SCHIȚE: Propunerea ieșenilor din Frumoasa. „Facem 500 de metri în loc de 30 de metri”
Schimbarea unor sensuri de circulatie pare a fi îngreunat traficul în Frumoasa. Locuit (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
Profesorul Cristian Lupaşcu, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ieşeni, este acuzat de malpraxis. Petru Hulubei, un ieşean în vârstă de 53 de ani, a depus la Colegiul Medicilor Iaşi o reclamaţie în care susţine că Lupaşcu, medic primar chirurgie generală, l-a operat fără să ţină cont de investigaţiile şi analizele pe care i le-a pus la dispoziţie. Pacientul arată că, deşi este diagosticat cu cancer rectal - după cum evidenţiază rapoartele de explorare prin rezonanţă magnetică nucleară - chirurgul l-a operat şi a trimis la laborator, pentru analize, o porţiune de colon sigmoid (n.r. - ultimul segment al colonului, înainte de rect).
Rezultatul privind această piesă de rezecţie a relevat că bolnavul a scăpat de cancer. Investigaţiile ulterioare au demonstrat că, în realitate, tumora era „neatinsă“ de chirurg şi „nemişcată“ de la locul ei. „I-am cerut o explicaţie domnului profesor, cum de a fost posibil să trimită către laborator colon sigmoid, curat, neafectat de tumoră, în timp ce diagnosticul pacientului a fost de cancer de rect mijlociu. Ne-a spus că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Trebuie să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient“, a relatat Maria Hulubei, sora ieşeanului Petru Hulubei (FOTO JOS).
Profesorul Cristian Lupaşcu, şeful clinicii II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi coordonatorul centrului de transplant hepatic de la Iaşi, este acuzat de malpraxis. Petru Hulubei, un bolnav operat de doctorul Lupaşcu în decembrie 2017, a depus miercuri, 14 februarie, o plângere la Colegiul Medicilor Iaşi în care arată că medicul i-a tăiat, în cursul unei intervenţii, o bucată de colon sănătos, cu toate că diagnosticul său era de cancer de rect. Pacientul susţine că Lupaşcu l-a operat fără să-i studieze dosarul medical şi că a apreciat prin palpare zona în care ar fi fost localizată tumora, deşi investigaţiile pe care le avea la îndemână subliniau cu exactitate zona în care se afla cancerul. După operaţia efectuată de profesorul Lupaşcu, cu toate că analizele de laborator au concluzionat că bolnavul nu mai are cancer, Petru Hulubei încă se simţea rău. În urma unor noi investigaţii, pacientul a aflat că tumora încă se afla în organismul său, la 4 centimetri mai jos de locul în care profesorul Lupaşcu a tăiat cu bisturiul.
„Soţia pacientului i-a dat 300 de euro medicului“
Familia ieşeanului a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că eroarea profesorului Lupaşcu l-a dărâmat psihic pe bolnav. Petru Hulubei a fost diagnosticat cu cancer de rect mijlociu în iulie 2017. Investigaţiile realizate - colonoscopie şi RMN - au arătat că boala se afla în stadiul III, tumora având o dimensiune de 45 x 30 milimetri. Aceleaşi investigaţii efectuate în noiembrie, după chimioterapie şi radioterapie, au evidenţiat că terapiile au fost folositoare, tumora micşorându-se. Pe 7 decembrie, bolnavul a fost operat de profesorul Lupaşcu în clinica II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Fratele meu s-a dus la doctor cu scopul să-i taie şi să-i scoată tumora diagnosticată. În semn de mulţumire, după operaţie, soţia pacientului i-a dat profesorului 300 de euro. În şapte zile de internare, profesorul nu a trecut nici măcar o dată prin salon, pe la patul fratelui meu. Venea rezidentul şi-i spunea «stai liniştit, totul e bine». După o săptămână au venit şi rezultatele favorabile de la anatomia patologică. Atunci ne-am pus întrebarea cum este posibil să fie totul perfect, după un cancer în stadiul III să ajungi să nu mai ai nimic. Prin urmare, am mai cerut o opinie medicală, şi aşa am aflat că piesa trimisă la laborator era foarte greşită. Una era diagnosticul, alta era porţiunea tăiată şi trimisă la laborator. Pe buletinul histopatologic scrie foarte clar că diagnosticul bolnavului este de neoplasm rectal, în timp ce piesa trimisă laboratorului de profesorul Lupaşcu este de colon sigmoid“, a precizat Maria Hulubei, sora pacientului.
Cititi si: Rectorul UMF Iaşi a fost dat în judecată pentru malpraxis. De ce e acuzat?
După ce a aflat că renumitul chirurg a tăiat o altă parte din tractul digestiv decât cea în care era localizată tumora, Hulubei a făcut alte investigaţii pentru o a doua opinie medicală. A reieşit că tumora era neatinsă. Prin urmare, rudele pacientului i-au cerut explicaţii medicului Lupaşcu. „«Domnule doctor, aţi avut atâtea analize făcute, cu diagnostic exact, cum s-a întâmplat să tăiaţi ce e bun şi să lăsaţi înăuntru ce e rău? Cum s-a întâmplat să trimiteţi către laborator colon sigmoid curat, neafectat, pe când pacientul avea cancer de rect mijlociu»“, l-a întrebat Maria Hulubei pe profesorul Lupaşcu, potrivit propriei relatări. Doctorul i-ar fi spus că „la mână nu a simţit nimic“ şi că i s-ar fi „părut că acolo unde a tăiat ar fi ceva şi de acolo a scos piesa de rezecţie“. „A mai adăugat că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Puteţi să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient! Până la zona corectă mai erau 4 centimetri, dar profesorului i-a fost mai uşor să taie mai sus, întrucât e mai comodă operaţia asta decât să intervină şi să taie mai jos, după cum ni s-a explicat ulterior“, a completat sora bolnavului.
