De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tulburarile de personalitate, simptome si diagnostic

marți, 19 aprilie 2016, 13:44
1 MIN
 Tulburarile de personalitate, simptome si diagnostic

Tulburarile de personalitate nu se incadreaza in tiparul clasic de boala. Nu au un debut limitat in timp, o perioada de stare si apoi o vindecare in urma unui tratament. Nefiind boli au fost denumite dezvoltari dizarmonice ale structurii psihice ale persoanei in cauza.

Aceste structuri particulare au anumite caracteristici :

– sunt schitate si se dezvolta inca din copilarie

– se cristalizeaza la adolescenta

– insotesc persoana de-a lungul intregii sale existente

Aceste tulburari sunt caracterizate printr-un ansamblu de trasaturi (cognitive , afective si relationale) persistente in timp care determina un comportament, invalidant neasteptat si neadecvat grupului social.

Simptomele tulburarilor de personalitate

Datorita faptului ca ne referim la structura de personalitate, simptomul se transforma in trasatura. Trasaturile de personalitate sunt egosintonice ceea ce inseamna ca aceste persoane nu sunt pe deplin constiente de impactul lor asupra celorlalti.

Principalele trasaturi pentru fiecare tulburare de personalitate:
–  tulburare de personalitate Paranoida -suspiciosi , neincrezatori, ostili, iritabili, gelosi, colectionari de nedreptati sau procesomani.
– tulburare de personalitate Schizoida -izolati, fara vreo manifestare catre ceilalti , contact vizual deficitar, neadecvat de seriosi, procupati de obiecte neinsufletite sau constructe metafizice.
– tulburare de personalitate Schizotipala -multiple ciudatenii ale prezentarii, vorbirii, limbaj si gandire excentrica, magica, uneori chiar iluzii si idei de referinta, lipsa prietenilor.
– tulburare de personalitate Borderline – manipulativi, cu sentimentul de gol launtric, impulsivi, relatii personale instabile si intense cu oscilarea intre idealizare si devalorizare, amenintari sau gesturi suicidare, auto-mutilare.
– tulburare de personalitate Histrionica-dramatici, emotionali, superficiali, seductivi sau provocatori sexual, sugestionabili.

citeste mai mult pe csid.ro

Comentarii