Rezultatele pozitive în tratamentul meningiomului depind de localizarea acestuia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Rezultatele pozitive în tratamentul meningiomului depind de localizarea acestuia

GALERIE
tratament meningiom
  • tratament meningiom
- +

Sorin Pavelescu, 28 ani, Iaşi: „Vă scriu, pentru că am mare nevoie de sfatul unei persoane competente. Tatăl meu are 58 de ani şi a fost diagnosticat acum câteva luni cu meningiom. Eu abia acum am aflat, pentru că părinţii mei au decis să mă protejeze, dar şi pentru faptul că ei locuiesc în Suceava şi ne vedem mai rar. Am aflat abia acum, pentru că m-a sunat mama şi mi-a spus că tata se simte din ce în ce mai rău, îl doare capul tot timpul şi i se plânge ei că vede dublu. Aceste simptome le are de mai mult timp, de aceea au şi mers la un neurochirurg din Suceava. I-a pus diagnosticul de meningiom cerebral şi i-a spus că trebuie să se opereze. Dar tatăl meu este foarte speriat şi nu vrea. Evident că după ce am aflat diagnosticul am căutat mult pe internet şi am citit foarte multe articole pe această temă dar, sincer, mai tare m-am încurcat. Mi-aş dori tare mult să putem beneficia şi de o a doua părere de la neurochirurgii din Iaşi, poate, printr-o minune, nu este necesară operaţia şi se poate trata cu medicamente“.

Dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, Directorul medical al Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iaşi: „În mod clar, fiecare pacient are dreptul să beneficieze de o a doua părere. Numai că acest lucru este posibil doar investigând persoana respectivă, ceea ce presupune ca tatăl dumneavoastră să vină la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Până atunci, informaţiile pe care vi le pot oferi - în condiţiile în care nu ne-aţi transmis nici diagnosticul complet pus de medicul din Suceava, respectiv localizare, mărime etc. - o să vă explic, la modul general, ce înseamnă meningiomul şi ce se poate face în această situaţie. În primul rând, meningiomul este o tumoră care se dezvoltă din meningele cerebral, o membrană ce înconjoară creierul şi măduva spinării.

Cele mai multe meningiome sunt tumori necanceroase, deşi, rareori, ele pot fi canceroase. Unele meningioame sunt numite „atipice“, însemnând că nu sunt nici maligne, nici benigne, ci între cele două (borderline). Meningiomul este a doua tumoră ca frecvenţă la adulţi şi afectează în special femeile de peste 50 de ani. Acesta însă poate apărea la orice vârstă atât la femei cât şi la bărbaţi. Semnele şi simptomele meningioamelor sunt la început, de cele mai multe ori, subtile. În funcţie de localizarea lor în raport cu creierul sau, mai rar, cu măduva spinării, semnele şi simptomele pot include: cefalee care se agravează cu trecerea timpului - aşa cum acuză şi tatăl dvs. -, scăderea acuităţii vizuale, vedere dublă, scăderea auzului, tulburări de memorie, pierderea mirosului, scăderea forţei musculare în membre, paralizia unei jumătăţi a feţei, crize epileptice care apar brusc şi pot pune viaţa în pericol. Din păcate, nu se cunosc exact cauzele apariţiei meningioamelor. Se ştie că unele celule de la nivelul meningelui suferă modificări ce duc la pierderea controlului asupra multiplicării lor, ducând astfel la apariţia tumorilor meningeale (meningioame).

Factorii hormonali joacă un rol în apariţia acestor tumori, de aceea v-am şi spus că se întâlneşte mai frecvent la femei, dar fără a se cunoaşte exact modul în care aceştia acţionează. Tocmai pentru faptul că semnele şi simptomele unui meningiom evoluează încet, este foarte important ca atunci când observăm modificări ale stării noastre obişnuite de sănătate, să mergem la medicul de familie, care va şti, dacă este nevoie să ne îndrume la o altă specialitate. Cu atât mai mult dacă persoana respectivă a avut o criză epileptică bruscă sau dacă a avut loc o schimbare bruscă a vederii, memoriei sau a stării de conştienţă. Dar nu este de neglijat nici o durere de cap care se accentuează cu trecerea timpului. Depistarea unui meningiom se realizează prin teste de imagistică: computer tomograf (CT) cranio-cerebral sau spinal, imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM). Odată stabilit acest diagnostic, tratamentul va depinde de mulţi factori, cum ar fi mărimea meningiomului, localizarea sa, agresivitatea sa etc. Medicul va lua în considerare de sănătate generală a pacientului şi obiectivele tratamentului. Vreau să vă spun că tratamentul imediat nu este necesar pentru toţi pacienţii care au un meningiom.

Un meningiom mic, care creşte lent şi care nu cauzează semne sau simptome, poate să nu impună tratament. În această situaţie, pacientului îi este indicat să facă, periodic, examene IRM cranio-cerebrale, pentru a se monitoriza creşterea şi alte semne de evoluţie (ex. apariţia edemului cerebral). Dar dacă medicul neurochirurg apreciază că meningiomul creşte şi necesită tratament, atunci se poate gândi la câteva opţiuni terapeutice. În situaţia în care meningiomul cauzează semne sau simptome sau dacă este evidenţiată creşterea lui, se poate recomanda chirurgia. Chirurgul încearcă să facă o rezecţie completă, oricând este posibil acest lucru. Dar, din cauza că meningioamele pot apărea lângă structuri delicate ale creierului, nu este mereu posibilă îndepărtarea tumorii în întregime, chirurgul îndepărtând cât de mult este posibil din tumoră. Dacă tumora a fost complet îndepărtată, de regulă, nu mai este necesar tratament.

Este necesară însă o urmărire imagistică periodică (IRM). Atunci când tumora este benignă şi numai o mică parte din tumoră a mai rămas în creier după operaţie, se poate recomanda doar o urmărire periodică (examen IRM). În unele cazuri, mici reziduuri tumorale pot fi tratate cu o formă de radiaţii numită radiochirurgie stereotactică (Gamma Knife sau LINAC - Cyber Knife, Novalis, etc), de care Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi dispune. Însă, în situaţia în care tumora este atipică sau malignă, cel mai probabil va fi nevoie de un tratament radioterapic, respectiv radioterapie conformaţională Cert este că fiecare decizie, fiecare pas terapeutic, se va lua împreună cu pacientul sau cu familia acestuia, după caz. În concluzie, ce pot să vă spun în acest moment este că tatăl dvs trebuie să înţeleagă că a sta acasă nu-i va rezolva, nici pe departe, problema de sănătate care, cu trecerea timpului, va deveni şi mai serioasă“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.