De Sănătate

Punem punctul pe știi

Statistica Morţii, la Iași. Octombrie, cea mai neagră lună de la Primul Război încoace

miercuri, 03 noiembrie 2021, 03:03
4 MIN
 Statistica Morţii, la Iași. Octombrie, cea mai neagră lună de la Primul Război încoace

Creşterea de 70% faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost provocată de pandemia de coronavirus.

70% mai multe decese în luna octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în municipiul Iaşi! O cercetare în arhivele Evidenţei Populaţiei arată că o astfel de situaţie tragică nu a mai fost înregistrată din 1917, în perioada Primului Război Mondial. Mai mult chiar, o treime din numărul ieşenilor din municipiu reşedinţă de judeţ, decedaţi pe perioada pandemiei, au fost înregistraţi în luna octombrie. Altfel spus, urmele pandemiei, în doar 30 de zile, acoperă un nou cimitir.

Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi a înregistrat în octombrie nu mai puţin de 931 de decese, mai mult decât dublu faţă de o perioadă normală. Asta, spre comparaţie, în luna octombrie a anului 2020, când era cel de-al doilea val, au fost înregistrate 549 de decese. Astfel, numărul de decese din luna octombrie 2021 este cu 70% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna octombrie a anului 2019, au fost înregistrate 470 de decese în municipiul Iaşi, adică aproximativ jumătate faţă de cele înregistrate anul acesta.

Jumătate din decesele din octombrie 2021 sunt la pacienţi confirmaţi cu COVID, cel puţin teoretic, pentru că testarea celor decedaţi la domiciliu se face “cum se face“, în măsura posibilităţilor. Din cele 564 de persoane decedate din municipiul Iaşi, 258 sunt persoane confirmate cu COVID 19 şi cu domiciliu în judeţ. Tot în luna trecută, 367 de persoane confirmate cu COVID 19 au murit în spitalele din Iaşi, acestea având domiciliu în alte judeţe. În municipiul reşedinţă de judeţ, aproape o treime (258) din numărul total de decese în cazul unor persoane diagnosticate cu COVID-19 de la începutul pandemiei (794) a fost înregistrat în luna octombrie a acestui an.

În cursul lunii septembrie, la începutul celui de-al patrulea val al pandemiei, în Iaşi au fost înregistrate 471 de decese, faţă de 430 în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere de 10%. Numărul de decese înregistrat în luna octombrie a acestui an (931) este cu 460 mai mare decât cel din luna precedentă (471).

Creşterea numărului de decese este vizibilă şi în evoluţia pandemiei de la un an la altul. În perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost înregistrate 4.396 de decese în capitala judeţului (o medie de 440 de decese pe lună), iar în perioada ianuarie – octombrie 2021 au fost 5.296 de decese. Asta însemnă o medie de 530 de decese pe lună. Cap la cap, creşterea numărului de decese între cele două perioade comparate este de 17%.

A început tratamentul cu anticorpi monoclonali

Presiunea pe sistemul de sănătate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, continuă. Peste 400 de noi cazuri confirmate ieri şi 25 de decese. Oricine din prima categorie, poate, conform statisticilor, să treacă în a doua. 95% sunt nevaccinaţi, iar adresabilitatea la vaccinare, o arată cifrele raporate, a început din nou să scadă.

“Deşi am trecut în luna noiembrie, fiecare zi arată ca în luna octombrie. Fiecare pat este ocupat şi în urgenţă, nu doar în spitalele COVID şi suport COVID. Sunt ocupate toate paturile ATI cu pacienţi cu nevoi de Terapie Intensivă, pacienţi gravi, cu vârste între 50 şi 85 de ani. Deci, în continuare avem pacienţi tineri, cu forme severe. Şi avem ocupate toate locurile COVID din zona cu oxigen, respectiv 12 pacienţi. Pentru aceştia s-au găsit locuri în spitalele de Infecţioase, Pneumoftiziologie, Recuperare şi două locuri la Spitalul Militar. Cei care ajung în urgenţe însă sunt cazuri extrem de severe, cu nevoie de oxigen, peste 5 litri şi cu afectare pulmonară, în general, de peste 50%. Am început şi administrarea de anticorpi monoclonali la formele care îndeplinesc criteriile în urgenţă. Anticorpii monoclonali se aplică la formele de boală fără necesar de oxigen şi fără afectare severă, care vin în primele 7 zile de boală. Avem un astfel de pacient. Ar fi bine ca astfel de pacienţi să se adreseze imediat la medicul de familie pentru că DSP, împreună cu CJAS, a creat un mecanism al cazurilor cât mai precoce. Necesarul de oxigen este în continuare foarte mare, dar nu au existat momente fără oxigen. Întotdeauna am avut suporturi şi cu tuburi şi stocator, dar întotdeauna se fac cu mari eforturi. Consumul de oxigen este la cele mai înalte cote din istoria de peste 270 de ani a acestui spital. Cel mai mare necesar de oxigen este reprezentat de pacienţii care sunt pe ventilaţie mecanică invazivă, intubaţi şi la care fracţia de oxigen este de 100%. Nu dăm oxigenul pentru că vrem să facem rău cuiva, dăm oxigenul pentru că au nevoie, starea lor este cea care impune. Fiinţele umane sunt nişte fiinţe care au nevoie de oxigen. Când sunt sănătoase, au nevoie de 20% din aerul atmosferic, când sunt bolnavi, ca acum, cu COVID, au nevoie de 100%. Adică de maxim“, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Comentarii