Sărbători cu pielea pe băţ

duminică, 17 octombrie 2021, 08:19
4 MIN
 Sărbători cu pielea pe băţ

Octombrie e luna mustului, a tulburelului şi, urmare logică, a sărbătorilor de orice fel (plus că este şi perioada de vârf a infectării cu virusul nunţilor, că în curând intrăm în Postul Crăciunului); vinul e ieftin şi cheful de veselie este mare, aşadar multe aşezări profită de context, în funcţie de posibilităţi şi de infectări, de la caz la caz. Informaţii de la corespondenţii noştri împrăştiaţi prin toată ţara, în cele ce urmează:

 

 

"Pelerinul Vigilent", trusa pentru Sărbători liniştite

 

Un mic întreprinzător din Consumatori a întâmpinat pelerinii sosiţi la sărbătoarea localităţii cu o ofertă de nerefuzat: trusa "Pelerinul Vigilent", cu tot ce are nevoie un pelerin; mai multe ne spune chiar el:

– Bună ziua! Explicaţi, vă rog, ce conţine trusa.

– Întâi de toate, o pelerină…

– Pelerină de ploaie, bănuiesc, nu?

– De ploaie, că mulţi pelerini vin cu pelerinele lor, cu nevestele, adică, deci n-au voie nici măcar să se uite mai aşa la vreo pelerină străină, că şi-o iau imediat! Trusa mai conţine accesorii care ajută pelerinii să facă faţă condiţiilor.

– Pare destul de grosuţă: ce mai găsim în ea?

– În trusa grosuţă mai găsim, ca să zic aşa, dispozitive de iluminare tematice, precum şi produse "pentru obţinerea confortului termic şi a priorităţii la coadă la moaşte"…

– Ce sunt astea? N-am auzit de aşa ceva!

– Dispozitivele de iluminare tematice sunt, în cazul de faţă, lumânări, produsul pentru obţinerea confortului termic este un pet de jumătate, cu ţuică, iar cel pentru prioritate la moaşte e un set de pocnitori. Pelerinul le aprinde, le aruncă la picioare, în mulţime, la coadă, profită de panică şi se bagă în faţă!

 

 

Must cu lapte şi cu bere, ne luăm la revedere!

 

Şi la Puturoşi, vrednică localitate în straie de sărbătoare, există un mic întreprinzător  care a venit în întâmpinarea nevoilor pelerinilor, dar nu cu o trusă, ci cu un chioşc la care se vând produse tematice, menite a mai uşura aşteptarea vizitatorilor:

– De ce aţi numit chioşcul "Pelerinul Grăbit"? Doar pelerinii n-au venit aici pe fugă…

– Cu toţii se grăbesc să profite cât mai mult de cât mai multe, deşi au şi ei limite…

– La ce limite vă referiţi?

– Unii pelerini, de exemplu, vor să profite cât mai mult de cât mai multe beri, dar nu le ajung banii. Fiind pandemie, a fost anulat "Festivalul Vinului", dar nu s-a spus nimic despre celelalte, suc, must, bere… După ce profită au nevoie de toaletele ecologice, că pe lângă bere servim must proaspăt şi iaurt proaspăt, iar unii amestecă, de poftă… De aici vine graba mare, de aici vin şi încasările!

– N-am înţeles ce vreţi să spuneţi.

– Berea, mustul şi iaurtul pe care le vindem sunt vârful icebergului, să-i zic aşa, dar beneficiile vin de la taxa pe WC. Avem cabine ecologice, vorba vine: nici dacă s-ar da tigăi şi bormaşini gratis nu s-ar înghesui lumea mai tare, să apuce un loc mai în faţă, că aici lupta e şi contracronometru!

– Ce fac clienţii voştri care pierd lupta cu timpul?

– Ce să facă? Rămân clienţii noştri, că avem în spate un chioşc cu haine, pantaloni, lenjerie de schimb…

 

 

 

Iconiţe "cu autografele sfinţilor", vândute pe sub mână!

 

Sătenii din Machitori petrec şi ei într-o atmosferă festivă, deoarece pe raza localităţii nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăviri, fapt care arată din nou că alcoolul e un bun dezinfectant; stăm de vorbă cu un pelerin mediu, aflat la o masă, în aer liber:

– Bună ziua, deşi e frig şi plouă. Ce sărbătoriţi acum?

– Cum s-ar spune, acum îmi ud haina de piele…

– De-abia aţi cumpărat-o de la târgul de pielărie şi daţi de băut că v-aţi înnoit, o udaţi, cum se spune, nu?

– E veche, am luat-o din talcioc în '95; acum o ud fiindcă plouă şi umbrela sub care am găsit loc e spartă, îmi curge apă pe haină.

– Dar aţi fost să vizitaţi şi târgul de pielărie, nu?

– De mai multe ori, dar n-a vrut nimeni să mi-o cumpere, să fac bani de-o bere.

– Dar simt că aţi băut măcar zece beri; ce aţi vândut, în cazul ăsta?

– I-am rugat să-mi dea pe caiet, cu banii la sărbătorile din 2022…

– Înseamnă că aţi dat peste un barman care are încredere în oameni!

– Nu, că doar l-am rugat, dar n-a vrut să-mi dea, m-a şi fugărit! Am făcut rost de bani din altă parte, am avut o idee de afaceri.

– Ce idee? Care afaceri? Mă faceţi curios!

– Am primit gratis câteva iconiţe, la târg, am făcut pe ele semnături false cu markerul, apoi le-am vândut la suprapreţ, drept iconiţe cu autografele sfinţilor!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii