anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Sărbătoarea castanului unirii. 166 de ani de la Sfatul de taină unionist

GALERIE
Afis-Castanul-Unirii-2022-!
 • Afis-Castanul-Unirii-2022-!
- +

La 25 mai 1856, după cum versuia poetul unionist Vasile Alecsandri, sub măreţia Castanului de la Vişan, din mărginimea Târgului Ieşilor, a avut loc, ferit de iscoadele fanariote ale timpului, "sfatul de taină" al unioniştilor ieşeni, care a plămădit "aluatul" Unirii Principatelor Române, idealul Revoluţiei de la 1848. 

Condus şi prezidat de către inimosul promotor , Mihail Kogălniceanu, sfatul unioniştilor ieşeni a înfiinţat atunci Asociaţia (subversivă) de Luptă pentru Unire, a ales Directoratul acesteia şi a statuat formele concrete pentru înfăptuirea Unirii Principatelor. Din această Asociaţie făceau parte personalităţi culturale ale Moldovei, între care: Vasile Alecsandri, Costache Negri, Dimitrie Ralet, Anastasie Panu, Costache Rolla, Petre Mavrogheni, pr.arhim. Neofit Scriban, C-tin Hurmuzachi, Dimitrie Cracti, Manolache Costache Epureanu, Dimitrie Cozadini, C-tin Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, Nicolae Şuţu ş.a.

La sfârşitul întâlnirii de taină, Vasile Alecsandri a declamat cu patos, poezia pe care tocmai atunci a compus-o:

                                         Sub acest măreţ castan           Să fie numai români,

                                         Noi jurăm toţi în frăţie               Într-un gând, într-o simţire

                                         Ca de azi să nu mai fie            Şi să ne dăm mâni cu mâni,
                                         Nici valah, nici moldovan!       Pentru-a ţării fericire !

După aproape 3 ani de luptă îndârjită, la 5/24 ianuarie 1959, Unirea Principatelor s-a înfăptuit! 

Despre "sfatul de taină" unionist, de acum 166 de ani în urmă,  mai murmură şi acum cu fală măreţul Castan de la Vişan!

Redescoperit în 2002 şi devenit din 2004 Dublu monument, al Istoriei şi Naturii, Castanul Unirii de la Vişan, singurul martor viu al acelor vremuri frământate pentru Unire, îşi deapănă şi acum. la cei peste 275 de ani ai săi, povestea înflăcărată a "sfatului de taină" unionist care a făcut posibilă apariţia României pe harta politică a Europei şi a mapamondului.

Să-i ascultăm dar "mărturia" lui de necontestat, miercuri, 25 mai 2022, la tradiţionala Sărbătoare a Castanului Unirii de la Vişan, locul unde s-a născut România!

Vă aşteptăm cu mare drag!

Mihai Caba

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.