Cei care câştigă proiecte de investiţii ar putea fi obligaţi să lucreze cu săracii

sâmbătă, 23 mai 2015, 01:57
2 MIN
 Cei care câştigă proiecte de investiţii ar putea fi obligaţi să lucreze cu săracii

Săracii din judeţ au re­început să se înmulţească pe hârtie.

Dacă, în 2011, numărul celor care beneficiau de pre­vederile legii venitului minim garantat în judeţ era de 11.252, numărul lor a scăzut în 2012 la doar 6.203. Din 2013 însă, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a reînceput să crească, pentru a ajunge acum la 8.767.

„În 2011, evidenţa era ţinută la nivelul primă­riilor, existând poate şi o notă de subiectivism. Legea a fost modificată, atât în privinţa in­stituţiei care gestionează pro­blema, cât şi în privinţa mo­tivelor de excludere de la plată. Pe urmă, legea a devenit mai permisivă. Terenurile in­travilane şi animalele au fost scoase de pe lista de excludere. Poţi lua ajutor social cu două vaci“, a explicat şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Ins­pecţie Socială, Costel Grojdea.

Situaţia beneficiarilor veni­tului minim garantat a făcut obiectul şedinţei de ieri a Co­misiei de Dialog Social. Re­prezentanţii Direcţiei de Asis­tenţă Comunitară din subordinea Primăriei au apreciat că numărul săracilor este subestimat, în municipiu existând oficial doar 730 de beneficiari de ajutoare sociale. Pe de altă parte, sumele plătite ca ajutoare au fost apreciate ca fiind prea reduse. Cuantumul ajutoarelor variază în funcţie de veniturile beneficiarului şi de mărimea familiei, dar, în medie, ele se ridică la 304 lei lunar.

„Să avem grijă cu creşterile, că e uşor să zici «hai să dăm mai mult». Dar ajutoarele sociale nu trebuie să se apropie de salariul minim pe economie, că oamenii o să prefere să stea acasă decât să muncească. Mai degrabă căutăm alte mo­dalităţi de sprijin. De exemplu, să propunem ca cei care câş­tigă proiecte de investiţii pe fonduri europene să fie obli­gaţi să-i folosească, unde este posibil, şi pe cei care primesc ajutoare“, a spus directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, George Albulescu.

Discuţii aprinse a provocat şi al doilea punct de pe ordinea de zi, respectiv propunerile de modificare a proiectului Co­dului fiscal şi a proiectului de Cod de procedură fiscală.

„Au fost dezbateri cons­truc­tive, aş spune eu. A rezultat un set de propuneri care vor fi a­vansate spre analiză Minis­terului Finanţelor. Printre altele, s-a propus, în glumă, să se reducă TVA la 9% şi în cazul produselor funerare“, a spus subprefectul Bogdan Abalaşi.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii