Alcoolemie record la un elev de clasa a opta: peste 5 la mie, în sânge

miercuri, 14 ianuarie 2015, 02:58
2 MIN
 Alcoolemie record la un elev de clasa a opta: peste 5 la mie, în sânge

Băiatul a ajuns la spital în comă, după ce a fost găsit căzut în şanţ.

Tot mai mulţi alcoolici ajung pe patul de spital. Medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ se confruntă zilnic cu un număr de aproximativ zece pacienţi care au nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului excesiv de alcool. „Pacienţii ajung la spital în urma intoxicaţiilor acute, cei mai mulţi fiind bărbaţi“, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.

Cele mai multe persoane care ajung la medic din cauza băuturilor alcoolice au peste 30 de ani. Sunt însă şi cazuri înregistrate la vârste mai fragede. Un tânăr în vârstă de 14 ani, din judeţul Iaşi, a fost transportat de urgenţă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ după ce a consumat în mod excesiv alcool. Se pare că tânărul a băut ţuică, iar câţiva vecini l-au găsit căzut şi inconştient la marginea drumului din sat. Martorii au alertat imediat autorităţile, iar la faţa locului s-a deplasat un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă care l-a transportat pe copil la spital.

„Pacientul se afla într-o stare gravă, comatoasă, pe fondul consumului de alcool. În urma analizelor efectuate a fost depistată o alcoolemie de 5,15 grame la mie alcool pur în sânge. Acesta prezenta de asemenea şi o fractură de claviculă, ca urmare a căzăturii. Medicii de gardă i-au acordat îngrijirile medicale de urgenţă, i-au fost administrate perfuzii cu glucoză şi vitamine, iar starea lui a fost stabilizată“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iaşi.

Totodată, băiatul mai prezenta şi o pneumonie de aspiraţie, cauzată de inhalarea propriei vome. Elevul de clasa a VIII-a este în continuare internat la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă – Toxicologie pentru tratament, fiind într-o stare de conştienţă. El va rămâne sub supravegherea medicilor şi în zilele care urmează.

Medicii atrag atenţia asupra consumului de alcool încă de la vârste fragede. Conform unui studiu, băuturile alcoolice afectează procesul de învăţare şi performanţele şcolare, afectând totodată memoria.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii