Bulgarii ne-au „furat” locul I în Europa la numărul de cazuri de hepatita B şi C

marți, 06 octombrie 2015, 01:53
2 MIN
 Bulgarii ne-au „furat” locul I în Europa la numărul de cazuri de hepatita B şi C

Incidenţa bolilor infecţioase situează România pe poziţii fruntaşe în Uniunea Europeană. Potrivit Ministerului Sănătăţii, infecţia cu virusurile hepatitice B şi C plasează ţara pe locul doi în Europa, după Bulgaria. 

Cu toate acestea, în intervalul 2000-2010, incidenţa a scăzut substanţial, în prezent, incidenţa pentru hepatita B ajungând la 1/5 din cea de la începutul anilor 2000. „Extrem de importantă este prevalenţa ascunsă a infecţiei virale în populaţia de care depinde de fapt riscul de infectare şi îmbolnăvire a celor sănătoşi. Studiile de prevalenţă disponibile arată că România este o ţară cu risc înalt pentru infecţia cu virusul hepatitic B şi infecţia cu virusul hepatitic C. Povara acută a bolii în populaţie este însă amplificată de patologia secundară cronică severă, ciroză şi cancer hepatic“, explică MS în Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020.
 
Acelaşi document atestă că România este una dintre puţinele ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est cu un număr mare de persoane afectate de HIV/SIDA aflate în viaţă, ca urmare a vârfului epidemic de la începutul anilor ’90. La sfârşitul lui 2011, erau în viaţă a în jur de 10.000 de bolnavi.
 
Prevalenţa estimată este de 56 de cazuri la mia de persoane. Conform MS, incidenţa HIV a fluctuat, cu o tendinţă generală de creştere, păstrându-se totuşi în valorile înregistrate la nivelul UE. „Calea predominantă de transmitere este cea heterosexuală.
Creşterea incidenţei HIV observată în anii recenţi a fost asociată creşterii de tip epidemic a transmiterii în rândul consumatorilor de droguri pe fondul unor schimbări ale practicilor utilizatorilor de droguri şi a reducerii intensităţii activităţilor de schimb seringi, dar şi pe seama transmiterii pe cale homosexuală“, arată ministerul. La Iaşi, centrul de luare în evidenţă a cazurilor de hepatită de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ înregistrează câteva sute de cazuri pentru fiecare tip de afecţiune.
 

Comentarii