„Piesă de rezecţie fără elemente tumorale“
Întrucât, în urma intervenţiei, bolnavul încă se simţea rău, Petru Hulubei a fost operat a doua oară, în ianuarie 2018, în clinica III chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, de către dr. Florin Grecu. În urma acestei operaţii, ieşeanului i s-a efectuat o colostomie - anus contra naturii. În biletul de externare din secţia clinică III chirurgie, realizat pe 6 februarie, medicul curant al bolnavului subliniază printre rânduri că Petru Hulubei s-a prezentat la spital cu o restanţă tumorală, în timp ce piesa de rezecţie trimisă anterior la anatomie-patologică nu prezenta elemente tumorale. „Pacient diagnosticat în vara anului 2017 cu neoplasm rectal pentru care beneficiază de radio-chimioterapie neoadjuvantă. Intervenindu-se operator, colectomie segmentară de tip Reybard, observaţie - piesă de rezecţie fără elemente tumorale. Se continuă investigaţiile identificându-se restanţă tumorală la nivelul rectului. Pacientul se internează în clinica III chirurgie pentru reevaluare terapeutică“, se arată în documentul citat.
„CJAS a decontat o greşeală“
În cursul internării la profesorul Lupaşcu, Petru Hulubei a primit îngrijiri medicale în valoare de peste 10.600 de lei, conform decontului de cheltuieli aflat la dosarul pacientului. „CJAS a dat banii aceştia pentru o greşeală. Fratele meu a stat într-o operaţie care i-a făcut mai rău, pentru că e dărâmat psihic, şi CJAS a decontat această intervenţie. Aşteptăm în urma acestei reclamaţii să primim înapoi de la profesorul Lupaşcu banii pe care fratele meu i-a dat în semn de «mulţumire». Nu-i merită pentru că nu a făcut o treabă bună, iar fratele meu a muncit pentru cei 300 de euro. În al doilea rând, mi-aş dori foarte mult ca domnul profesor să se axeze pe ceea ce ştie să facă şi să fie mai atent în sala de operaţie“, a conchis sora bolnavului.
În cursul zilelor de joi şi vineri, reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au căutat pe profesorul Cristian Lupaşcu de mai multe ori, pentru un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Renumitul chirurg nu a răspuns apelurilor telefonice şi nici mesajelor. De asemenea, profesorul nu a răspuns nici la uşa cabinetului, acolo unde am încercat să obţinem un punct de vedere. Menţionăm că doctorul Lupaşcu a fost informat că la Colegiul Medicilor a fost depusă o reclamaţie care îl vizează şi că dorim să discutăm despre acest caz medical. Cu toate acestea, doctorul nu a comentat situaţia pacientului Petru Hulubei. Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ ne-au precizat că nu pot oferi un punct de vedere referitor la acuzaţiile care i se aduc profesorului Lupaşcu deoarece la conducerea unităţii medicale nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în acest sens. „În situaţia în care familia va depune o sesizare la spital, atunci vom oferi detalii despre cazul la care faceţi referire. Momentan, la conducerea spitalului nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de acest fel“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
ULTIMA ORA:
Medicul Cristian Lupaşcu a remis în această seară pe adresa redacţiei un drept la replică:
“Domnule Redactor sef,
În urma publicării în Ziarul de Iași, ediția de luni, 19.02.2018, a articolului intitulat "Reputatul chirurg Cristian Lupaşcu, acuzat de malpraxis", prof. universitar doctor Cristian Lupaşcu formulează următorul drept la replică:
Până la momentul formulării prezentului punct de vedere, Colegiul Medicilor Iaşi nu a realizat nicio informare privind efectuarea unor verificări cu privire la intervenţia chirurgicală menţionată în articolul publicat în Ziarul de Iaşi, ediţia de luni, 19.02.2018. Apreciind echidistanţa autorului articolului, consider totuși că trebuie să aduc la cunoştinţa publicului faptul că resping cu fermitate atât exprimarile atribuite mie în cadrul articolului, ca fiind afirmaţii mincinoase, facute pentru a aduce grave si nemeritate prejudicii reputatiei mele profesionale, precum şi acuzaţia de primire de foloase necuvenite, care are un caracter pur defăimător, fără nicio susţinere reală. Solicit persoanelor menţionate în articol să îşi asume răspunderea juridică şi să sesizeze organele îndreptăţite să ancheteze presupusele fapte.
Cu stima,
Prof.univ.dr. Cristian Lupascu: Clinica a II-a Chirurgicala, Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi - UMF "Grigore T. Popa" Iasi” .
Cuvinte cheie: + Cristian Lupaşcu, , Petru Hulubei, Iasi, acuzatii, colon, rezectie, operatie, Colegiul Medicilor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Chiriile au scăzut cu 40% în marile orașe. Cauze: lipsa studenților, telemunca
Un centru medical se va ridica în Păcurari. Ieșenii pot trimite observații
34 de trenuri InterRegio vor deveni, de la 1 aprilie, trenuri Regio-Expres
FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași
Profesorii care fac cursuri remediale vor primi 100 de lei brut pe oră
A murit în drum spre spital șeful Sanepid Gorj. Ambulanța a rămas fără oxigen
SCHIȚE: Propunerea ieșenilor din Frumoasa. „Facem 500 de metri în loc de 30 de metri”
Autoscara cu greu a ajuns la un incendiu în Nicolina din cauza mașinilor parcate
VIDEO: Cât de greu se virează la stânga de pe străzile din Iași! Manevra e dificilă
Partidul Mişcarea Populară organizează congres pentru a alege noua conducere
FOTO: Colina din spatele cartierului Păcurari s-a schimbat la față
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.