VIAȚA DE ASOCIAȚIE (56) – Contravenții și sancțiuni (III). Sancțiuni în sarcina administratorului

sâmbătă, 27 februarie 2021, 15:16
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (56) – Contravenții și sancțiuni (III). Sancțiuni în sarcina administratorului

Desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege (art. 64 din lege): amendă de la 5.000 – 10.000 lei; art. 102 (1) lit. q din lege)

În plus, în articolul 106 din lege, se prevede că „persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, obțin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate cu Legea nr. 196/2018”.

• neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională: amendă de la 500 – 3.000 lei; (art. 102 (1) lit. k din lege)

• utilizarea și gestionarea veniturilor asociației, altfel decât este prevăzut în lege (art. 20, 70 și 74) amendă de la 5.000 – 10.000 lei. (art. 102 (1) lit. m din lege)

Extras: Art. 20 (1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.

(2) Pentru plata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la al. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.

(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menționate la alin. (2) se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.

Extras: Art. 70 (1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.

(2) Veniturile prevăzute la al. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.

Extras: Art. 74 (1) Administratorul organizează și conduce contabilitatea în partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind legislația financiar-contabilă.

(2)  Dacă din calculele efectuate rezultă un excedent, în sensul că sumele încasate depășesc în valoare totalul cheltuielilor, aceste sume trebuie regularizate prin lista de plată aferentă lunii următoare sau rambursate proprietarilor îndreptățiți în termen de maximum 30 de zile de la constatarea acestora.

(3)  În cazul în care din calculele efectuate rezultă un debit față de sumele încasate, acesta trebuie acoperit de cei în drept în termen de 30 de zile de la constatare.

• desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 (1) lit. q din lege)

Sancțiuni în sarcina dezvoltatorilor

• neaplicarea sau nerespectarea prevederilor Legii nr. 196/2018 de către proprietarii ansamblurilor rezidențiale, conform prevederilor art. 14 din lege cităm „în cazul condominiilor din ansamblurile rezidențiale, proprietarii/dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale, în calitate de vânzători, trebuie să îi informeze la momentul înstrăinării pe cumpărători cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari, în condițiile prezentei legi) amendă de la 4.000 – 9.000 lei; (art. 102 (1) lit. o din lege)

• nefurnizarea sau refuzul proprietarilor/dezvoltatorilor ansamblurilor rezidențiale de a furniza/presta serviciile de utilități publice prin intermediul rețelelor aflate în proprietatea acestora către locuințele sau spațiile cu altă destinație din respectivele ansambluri rezidențiale; amendă de la 5.000 – 10.000 lei; (art. 102 (1) lit. p din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

Comentarii