De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zece femei sănătoase au primit o ştire îngrozitoare, la un control voluntar gratuit. Cifrele Caravanei IRO Iaşi

luni, 06 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Zece femei sănătoase au primit o ştire îngrozitoare, la un control voluntar gratuit. Cifrele Caravanei IRO Iaşi

Caravanele mobile de la IRO continuă depistarea cancerului de col uterin. De la începutul anului au fost depistate deja zece cazuri în rândul femeilor aparent sănătoase.

 

Aproape 1.000 de femei din toată Moldova au fost depistate pozitiv la infecţia cu HPV, prin intermediul programului de screening demarat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, acestea având cel mai mare risc de dezvoltare a cancerului de col uterin. HPV (Human Papilloma Virus) este un virus cu transmitere sexuală care infectează colul uterin şi, în timp, poate să ducă la apariţia cancerului de col uterin, de aceea depistarea din timp a existenţei sale ajută la prevenirea acestui tip de cancer. În total, până acum au fost făcute 13.027 de teste, în urma cărora 961 de femei au fost depistate HPV pozitiv, alte 267 au fost depistate Babeş-Papanicolau pozitiv, iar 15 femei au fost diagnosticate cu cancer.

Testările sunt gratuite şi sunt făcute în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de IRO în judeţele din Moldova împreună cu Fundaţia Enable România. În această lună, echipa medicală de la IRO se va deplasa cu unităţile mobile de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin în peste 40 de localităţi, atât din Iaşi, cât şi din judeţele din jur – Botoşani, Suceava, Bacău, Neamţ. Spre exemplu, astăzi, 6 iunie, unităţile mobile pot fi găsite în patru localităţi. În comuna Scânteia de la ora 9.00, la Căminul Cultural, în Şcheia de la ora 11.00 şi în comuna Mironeasa de la 13.00, la sediul primăriilor comunelor, precum şi în comuna Şaru Dornei, din judeţul Suceava, de la ora 10.00, la Căminul Cultural.

Zece cazuri de cancer de col uterin depistate în primele patru luni ale anului

În judeţul Iaşi, unităţile mobile vor mai fi pe 8 iunie în comuna Dolheşti şi în Hălăuceşti, pe 10 iunie la Hârlău, pe 28 iunie în Ţigănaşi şi Movileni, iar pe 30 iunie în comunele Strunga şi Oţeleni. Pentru testare, femeile trebuie doar să aibă asupra lor un act de identitate, nefiind necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. „Importanţa acestui proiect constă atât în depistarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, cât şi a cancerului de col uterin. Numai în primele patru luni din 2022 au fost depistate, în cadrul screeningului de cancer de col uterin, în regiunea de Nord-Est, 10 cazuri de cancer de col uterin. Proiectul se adresează în special femeilor din zone defavorizate, din mediul rural, zone greu accesibile, unde accesul la serviciile medicale este limitat”, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic ginecolog şi manager al proiectului ONCOPREV.

Având în vedere că proiectul se adresează femeilor care nu au acces la servicii medicale, contează foarte mult şi sprijinul acordat de autorităţile locale şi de medicii de familie din zonele respective. „Pentru o bună desfăşurare a proiectului avem nevoie de sprijinul medicilor de familie din localităţile unde se vor desfăşura activităţile de screening prin informarea, explicarea importanţei screeningului de cancer de col uterin şi convocarea la testările gratuite. Putem veni în sprijinul acestora cu materiale promoţionale pentru mediatizare, iar serviciile prestate sunt remunerate. Să nu uităm că România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa”, a completat dr. Flavius Ovidiu Iordache, manager al proiectului ONCOPREV.

5.000 de femei vor fi testate până la finalul anului

Proiectul are ca obiectiv din 2020 şi până la finalul anului 2023 testarea a 170.000 de femei, dintre care 30.000 pentru testare Babeş-Papanicolau, cu vârste cuprinse între 25 şi 29 ani, şi 140.000 pentru testare HPV, cu vârste între 30 şi 64 ani. Sunt eligibile aşadar femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, care nu au simptome, nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fără antecedente sugestive pentru această patologie şi care să nu fi participat în acest program de screening în ultimii cinci ani.

Nu sunt elibigile femeile care au trecut printr-o histerectomie totală pentru afecţiuni benigne, care prezintă absenţa congenitală a colului uterin, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau pentru alte forme de cancer genital. Minim 91.000 de femei care vor fi testate aparţin grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Suceava. Până la finalul anului 2022, se estimează că vor fi testate aproximativ 5.000 de paciente în cadrul programului de screening. Calendarul deplasărilor va fi anunţat în continuare în fiecare lună pe pagina de Facebook a Institutului Regional de Oncologie.

Comentarii