De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un cercetător vrea să fie medic la maternitate. Spitalul îi refuză angajarea

miercuri, 04 martie 2020, 02:50
4 MIN
 Un cercetător vrea să fie medic la maternitate. Spitalul îi refuză angajarea

Un conflict mocneşte de mai mulţi ani la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi unde un medic care are gradul de cercetător ştiinţific gradul II solicită integrarea clinică ca medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie în spital, deşi nu este cadru didactic al unei universităţi de medicină şi farmacie.

 

Dr. Eugen Ancuţa susţine că gradul deţinut este echivalent cu cel de conferenţiar universitar doctor şi că are dreptul la integrarea clinică, fiind „cercetătorul cu cea mai mare experienţă în specialitatea obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi”. „Mă adresez şi pe această cale oficială rugându-vă să-mi aprobaţi integrarea clinică, urmând să desfăşor activitatea de cercetător ştiinţific grad II în cumul cu jumătatea de normă de medic primar, având în vedere faptul că pregătirea profesională a subsemnatului este de natură să răspundă nevoii de cadre medicale de specialitate în folosul pacientelor ce solicită servicii medicale spitalului”, se precizează în una dintre adresele înaintate la spital.

Cercetătorul a depus numeroase sesizări de-a lungul anilor şi la Direcţia de Sănătate Publică, cea mai recentă fiind chiar pe data de 11 februarie 2020, foarte multe şi la sediul maternităţii, acesta spunând că se va adresa inclusiv Ministerului Sănătăţii şi că speră totuşi să evite „rezolvarea problemelor pe calea juridic-contencioasă”.

UMF dă dreptate spitalului

Pe de altă parte, reprezentanţii maternităţii spun că dr. Ancuţa beneficiază de toate drepturile menţionate în Codul Muncii şi că integrarea clinică este valabilă doar în cazul personalului didactic din învăţământul superior medical. „Activitatea de integrare clinică este reglementată de Ordinul Comun nr. 140/1515 din 26 ianuarie 2007 emis de Ministrul Sănătăţii şi Ministrul Educaţiei şi Cercetării, pentru aprobarea Metodologiei în baza căreia se realizează colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical, respectiv unităţile de învăţământ medical, şi se referă la «personalul didactic din învăţământ superior medical şi farmaceutic, care desfăşoară activitate integrată prin cumul de funcţii, în baza unui contract individual de muncă cu jumătate de normă, în unităţile sanitare»”, au precizat reprezentanţii Maternităţii „Elena Doamna” în unul dintre răspunsurile oferite.

De asemenea, în articolul 27 din ordinul nr. 869 din 9 iulie 2015, unde se precizează modalitatea de ocupare a posturilor prin integrare clinică, este menţionat că personalul didactic medico-farmaceutic „beneficiază de încadrare prin cumul de funcţii cu jumătate de normă în respectiva unitate sanitară, în limita posturilor normate, vacante şi bugetate existente în statele de funcţii ale acestora”. Mai mult, pentru a ocupa un astfel de post, solicitările cadrelor didactice trebuie să fie însoţite de adeverinţa eliberată de universitate şi mai apoi depuse la unitatea sanitară, acestea fiind ulterior comunicate Consiliului de Administraţie care „va aproba aceste încadrări numai în secţiile/compartimentele cu paturi sau cabinetele din specialitatea în care este confirmat cadrul didactic. Încadrarea se face prin contract de muncă cu durată nedeterminată”, se explică în acelaşi ordin. Dr. Eugen Ancuţa susţine însă că şi situaţia sa ar putea fi rezolvată în Consiliul de Administraţie al spitalului care ar putea aproba solicitarea. Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” susţin însă că legea este clară şi se aplică şi în acest caz. „Orice medic care vrea încadrare clinică trebuie să fie cadru didactic la o universitate de profil, şi nu poate da Consiliul de Administraţie derogare ca el să poată primi încadrare clinică. Nu e suficient să fii angajat ca cercetător – dacă eşti cercetător faci cercetare, nu are legătură echivalarea cu gradul de conferenţiar de la universitate”, au explicat oficiali din structura de conducere a UMF Iaşi.

Procese pierdute de spital

Dr. Eugen Gigel Ancuţa a câştigat două procese intentate Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi în 2016, respectiv 2017. În primul dintre acestea, medicul reclama faptul că instanţa nu i-a acordat sporul stabilit prin lege în urma dobândirii titlului ştiinţific de doctor. Întâi Tribunalul Iaşi, apoi Curtea de Apel Iaşi, i-au dat în mare parte dreptate, luând decizia de a obliga unitatea medicală la plata „drepturilor salariale corespunzătoare sporului pentru titlul ştiinţific de doctor, stabilite ca diferenţă între nivelul de salarizare efectiv primit şi cel cuvenit unei persoane încadrate pe funcţia de «cercetător II» cu titlul de doctor în cadrul spitalului”. Ulterior, dr. Eugen Gigel Ancuţa a solicitat instanţei anularea unei decizii prin care spitalul a decis sancţionarea sa, cât şi acordarea daunelor morale de 50.000 de lei. Prima instanţă i-a dat dreptate, a dispus anularea actului administrativ de sancţionare, dar nu i-a acordat daunele morale solicitate, în timp ce, în urma contestării deciziei la Curtea de Apel, instanţa a decis acordarea daunelor morale în valoare de 5.000 de lei.

„Obligă intimatul Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie «Elena Doamna» Iaşi să plătească contestatorului Ancuţa Gigel Eugen daune morale în cuantum de 5.000 lei. Obligă intimatul să plătească contestatorului suma de 2.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată pentru fond reprezentând onorariu avocat, conform dispoziţiilor art. 453 alin. (2). Obligă intimatul să plătească apelantului – contestator suma de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentând onorariu avocat, conform dispoziţiilor art. 453 alin. (2)”, se precizează în motivaţia instanţei. (Mădălina OLARIU)

Comentarii