A murit fostul prim-secretar PCR şi viceprim-ministru Neculai Ibănescu

marți, 24 noiembrie 2015, 02:56
2 MIN
 A murit fostul prim-secretar PCR şi viceprim-ministru Neculai Ibănescu

Penultimul prim-secretar de partid al judeţului a încetat din viaţă. 

Retras complet din viaţa publică după 1989 şi ducând o viaţă modestă şi liniştită de pensionar octogenar, Neculai Ibănescu a condus judeţul timp de doar un an, în perioada 1986-1987, după o lungă carieră de partid.

Momentul culminant al „domniei“ lui la Iaşi a fost revolta stu­denţilor ieşeni din 17 februarie 1987, când 700 dintre aceştia au ieşit pe străzi, cerând căldură, electricitate şi apă caldă, produse de lux în Iaşul „Epocii de Aur“. Reacţia Miliţiei şi Securităţii, coordonate de Ibănescu, a fost promptă şi dură, protestele fiind blocate în doar câteva ore. „Scânteia tineretului“ de a doua zi prezenta în paginile sale protestul ca fiind un miting pentru pace.

Ibănescu a fost înlocuit din funcţia de prim-secretar cu Maria Ghiţulică, cea care avea să conducă Iaşul până în decembrie 1989. Ibănescu nu a fost însă lăsat pe dinafară, fiind promovat viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri în Cabinetul Dăscălescu II, ultimul guvern comunist al României. În cadrul guvernului, Ibănescu a fost responsabil pe linie de finanţe şi cu sistemul de „compensări“ între întreprinderile socialiste, aflate într-un blocaj financiar cronic. 

A fost demis în martie 1989, ca urmare a rezultatelor economice catastrofale. A fost transferat la Arad, ca vicepre­şedinte al Consiliului Popular Judeţean. După decembrie 1989, s-a întors la Iaşi, locuind scurt timp pe strada Nicolae Gane, într-o locuinţă de protocol. După ce dreptul de folosinţă i-a fost retras, Ibănescu a locuit ca simplu pensionar într-un apartament din apropierea pasajului Nicolina.

„După 1989 a dispărut practic din viaţa publică, aşa cum s-a întâmplat şi cu Maria Ghiţulică, Maria Chiriac, Alexandrina Toma şi alte figuri ale epocii. Pe la mine nu prea a trecut nici înainte de 1989, iar după, nici atât. Nu bea, deci nu avea ce să caute la staţiune. De alţii am mai auzit, de el, mai nimic“, a spus consilierul judeţean Mihai Popescu, fost director al Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă din Copou.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii