitas este în cartierul Tătăraşi pe strada Han Tătar, nr.10, Bl.366, ABC, parter şi a fost înfiinţat în anul 2013, altul este în Galata, pe strada Anton Crihan, nr.16, bl.D12, ap.3, parter fiind înfiinţat în anul 2017 şi HarmaMed în Centru pe str. Vasile Conta 9. Serviciile medicale oferite aici de către medicii de familie reprezintă asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţe medico-chirurgicale în limita competenţelor acestora. 

Comentarii